YouTube thumbnail

Welkom bij Infino. Gezinsbijslagen verschillen per regio van je kind(eren).

Waar woon je?

 • Vlaanderen
 • Brussel
 • Wallonie
Je kan achteraf steeds je keuze wijzigen.

Blog Gezondheid

Een huilbaby; hoe blijf ik zelf overeind?

Tips om je baby en vooral jezelf te troosten

Een ‘moeilijke’ baby hebben is emotioneel en fysiek serieus belastend. Hieronder een strategie om toch overeind te blijven.

Als je baby geboren wordt, hoop je natuurlijk dat alles vlot verloopt. Je wil de eerste maanden op een roze wolk zitten, je wil genieten, je wil je baby gezond en gelukkig zien. Als dat niet zo is, kan dat een serieuze schok zijn. Er zijn heel wat redenen waarom de eerste maanden voor heel wat jonge ouders een nachtmerrie eerder dan een mooie droom zijn.

Als je baby erg veel aandacht vraag, heel vaak huilt, niet gemakkelijk te sussen is, is het extra vermoeiend. Je doet immers als ouder je best, je geeft al je liefde, en je merkt dat je baby niet gelukkig is. Dat is bijzonder slopend. Als je niet voor jezelf en je eigen veerkracht zorgt, loop je het risico om er zelf onderdoor te gaan.

Hieronder krijg je een strategie om overeind te blijven met een ‘moeilijke’ baby.

Sluit medische redenen uit

Een baby kan om heel verschillende redenen huilen of lastig doen. Honger, ontlasting, moe, teveel prikkels… de enige manier die een baby heeft om er op te reageren is door te huilen. Je baby en jij zullen elkaar steeds beter leren kennen en normaalgezien is er geen reden tot paniek.

Doe eerst en vooral de zelftest: een baby is pas ‘officieel’ een huilbaby als hij of zij gedurende minstens 3 opeenvolgende weken gedurende minstens 3 dagen per week gedurende minstens 3 uur per dag huilt. 

We begrijpen wel dat je je nu niet per se opgelucht voelt: als je baby ‘officieel’ geen huilbaby is, kan het erg vermoeiend zijn om als ouder hiermee om te gaan. Zeker als het jouw eerste kind is, en alles nieuw is, stel je je veel vragen.

Het is belangrijk om op tijd bij een arts te gaan. Misschien is er een medische reden waarom je baby vaak huilt, en dan moet dit uiteraard goed opgevolgd worden. Zorg dat je een dagboekje bij de hand hebt. Noteer wanneer je baby huilt en voor hoe lang. Misschien ziet de dokter een patroon dat jij nog niet had opgemerkt.

Het kan ook zijn dat je baby niet overdreven veel huilt, maar dat jij er erg gevoelig voor bent. Ook dit kan een indicatie zijn van een medisch of psychisch probleem bij jou. Het is niets om je over te schamen, ga tijdig bij de huisarts.

Weet dat het beter wordt

Als jonge mama of papa zit je vaak in een cocon die bestaat uit je baby, jij en de rest van het gezin. Misschien heb je wel het gevoel dat je alleen op de wereld bent, en dat alle verantwoordelijkheid voor je baby bij jou ligt.

Dat is natuurlijk voor een stuk ook zo: jij bent als mama, als papa onvervangbaar.

Iedereen die kinderen gekregen heeft, weet dat die eerste maanden slopend kunnen zijn. De gebroken nachten, de zorgen, het wennen aan de nieuwe rol… elke ouder gaat hierdoor.

Ook al lijkt het op dit moment alsof dit voor eeuwig is: toch gaat het voorbij. Er komt meer ritme in het leven van jouw baby, jij zult een nieuw evenwicht vinden en groeien in het mama of papa zijn.

Zoek andere ouders op

Het kan enorm veel deugd doen om contact te hebben met andere ouders. Om te voelen dat je niet alleen bent, om te zien hoe een ander het doet, om te weten dat anderen hier ook doorgaan…

Maar waar in je omgeving vind je andere kersverse ouders? Misschien ben jij in jouw familie en vriendenkring de eerste of enige die pas een baby kreeg. Misschien vind je in je buurt niet zo gemakkelijk mensen om mee te praten over je kind of de zorgen die je er over hebt?

Dit zijn enkele plekken waar je andere jonge ouders kunt ontmoeten:

 • tijdens de activiteiten van het Huis van het Kind in jouw gemeente. Kijk op de website van jouw gemeente of er al een werking is van het Huis van het Kind.

  Meer over huizen van het kind >

 • Workshops babymassage, babyzwemmen… Veel mutualiteiten organiseren deze activiteiten, contacteer de jouwe om te weten of dat in jouw regio gebeurt. Op de website van CM vind je bijvoorbeeld leuke activiteiten.

  Webinars en activiteiten >

 • Op verschillende plaatsen heb je (online) praatgroepen voor moeders. Daar vind je andere mama’s met een baby contact zoeken met anderen. Soms kan het zo’n deugd doen om gewoon even te praten met iemand die meemaakt wat jij meemaakt. Vraag raad aan mama's in jouw buurt of zoek een groep via Google of Facebook die bij je past.

