Infino logo

Welkom bij Infino. Gezinsbijslagen verschillen per regio van je kind(eren).

Waar woon je?

  • Vlaanderen
  • Brussel
  • Wallonie

Je kan achteraf steeds je keuze wijzigen.

Blog Zwangerschap

Hoe bereken je jouw bevallingsdatum?

“Wanneer is mijn uitgerekende bevallingsdatum?” is vrijwel de eerste vraag die jij je stelt als je net ontdekt hebt dat je zwanger bent… Logisch ook, want je wil weten hoeveel maanden je de tijd hebt om je voor te bereiden op de komst van je baby. In dit artikel ontdek jij hoe je zelf je bevallingsdatum berekent. 


Wanneer is jouw uitgerekende bevallingsdatum?


Je uitgerekende bevallingsdatum is een schatting van de datum waarop jouw kindje voor het eerst de wereld ziet. Een zwangerschap duurt gemiddeld tussen 37 en 42 weken (of 9 maanden lang). Maar dat is een gemiddelde. Het gebeurt zelden dat een vrouw bevalt na deze exacte periode. Pin je dus zeker niet vast op deze datum, want de kans dat je exact op deze datum bevalt is maar 5%.


Je bevallingsdatum kennen: de voordelen 

Door de zwangerschapsduur te kennen kan de gynaecoloog of vroedvrouw de ontwikkeling van je baby controleren. Op regelmatige basis zal de gynaecoloog via een zwangerschapsecho de vooruitgang van de zwangerschap in kaart brengen. 


Bovendien kun jij ook week na week en maand na maand de ontwikkeling van je kindje volgen via een app of algemene website. Zo leer je je boeleke al beter kennen en begrijp je zelf ook meer waarom die misselijkheid erger wordt, je geheugen je in de steek laat en je blaas als trampoline wordt gebruikt.


Daarnaast is het goed om te weten of de bevalling te vroeg begint of juist te lang op zich laat wachten. Een bevalling voor 37 weken of na 42 weken zwangerschap brengt namelijk extra risico’s met zich mee. Zo kan de verloskundige ingrijpen indien nodig.


Hoe bereken je de uitgerekende bevallingsdatum?

Dat is heel eenvoudig! Hier zijn een aantal opties opgelijst:

  • Bevallingsdatum berekenen zonder cyclustracker.

In het geval dat jij niet je cyclus trackte en je dus niet weet wanneer je eisprong was, tel je zo:

1e dag van je laatste menstruatie + 14 dagen + 9 maanden.

  • Bevallingsdatum berekenen met cyclustracker.

In het geval dat jij wel je cyclus trackte, kan jij preciezer je bevallingsdatum berekenen. De gemiddelde duur van een cyclus is 28 dagen en de eisprong valt 10 tot 16 dagen vóór je menstruatie. Dus niet altijd op de 14e dag zoals zovele vrouwen denken. Stel dat jij een langere cyclus had van bijvoorbeeld 35 dagen, dan zou je eisprong op dag 21 kunnen geweest zijn. Dan zou je bevallingsdatum dus 1 week verschuiven!

  • Bevallingsdatum berekenen met temperatuur.

Als jij grondig je cyclus trackte door zowel temperatuur en slijmverlies te meten, dan kan je een heel nauwkeurige datum berekenen. Een preciezere berekening van de bevallingsdatum is dan: 

1e dag van je temperatuurverhoging - 7 dagen + 9 maanden

In die 7 dagen dat je terugtelt is de bevruchting dan gebeurd. 

  • Bevallingsdatum laten berekenen.
Je kan je bevallingsdatum ook altijd laten berekenen door de gynaecoloog, of als je niet kan wachten via de website van Kind en Gezin.



Help, mijn uitgerekende bevallingsdatum is voorbij!


Als je al voorbij je uitgerekende bevallingsdatum bent, dan kan de gynaecoloog samen met jullie beslissen om de bevalling in te leiden. Als je de 42 weken bent gepasseerd, kan een bevalling voor complicaties zorgen. Weet wel dat de bevallingsdatum geen exacte wetenschap is. De baby beslist wanneer die ter wereld komt. Als zwangere vrouw is het belangrijk om naar je intuïtie te luisteren en je niet bang te laten maken door mogelijke complicaties. 

Het inleiden van een bevalling kan op verschillende manieren maar kan pijnlijk zijn. Ook voor je baby is dit niet de ideale situatie, aangezien de kans bestaat dat het zal blootgesteld worden aan kunstmatige hormonen. Blijf dus vooral kritisch mama!

Groeipakket baby
startbedrag 2

CTA

  • Startbedrag van €1.238,78
  • Stipte uitbetaling
  • Goede service
Startbedrag aanvragen

Deel deze pagina met je netwerk

Lees meer

Top