Infino logo

Welkom bij Infino. Gezinsbijslagen verschillen per regio van je kind(eren).

Waar woon je?

  • Vlaanderen
  • Brussel
  • Wallonie
Je kan achteraf steeds je keuze wijzigen.

Blog Gezondheid

Energiedipje? Dit is wat je kan doen.

Ben je moe, moeder? Heb je vaak, vader? 

Het lijkt soms een never ending story, hé? Opstaan, boekentas klaarmaken, ontbijten, ruziën met je kinderen over de juiste outfit.

Oh ja, dan moet je nog gaan werken en ‘s avonds terug eten op de tafel toveren. Dat alles met een glimlach, een gezonde fysiek én eindeloos veel geduld wanneer ook het huiswerk niet vlot. Geen wonder dat ons energiepeil af en toe in de rode zone duikt. We motiveren en inspireren. Dit is wat je kan doen om je energie te doseren en te boosten.  

Bewegen 


Zelfs als je zwanger bent

 

Het is cliché en je hebt het zeker al 100 keer gehoord, maar er schuilt waarheid in. Sporten is effectief gezond en het geeft je energie. De definitie van sporten mag je als ouder wel wat nuanceren, hoor. Niemand stelt voor dat je traint voor de marathon of tijd in je agenda vrijmaakt om eindeloos veel baantjes te trekken. Tenzij je daarvoor staat te springen, al dan niet op een trampoline. Dan staan wij op de eerste rij om te supporteren.  

Onder sporten verstaan we een 30-tal minuten beweging per dag. Wandelen, fietsen, yoga, pilates... Het zijn laagdrempelige activiteiten die je na de lunch bakken energie geven.  

Sporten verlaagt de niveaus van stresshormonen zoals adrenaline en cortisol, waardoor je niet alleen meer energie krijgt, maar ook beter slaapt. Dit geldt voor zowel ouders als kinderen. Hebben jullie al eens geprobeerd om 's avonds na het eten een rondje te gaan lopen/huppelen/hinkelen/fietsen?

Drink voldoende water en eet zo gezond mogelijk 

Heb je altijd een duurzame drinkfles bij de hand? Doen! Minstens een liter water drinken per dag draagt bij tot een goed energiepeil. Doe er gerust een smaakje bij. Komkommer, citroen, wat munt, bevroren aardbeien… water hoeft niet saai te zijn. Zowel ouders als kinderen hebben hier meer aan dan je op het eerste zicht zou verwachten.

Probeer koffie te vermijden. Koffie mag niet je redding zijn wanneer je knikkebolt tijdens een belangrijke meeting. Neem een groot glas water en voed je lichaam.

Seizoengebonden eten helpt. In elke groente of fruit zitten bepaalde stoffen die we nodig hebben op de momenten waarop ze van nature geplukt worden. Pompoenen zijn ideaal in de herfst. Tomaten in de zomer. Spinazie in de winter. Een hutsepot bij koud weer lift je uit een energiedipje. Beloofd! 

Kies een nieuwe hobby 

Tijdens de lockdown - weet je nog? - hebben we allemaal nieuwe activiteiten ontdekt. Een nieuwe taal leren, meer lezen, leren koken, leren naaien. Ze vragen aan jou een bepaalde focus. Een discipline leren eist je aandacht, je devotie. Die adrenalinestoot geef je meer energie, meer nut.  

Nieuwe hobby’s geven je ook de mogelijkheid om nieuwe mensen te leren kennen, nieuwe vriendschappen te maken. Dat geeft je op zich ook al meer energie. Ook hier kun je kiezen of je je kroost betrekt. Samen naar de dansles kan heerlijk en hilarisch zijn. Of misschien heb je meer nood aan planken kapotslaan tijdens een initiatie karate en hoeft je nageslacht die kant van jou niet per se te zien.  😉

Tip: ga eens kijken bij je buurtsporthal. Daar is vaak een ruim aanbod voor verschillende leeftijden met een lage instapdrempel. Ook een lokale muziek- of beeldacademie is een bezoekje waard.

Op zoek naar een hobby voor jezelf? Lees er alles over in deze blog

Doorbreek een patroon. Doe eens zot! 