Wees niet te streng voor jezelf

Zeker als het jouw eerste baby is, ervaar je een grote verandering in je leven. Je gaat en staat niet meer overal waar je wil, wanneer je dat wil. Liefde en aandacht geven aan je baby kun je alleen als jouw eigen draagkracht groot genoeg is. Het is dus belangrijk om daar goed voor te zorgen.

Er zijn geen gouden regels voor. Voor de ene mama of papa zal eens een ongestoord ontspannend bad nemen voldoende zijn om zich ‘opgeladen’ te voelen, een andere ouder wil een nacht kunnen doorslapen, nog een andere wil een avond met vrienden kunnen afspreken.

Belangrijk is dat op dat moment jouw baby in absolute veiligheid is. Daarvoor moet je afspraken maken

Dat kan bijvoorbeeld zijn:

 • afspreken met je partner dat die de zorgen even op zich neemt
 • je kind enkele uren naar familie brengen
 • een betrouwbare babysit inschakelen
 • indien je baby al naar een onthaalouder gaat, kijken of daar mogelijkheden zijn
 • Misschien zijn er in jouw situatie nog meer mogelijkheden.

Zorg er wel voor dat diegene die je baby zal opvangen, daar ook echt zin in heeft en ervaring heeft met jonge kinderen.

Op zoek naar kinderopvang?

Ferm biedt naast huishoudhulp, kraamzorg, kinderopvang en thuiszorg ook heel wat boeiende activiteiten, tips, bijscholingen, DIY-pakketten en een stevig netwerk aan.

Ik wil graag ondersteuning

Schakel kraamzorg in

Kraamzorg is specifieke zorg na de geboorte van een baby. Een kraamverzorgende is een gespecialiseerde verzorgende die niet enkel kijkt hoe het gaat met de baby, de mama en de rest van het gezin, maar die ook licht huishoudelijk werk doet. Op die manier kun je samen met je baby tot rust komen. In dit filmpje zie je precies hoe dat gaat.


Vrijwel alle mutualiteiten betalen kraamzorg gedeeltelijk terug tot 3 maanden na de geboorte van je baby of het moment dat je baby uit het ziekenhuis komt (bij premature geboorte of tweeling bijvoorbeeld).

Op zoek naar kraamzorg?

Ferm biedt naast huishoudhulp, kraamzorg, kinderopvang en thuiszorg ook heel wat boeiende activiteiten, tips, bijscholingen, DIY-pakketten en een stevig netwerk aan.

Ik wil graag ondersteuning

Laat je huishouden aan iemand anders over

Veel jonge ouders met een ‘moeilijke’ baby merken dat ze niet meer aan de gewone huishoudelijke taken toekomen of dat dit ten koste gaan van hun eigen rust.

Sommige taken kun je gemakkelijk uit handen geven.

 • boodschappen doen: misschien kan iemand uit de buurt jouw boodschappen doen? Steeds meer supermarkten bieden de mogelijkheid om je bestelling door te geven en af te halen, of zelfs bij je thuis te laten leveren.
 • maaltijden koken: misschien kan een familielid (tijdelijk) af en toe een warme maaltijd maken. Zo hoef jij daar dan geen tijd of energie voor vrij te maken. Zelfs 1 keer per week kan al een opluchting voor jou betekenen.
 • Betaalde poetshulp of je strijk laten doen: het is betaalbaar en fiscaal aantrekkelijk door het systeem van de dienstencheques. 

Op zoek naar huishoudhulp?

Ferm biedt naast huishoudhulp, kraamzorg, kinderopvang en thuiszorg ook heel wat boeiende activiteiten, tips, bijscholingen, DIY-pakketten en een stevig netwerk aan.

Ik wil graag ondersteuning

Tot slot

De eerste weken en maanden met een nieuwe baby in huis zijn voor elke jonge ouder moeilijk. Weet dat het beter wordt maar zorg er intussen voor dat je af en toe -met of zonder je baby- even op adem kunt komen en nieuwe energie kunt vinden.

Enne… geniet van de kleine momenten met je baby!

Deel deze pagina met je netwerk

Lees meer

Gezondheid

Over snotneuzen met snotneuzen

Je kent het wel. Met het vallen van de bladeren duurt het niet lang eer ook de eerste slachtoffers vallen. Jong, oud en alles ertussen; niemand ontsnapt aan de gevreesde valling.

Gezondheid

Kinderen met een handicap

Met ruim een miljard vormen personen met een handicap de grootste minderheidsgroep op deze planeet. 3 december is dus dé dag om hun behoeftes op de agenda te houden.

Gezondheid

Ontwikkeling en psychomotoriek van de baby

Je hoort vaak over de ‘psychomotorische ontwikkeling’ van kinderen. Maar wat betekent deze term eigenlijk? In dit artikel vind je alvast enkele richtingaanwijzers.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

We sturen je maximaal één keer per maand een nieuwsbrief met wijzigingen in bedragen, nuttige tips, inspiratie over opvoeding en ander nieuws.