YouTube thumbnail

Welkom bij Infino. Gezinsbijslagen verschillen per regio van je kind(eren).

Waar woon je?

Je kan achteraf steeds je keuze wijzigen.

Blog Zwangerschap

Kraamzorg aanvragen; hoe doe je dat?

Wat is kraamzorg?

De eerste weken na je bevalling zijn een hele aanpassing. Kraamzorg helpt jou om te herstellen en je baby te leren kennen. Bij de thuiskomst van je nieuwe gezinslid, breekt voor jullie een speciale periode aan: de kraamtijd.

In deze periode, die tot rond 3 maand duurt, ben jij volop aan het herstellen van de zware inspanning die je geleverd hebt. Tegelijk ervaart je baby het leven op een totaal nieuwe manier en moet hij wennen aan de geluiden, geuren… van de buitenwereld. Ook de rest van het gezin moet zijn evenwicht opnieuw zoeken. Je partner moet een nieuwe rol opnemen, andere kinderen krijgen er een broertje of zusje bij…

Deze eerste maanden hebben jullie ongetwijfeld nood aan extra rust terwijl er tegelijkertijd extra werk bij komt kijken! Kraamzorg maakt het jullie makkelijker om terug een nieuw evenwicht te vinden en te genieten van dat jonge leven.

Kraamzorg kan je helpen

  • Bij de was; bereid je voor op extra wasmanden vol tetradoeken en kleren met zurige melkspatten
  • Bij het eten maken; van inkopen tot tafel dekken, jij focust je op het voeden van je kleintje
  • Bij je huishouden; zo kun jij ook wat rusten als je kindje eindelijk even slaapt
  • Bij de verzorging van je kindje; want hoe weet je zeker dat alle vingertjes door die mouwen zullen gaan? En is het normaal dat de navel eruit gevallen is?
  • Bij de voeding van je kindje; borstvoeding of flesjes, je kraamzorghulp weet raad
  • Bij jouw herstel; je kraamhulp is een vertrouwenspersoon voor wie geen vraag te gênant is
  • Bij de opvang van andere kinderen; want je zal zien dat je kleuter net een tantrum krijgt als je baby een explosieve luier heeft
  • Bij huilbuien; vooral als je afscheid moet nemen van je kraamhulp dan

Wat is kraamzorg precies?

Een kraamverzorgende is een verzorgende met een specifiek takenpakket om te zorgen voor mama en baby. Dat is soms heel concrete zorg: helpen bij het badje, hulp bieden bij de voeding, luisteren als mama het zwaar heeft… Kraamzorg is echter ook huishoudelijke taken opnemen, zoals boodschappen doen, zorgen voor lekkere maaltijden. Ook de opvang van andere kinderen wordt gedaan.

Een kraamverzorgende kan licht dagelijks poetswerk doen, maar is geen poetsvrouw. De mama en de baby staan centraal.

Kraamzorg kun je krijgen op elke dag, of het nu een weekdag of weekend of een feestdag is.

Hoeveel kost kraamzorg?

Kraamzorg is niet gratis maar zeer betaalbaar. Je betaalt een uurtarief volgens je inkomen. De tarieven zijn vastgelegd door de Vlaamse overheid.

Veel mutualiteiten en verzekeringen betalen kraamzorg (gedeeltelijk) terug.

Als je precies wil weten hoeveel kraamzorg jou gaat kosten, neem je hier contact op.

Terugbetaling kraamzorg

Bij zwangerschap of geboorte kan kraamzorg je bijstaan, onder meer voor huishoudelijke taken en bij de verzorging van je baby. Bij onze partner CM krijg je hiervoor tot 300 euro terugbetaald.

Ik wil meer weten over de terugbetaling

Hoe vraag ik kraamzorg aan?

Eerst en vooral: kraamzorg zit enorm in de lift. Je doet je aanvraag voor kraamzorg liefst zo snel mogelijk, zelfs voor de 6e maand!

Natuurlijk kan er geen exacte datum op de bevalling geplakt worden, of kan je nog niet doorgeven wanneer precies je kraamzorg wil. Maar als je het tijdig doorgeeft, kan jouw kraamzorg al in de planning van het Kraamzorgteam gestoken worden.

Er zijn een aantal diensten die kraamzorg bieden. Wij verwijzen graag door naar onze partner Ferm.

Op zoek naar kraamzorg?

Ferm biedt naast huishoudhulp, kraamzorg, kinderopvang en thuiszorg ook heel wat boeiende activiteiten, tips, bijscholingen, DIY-pakketten en een stevig netwerk aan.

Ik wil graag ondersteuning

Meer tijd voor je kindje en jezelf

Ja, het is wennen, zo’n baby in huis. Met kraamzorg erbij wordt het de start van een nieuwe en mooie fase in je leven.

Enne… geniet van de kleine momenten met je baby!

Herken je de nood aan zelfzorg?

In deze blog vertellen we hoe je wat ademruimte krijgt voor jezelf, zonder het gevoel te hebben dat je je baby iets ontzegt. Integendeel, voor jezelf zorgen is het mooiste cadeau voor je kind.

Meer zelfzorg na de zwangerschap

Deel deze pagina met je netwerk

Lees ook

Gezondheid

Zwangerschapskussen; een kussen om te koesteren

Het zogenaamde “zwangerschapskussen” moet het bestbewaarde publiek geheim zijn dat wij kennen. Vele vrouwen leren het kennen in het derde trimester en allen zuchten ze: “waarom heb ik dit niet veel eerder in huis gehaald?”

Gezondheid

Over snotneuzen met snotneuzen

Je kent het wel. Met het vallen van de bladeren duurt het niet lang eer ook de eerste slachtoffers vallen. Jong, oud en alles ertussen; niemand ontsnapt aan de gevreesde valling.

Gezondheid

Kinderen met een handicap

Met ruim een miljard vormen personen met een handicap de grootste minderheidsgroep op deze planeet. 3 december is dus dé dag om hun behoeftes op de agenda te houden.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

We sturen je maximaal één keer per maand een nieuwsbrief met wijzigingen in bedragen, nuttige tips, inspiratie over opvoeding en ander nieuws.