Routines doorbreken sluit een beetje aan bij het vorige puntje. Nieuwe dingen leren staat ook in voor een bepaalde doorbreking in je dagdagelijkse agenda. De sleur op zich is een vermoeiende levensstijl. Geef jezelf de ruimte om niet elke dag dezelfde rituele te volgen. Een mens is té intelligent om een kuddedier te zijn. Kom jezelf tegen en ervaar nieuwe dingen. Ook hier kunnen kinderbreinen mee van profiteren. Je leert hen om creatief en oplossingsgericht te denken.

  • Probeer een andere route naar het werk.  
  • Maak eens iets helemaal anders klaar dan wat je normaal eet 
  • Zeg eens ‘ja’ op alles wat mensen jou een bepaalde dag vragen, de befaamde yes-day 
  • Plan een weekend dat afwijkt van je standaard uitstapjes.  
  • Spreek eens af met een vriend of vriendin die je al jaren uit het oog bent verloren of maak een nieuwe connectie met iemand aan de schoolpoort.  

Geef meer verantwoordelijkheid aan je kroost of aan derden 

Je kindjes kunnen meer dan je denkt. Ze zijn al op vroege leeftijd in staat om hun bordjes in de vaatwasser te zetten en kunnen hun eigen glaasjes water inschenken.  

 


Check af en toe met jezelf of er niet te veel hooi op je vork ligt en herverdeel wanneer je dat nodig voelt.  

Tip: pak zulke gesprekken zachtaardig aan. “Jij doet niets en ik doe hier alles!” Dat druipt over van emotie. “Ik voel mij nogal opgebrand. Kunnen we bekijken hoe we mijn gevoel kunnen omdraaien. Wat zijn de opties?” Dat opent een dialoog en geen revolte. Al vinden we dat je gelijk hebt, hoor. Je verdient een standbeeld voor al wat je doet! 

Heb je hulp nodig van externen? Laat je voldoende inlichten over de mogelijkheden. Je bent niet alleen. Je hebt een brigade nodig om een kind op te voeden. Zorg voor expertise van buitenaf wanneer nodig. Dat haalt vermoeiende druk van jouw schouders.  

Plan me-time in je agenda 

Op momenten dat je even geen licht aan het einde van de tunnel ziet, stellen we voor dat je 15 min neemt om jezelf te bedaren.  

Je kan dit! 
Je bent fantastisch!
 

Eens je hartslag wat zakt, neem je je smartphone of je laptop en je plant een langdurig moment voor jezelf in. Boek een detox cabin of natuurhuisje, een dagje uit met je vriendinnen, een dagje zee... Wat je ook maar wil. Regel ook de opvang voor de kinderen in datzelfde moment. Check! Je hebt vooruitzichten. Dat boost je energie.  

Leg de lat niet te hoog voor jezelf  

Elke fantastische ouder stelt zichzelf de vraag ‘Ben ik een goede ouder?’ Echt waar. Dat is constante. We stellen je gerust. Als je deze blog leest, ben je een topper. Je bent geïnteresseerd, gedreven en ongelofelijk bekwaam als ouder.  

Maar, jouw ideaal is niet het ideaal voor je kinderen. Ze willen je onvoorwaardelijke liefde en de mogelijkheid om op hun eigen benen te staan wanneer de tijd rijp is. Dat is alles. Denk hieraan wanneer je je energie inzet, jezelf voorbijloopt. Draagt het bij tot de essentie, namelijk liefde en zelfstandigheid voor je kind? Nee? Drop itSpendeer je energie dan eerder aan iets anders.   

With love 

Deel deze pagina met je netwerk

Lees meer

Opvoeden

Allereerste schooldag

Hoe bereid ik mijn peuter voor op de eerste schooldag? Enkele tips om hiermee om te gaan vind je in ons artikel.

Opvoeden

Pleegzorg

Elke dag opnieuw staan meer dan 4000 Vlaamse pleeggezinnen klaar voor kwetsbare kinderen en jongeren of volwassenen met een beperking of een psychiatrische problematiek. Vaak omdat hun ouders voor korte of lange tijd niet voor hen kunnen zorgen.

Opvoeden

Groter nest

Groter nest, grotere zorgen? Wanneer je met twee naar het ziekenhuis vertrekt maar met z’n drieën terugkomt… dan heb je best alles al klaarliggen. Van papflessen tot pampers.