Zwangerschapsdementie, wat was dat ook weer?
Zwangerschapsdementie is zeker geen fabeltje, maar een veel voorkomend zwangerschapskwaaltje. Dus als jij tijdens je zwangerschap je sleutels in de koelkast legt en absoluut niet meer zonder lijstje kan boodschappen doen, maak je geen zorgen, in deze blog geeft Infino je de oorzaken én tips tegen zwangerschapsdementie.
Wat is zwangerschapsdementie?
Zwangerschapsdementie blijkt uit onderzoek wel degelijk een fenomeen te zijn. Het is bewezen dat het reactievermogen en het werkgeheugen van een zwangere vrouw aangetast worden. Ook is gebleken dat zwangere vrouwen het geheugen kunnen hebben van een 60-jarige. Veel vergeten en je moeilijk kunnen concentreren horen erbij.
Wat is de oorzaak van zwangerschapsdementie?
Zwangerschapsdementie kan verschillende oorzaken hebben. Wij zetten de 4 meest voorkomende voor jou op een rij:
1. De zwangerschapshormonen
Tijdens je zwangerschap gaan je hormonen stijgen. Er wordt veel progesteron geproduceerd om de innesteling van de bevruchte eicel te bevorderen, maar ook om de baarmoederwand gezond te houden. De vroegtijdige samentrekking van de baarmoeder kan er ook door voorkomen worden. Daarnaast wordt progesteron geproduceerd om de melkproductie op gang te brengen.
Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat een verhoogde hoeveelheid progesteron de delen van de hersenen remt. Deze delen van de hersenen zijn verantwoordelijk voor het opslaan en ophalen van herinneringen.
Het is dus super normaal dat je hersenen niet meer werken zoals voordien. Het goede nieuws is dat daardoor de activiteit in de hersendelen voor emotionele vaardigheden juist toeneemt. En dat komt de hechting met je kindje weer ten goede.
2. Te weinig slaapSlecht slapen komt vaak voor bij zwangere vrouwen, vooral in het 1e en 3e trimester. Tijdens je slaap wordt alle informatie verwerkt maar als dit onderbroken wordt, dan is de verwerking niet optimaal en kan je “mentale kwaaltjes” krijgen. Hoe minder oplaadtijd, hoe minder energie en hoe sneller je geheugen je in de steek laat. Een beetje zoals je telefoon dus eigenlijk.
3. Tekort aan cholineCholine, een essentiële voedingsstof, speelt een cruciale rol bij de ontwikkeling van hersendelen in de baarmoeder en vormt een belangrijke bouwsteen voor acetylcholine, een stof die betrokken is bij geheugenvorming. Wanneer je baby zich in jouw buik ontwikkelt, kan hij/zij een deel van jouw cholinevoorraad opnemen, wat invloed kan hebben op jouw geheugencapaciteiten.
Dit kun je verhelpen door regelmatig choline-rijk voedsel zoals eidooiers, rundvlees, melk, sojabonen, noten en citrusfruit te consumeren. Dit bevordert niet alleen de hersenfuncties van zowel jou als je baby, maar helpt ook om eventuele tekorten aan te vullen.
4. Stress & onzekerheidAls jonge moeders vaak dingen vergeten, is dat volgens evolutiebiologen omdat ze zich volledig op hun baby concentreren. Het vergeten van onbenullige kleinigheden helpt hen om hun aandacht te richten op wat er écht belangrijk is: hun kleintje! Met de komst van een baby verandert er veel in het leven van een vrouw en dat brengt een hoop stress met zich mee. Je moet veel dingen regelen: kraamzorg, kinderopvang, babykamer, zwangerschapscontroles en ga zo maar door.
Iets belangrijk om te regelen wat je niet mag vergeten is het startbedrag ('kraamgeld' in Brussel en 'geboortepremie' in Wallonië) aanvragen bij Infino. Het is dus niet vreemd dat je vooral daar mee bezig bent en andere zaken zoals werk en sociale contacten een beetje naar de achtergrond verschuiven. Dit kan ervoor zorgen dat je soms wat afwezig bent tijdens gesprekken.