Infino logo

Welkom bij Infino. Gezinsbijslagen verschillen per regio van je kind(eren).

Waar woon je?

 • Vlaanderen
 • Brussel
 • Wallonie
Je kan achteraf steeds je keuze wijzigen.

Blog Zwangerschap

Kraamzorg aanvragen, hoe doe je dat?

Wat is kraamzorg?

Kraamzorg aanvragen helpt jou om te herstellen van je bevalling en je baby te leren kennen. De eerste weken na je bevalling zijn een hele aanpassing. Bij de thuiskomst van je nieuwe gezinslid, breekt voor jullie een speciale periode aan: de kraamtijd.

In deze periode, die ook wel “het vierde trimester” wordt genoemd, ben jij volop aan het herstellen van de zware inspanning die je geleverd hebt. Tegelijk ervaart je baby het leven op een totaal nieuwe manier en moet die/je kleine wonder wennen aan de geluiden, geuren… van de buitenwereld. Ook de rest van het gezin moet zijn evenwicht opnieuw zoeken. Je partner moet een nieuwe rol opnemen, andere kinderen krijgen er een broertje of zusje bij…

Deze eerste maanden hebben jullie ongetwijfeld nood aan extra rust terwijl er tegelijkertijd extra werk bij komt kijken! Door kraamhulp aan te vragen kan het jullie makkelijker maken om terug een nieuw evenwicht te vinden en te genieten van dat jonge leven.


Kraamhulp helpt je bij:

De was: Bereid je maar voor op extra wasmanden vol tetradoeken en kleren met zurige melkspatten.

 • Eten maken: Van boodschappen doen tot tafel dekken, kraamzorg neemt dit voor hun rekening terwijl jij focust je op het voeden van je kleintje.
 • Het huishouden: Zo kan jij ook wat rusten als je kindje eindelijk even slaapt.
 • De verzorging van je kindje: Want hoe weet je zeker dat alle vingertjes door die mouwen zullen gaan? En is het normaal dat de navel eruit gevallen is?
 • De voeding van je kindje: Je kraamhulp weet raad over borstvoeding en flessenvoeding.
 • Jouw herstel: Je kraamhulp is een vertrouwenspersoon voor wie geen vraag te gênant is.
 • De opvang van andere kinderen: Je zal zien dat je kleuter net een driftbui krijgt als je baby een explosieve luier heeft.
 • Huilbuien: Vooral als je afscheid moet nemen van je kraamhulp dan.

Een kraamverzorgende kan licht dagelijks poetswerk doen, maar is geen poetshulp. Jij en je baby staan centraal.

Kraamzorg kun je krijgen op elke dag, of het nu een weekdag of weekend of een feestdag is.

Hoeveel kost kraamzorg?

Je betaalt een uurtarief op basis van je netto gezinsinkomen en je gezinssamenstelling. Deze tarieven zijn vastgelegd door de Vlaamse overheid. De prijs varieert tussen € 2,50 en € 10 per uur, afhankelijk van het netto gezamenlijk gezinsinkomen.

Je mutualiteit of hospitalisatieverzekering komt soms ook nog tussen in de kosten. Dat kan je zelf navragen bij jouw mutualiteit. Zo is kraamzorg maximaal financieel toegankelijk voor iedereen.

Hoe vraag ik kraamzorg aan?

Het is super gemakkelijk! Hier even de stappen op een rijtje om kraamzorg aan te vragen:

 1. Je dient een aanvraag online of telefonisch in bij een aanbieder van kraamzorg (FERM, iMens, Familiehulp of een andere organisatie in je buurt). De aanvraag doe je best zo vroeg mogelijk in de zwangerschap, zelfs vanaf 3 maanden. 

 2. Vervolgens zal iemand je contacteren voor een gesprek, telefonisch of bij jou thuis. Je kan dan doorgeven wat je vermoedelijke bevallingsdatum is en hoeveel uren per week je graag wil dat kraamhulp je komt ondersteunen. De instantie heeft jouw aanvraag genoteerd en in de planning opgenomen.

 3. Als je bevallen bent moet je kraamhulp zo snel mogelijk contacteren. Dan spreken jullie samen af wanneer de kraamhulp zal starten.

Er zijn een aantal diensten die kraamzorg bieden. Wij verwijzen graag door naar onze partner Ferm.

Meer tijd voor je kindje en jezelf

Ja, het is wennen, zo’n baby in huis. Met kraamzorg erbij wordt het de start van een nieuwe en mooie fase in je leven.

CTA

 • Startbedrag van €1.214,49
 • Stipte uitbetaling
 • Goede service
Startbedrag aanvragen

Deel deze pagina met je netwerk

Lees meer

Zwangerschap

Babyshower organiseren: tips en ideeën

Ontdek in onze handige gids hoe je eenvoudig een fantastische babyshower organiseert. We bieden tips voor het kiezen van thema's, spelletjes, cadeaus, en heerlijke hapjes en drankjes voor een perfecte babyshower.

Zwangerschap

Eerste trimester zwangerschap

Je kwam onlangs te weten dat je een kindje verwacht, de vreugde is groot omdat je een kind draagt, maar er rijzen ook vragen… Wat gebeurt er tijdens de eerste weken van de zwangerschap? Wat verandert er voor jou en voor deze baby in ontwikkeling?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

We sturen je maximaal één keer per maand een nieuwsbrief met wijzigingen in bedragen, nuttige tips, inspiratie over opvoeding en ander nieuws.