Opvoeden
Allereerste schooldag
Hoe bereid ik mijn peuter voor op de eerste schooldag? Enkele tips om hiermee om te gaan vind je in ons artikel.
Lees meer
Waar woon je?
Je kan achteraf steeds je keuze wijzigen.
Hoort je baby al iets wanneer hij nog in mama’s buik verscholen zit? Natuurlijk wel!
Maar de ene sound al liever dan de andere, net zoals later op zijn of haar eerste zomerfestival...
Je hebt het vast al gemerkt: baby’s houden best van allerlei geluidjes. Zo kan je zachtjes een liedje zingen of gewoon wat neuriën om je lieve spruit te troosten of in slaap te sussen. Maar ook toen baby nog veilig en wel in de buik van mama zat, ver weg van de lawaaierige buitenwereld, hield hij al van leuke sounds...
Als je wat dingen opzoekt, zal het je verrassen wat baby’s al echt kunnen beleven in die eerste 9 maanden, ook wat geluiden van buitenaf aangaat. En het is dus goed om daar bewust van te zijn...
Baby’s oortjes worden gevormd na ongeveer 10 weken, maar zijn dan nog niet echt functioneel. Pas na ongeveer 20 weken – halfweg de zwangerschap dus – ontwikkelt het gehoor zich echt. Nog een maand verder – ongeveer na 24 weken – begint de baby bewust te luisteren naar inwendige geluiden zoals het rommelen van mama’s maag en haar hartslag. Maar ook al naar geluiden van buitenaf zoals stemmen en muziek. Hij kan al bepaalde stemmen onderscheiden en dus herkennen en zelfs horen of iemand vrolijk is of niet!
Zacht tegen je buik praten is dus zeker aan te raden. Je merkt meteen dat je baby hierop reageert. Ook muziek zal hij waarderen, door eens genietend te kronkelen of een voetje uit te steken. Misschien is het wel zijn eerste danspasje! Hou het eerder bij zachte klanken, want te luide of te lage tonen ervaart je baby niet graag. Zet gewoon wat zacht klassiek, ambient of smooth jazz op en sluimer samen weg ...
Andere geluiden - zoals het blaffen van een hond - en dus ook andere stemmen zal je baby eveneens snel leren herkennen. En die kunnen later, na de geboorte, rust en geborgenheid brengen. Gewoon omdat hij er al vertrouwd mee is van vroeger toen hij zich zalig rustig voelde in moeder’s buik.
Je kan ook al eens een verhaal of rijmpje voorlezen, zomaar iets liefs zeggen wat in je opkomt of babylief elke dag ‘goedemorgen’ en ‘welterusten’ wensen. Je partner kan er ook een gewoonte van maken om bij het thuiskomen jullie baby luidop te begroeten!
Het eenvoudig nabootsen van kabbelgeluidjes die baby doen denken aan de tijd in de buik van mama is soms al voldoende om hem echt helemaal te ontspannen ... Gewoon uitproberen welke geluiden of liedjes of achtergrondgeluiden het best werken bij jouw spruit. Alvast veel plezier bij het uitvinden van die rustgevende soundscapes!
Tip! Wil je graag zelf beleven hoe dat nu allemaal klinkt voor een ongeboren baby? Hou in bad je hoofd onder water, dan krijg je een indruk van hoe en wat je baby hoort!
Bronnen: kindengezin.be / minime.nl
Gezond leven bevordert de ontwikkeling van je baby
Tijdens de zwangerschap begint de motoriek van je kind zich te ontwikkelen. Met gezonde leefgewoonten draag jij je steentje bij voor een goede start.
Wat kun je zelf doen om de ontwikkeling van je baby te stimuleren?Opvoeden
Hoe bereid ik mijn peuter voor op de eerste schooldag? Enkele tips om hiermee om te gaan vind je in ons artikel.
Lees meer
Opvoeden
Elke dag opnieuw staan meer dan 4000 Vlaamse pleeggezinnen klaar voor kwetsbare kinderen en jongeren of volwassenen met een beperking of een psychiatrische problematiek. Vaak omdat hun ouders voor korte of lange tijd niet voor hen kunnen zorgen.
Lees meer
Opvoeden
Kinderen hebben een duidelijke impact op het leven en de carrière van mensen. Ouders van Tegenwoordig geven aan dat ze minder ambitieus worden na de komst van hun kroost.
Lees meer
We sturen je maximaal één keer per maand een nieuwsbrief met wijzigingen in bedragen, nuttige tips, inspiratie over opvoeding en ander nieuws.