Infino logo

Welkom bij Infino. Gezinsbijslagen verschillen per regio van je kind(eren).

Waar woon je?

  • Vlaanderen
  • Brussel
  • Wallonie
Je kan achteraf steeds je keuze wijzigen.

Blog Zwangerschap

Wat hoort je baby in je buik?

Wat hoort je baby in je buik? Meer dan je denkt!

Hoort je baby al iets wanneer hij nog in mama’s buik verscholen zit? Natuurlijk wel!
Maar de ene sound al liever dan de andere, net zoals later op zijn of haar eerste zomerfestival...

Je hebt het vast al gemerkt: baby’s houden best van allerlei geluidjes. Zo kan je zachtjes een liedje zingen of gewoon wat neuriën om je lieve spruit te troosten of in slaap te sussen. Maar ook toen baby nog veilig en wel in de buik van mama zat, ver weg van de lawaaierige buitenwereld, hield hij al van leuke sounds...

Als je wat dingen opzoekt, zal het je verrassen wat baby’s al echt kunnen beleven in die eerste 9 maanden, ook wat geluiden van buitenaf aangaat. En het is dus goed om daar bewust van te zijn...

Hallo!? Pas na 20 weken hoort baby echt ...

Baby’s oortjes worden gevormd na ongeveer 10 weken, maar zijn dan nog niet echt functioneel. Pas na ongeveer 20 weken – halfweg de zwangerschap dus – ontwikkelt het gehoor zich echt. Nog een maand verder – ongeveer na 24 weken – begint de baby bewust te luisteren naar inwendige geluiden zoals het rommelen van mama’s maag en haar hartslag. Maar ook al naar geluiden van buitenaf zoals stemmen en muziek. Hij kan al bepaalde stemmen onderscheiden en dus herkennen en zelfs horen of iemand vrolijk is of niet!

Praat maar tegen die bolle buik!

Zacht tegen je buik praten is dus zeker aan te raden. Je merkt meteen dat je baby hierop reageert. Ook muziek zal hij waarderen, door eens genietend te kronkelen of een voetje uit te steken. Misschien is het wel zijn eerste danspasje! Hou het eerder bij zachte klanken, want te luide of te lage tonen ervaart je baby niet graag. Zet gewoon wat zacht klassiek, ambient of smooth jazz op en sluimer samen weg ...

Andere geluiden - zoals het blaffen van een hond - en dus ook andere stemmen zal je baby eveneens snel leren herkennen. En die kunnen later, na de geboorte, rust en geborgenheid brengen. Gewoon omdat hij er al vertrouwd mee is van vroeger toen hij zich zalig rustig voelde in moeder’s buik.

Je kan ook al eens een verhaal of rijmpje voorlezen, zomaar iets liefs zeggen wat in je opkomt of babylief elke dag ‘goedemorgen’ en ‘welterusten’ wensen. Je partner kan er ook een gewoonte van maken om bij het thuiskomen jullie baby luidop te begroeten!

Word dj voor je baby!

Het eenvoudig nabootsen van kabbelgeluidjes die baby doen denken aan de tijd in de buik van mama is soms al voldoende om hem echt helemaal te ontspannen ... Gewoon uitproberen welke geluiden of liedjes of achtergrondgeluiden het best werken bij jouw spruit. Alvast veel plezier bij het uitvinden van die rustgevende soundscapes!

TipWil je graag zelf beleven hoe dat nu allemaal klinkt voor een ongeboren baby? Hou in bad je hoofd onder water, dan krijg je een indruk van hoe en wat je baby hoort! 

Bronnen: kindengezin.be / minime.nl

Gezond leven bevordert de ontwikkeling van je baby

Tijdens de zwangerschap begint de motoriek van je kind zich te ontwikkelen. Met gezonde leefgewoonten draag jij je steentje bij voor een goede start.

Wat kun je zelf doen om de ontwikkeling van je baby te stimuleren?

CTA

  • Startbedrag van €1.214,49
  • Stipte uitbetaling
  • Goede service
Startbedrag aanvragen

Deel deze pagina met je netwerk

Lees meer

Zwangerschap

Babyshower organiseren: tips en ideeën

Ontdek in onze handige gids hoe je eenvoudig een fantastische babyshower organiseert. We bieden tips voor het kiezen van thema's, spelletjes, cadeaus, en heerlijke hapjes en drankjes voor een perfecte babyshower.

Zwangerschap

Eerste trimester zwangerschap

Je kwam onlangs te weten dat je een kindje verwacht, de vreugde is groot omdat je een kind draagt, maar er rijzen ook vragen… Wat gebeurt er tijdens de eerste weken van de zwangerschap? Wat verandert er voor jou en voor deze baby in ontwikkeling?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

We sturen je maximaal één keer per maand een nieuwsbrief met wijzigingen in bedragen, nuttige tips, inspiratie over opvoeding en ander nieuws.