YouTube thumbnail

Welkom bij Infino. Gezinsbijslagen verschillen per regio van je kind(eren).

Waar woon je?

  • Vlaanderen
  • Brussel
  • Wallonie
Je kan achteraf steeds je keuze wijzigen.

Blog Gezondheid

Waar vind ik een oppas voor mijn ziek kind?

Snel een betrouwbare oppas vinden voor je zieke schatje

 Een ziek kind komt altijd ongelegen. Soms kan of wil je geen sociaal of familiaal verlof krijgen. Hoe vind je dan aangepaste opvang voor je kind? Lees het hieronder.

Welke ouder heeft dit nog niet meegemaakt? Je kind dat midden in de nacht overgeeft. Of dat gevallen is en een tijd met zijn been in het gips moet. Of een ingrijpende operatie heeft gehad en daar nu van moet herstellen. Vaak het begin van een periode van veel ‘geregel’, heen en weer rijden, je baas verwittigen, van thuis uit werken of niet werken en sociaal verlof opnemen.

Of het nu een verkoudheid is of een zware ingreep: kinderen worden ziek. Soms voor een dagje, soms voor langere tijd. Als mama of papa wil je natuurlijk de beste zorgen voor je kind. Zieke kinderen hebben rust nodig, en aandacht voor hun medicatie. Bij besmettelijke ziekten is het niet aangewezen om hen naar de opvang, onthaalouder of naar school te sturen. Ook bij andere aandoeningen of tijdens herstelperiodes is het belangrijk om je kind de juiste rust te geven.

Hoe vind je opvang voor je ziek kind als je moet werken? Bekijk hieronder de stappen.

STAP 1: inschatten

Probeer in te schatten hoe lang je kind niet naar school of opvang zal kunnen. Gaat het over één dagje, over een week of zal het langer duren?

STAP 2: zelf voor opvang zorgen

In welke mate kun je zelf voor opvang zorgen?

Sinds 2020 kunnen we allemaal heel goed inschatten welk werk we thuis kunnen verzetten. Misschien is dit een optie? Ook al had je al een thuiswerkdag ingepland: verwittig even je werkgever, grote klant, HR of directe collega’s. We weten allemaal dat thuiswerken met een ziek kind verre van evident is. Stel de verwachtingen dus best op voorhand een beetje bij. Zo voorkom je te veel stress bij jezelf. Kun je dan toch per toeval je hele to do list afwerken? Dan is dat mooi meegenomen! 

Wat precies mogelijk is, hangt af van leeftijd en aandoening van jouw kind, jouw job inhoud en de houding van jouw werkgever.

Je kunt ook familiaal verlof nemen: dit is in principe onbetaald, voor maximaal 10 dagen per jaar. Kijk vooraf wat het arbeidsreglement hierover zegt en informeer je bij jouw personeelsdienst.

TIP: vraag voor je kind ziek wordt, al een keer aan collega’s hoe zij dit oplossen. Informeer je bij je werkgever wat mogelijk is.

STAP 3: in je omgeving

Als je zelf niet thuis kunt blijven bij je kind, kijk je best in je omgeving welke oplossing er is.

Misschien willen de grootouders wel een keertje inspringen? Of heb je andere familie of vrienden die hiertoe bereid zijn?

Hou er rekening mee dat niet iedereen ervoor staat te springen om een ziek kind in huis te nemen.

STAP 4: mutualiteit

Indien jij of je direct omgeving niet zelf voor je kind kunt zorgen, kun je contact opnemen met jouw mutualiteit.

Alle mutualiteiten hebben een dienstverlening voor oppas bij zieke kinderen.

Opvang aanvragen bij CM

Ben je aangesloten bij CM? Dan kun je via deze pagina snel en gemakkelijk opvang aanvragen voor je zieke minderjarige.

Ik vraag opvang aan

 

Tot slot

Door voor je het nodig hebt, al de nodige informatie te zoeken ‘in geval dat’ geef je jezelf meer rust en je kind de geruststelling dat het rustig kan ‘uitzieken’.

Deel deze pagina met je netwerk

Lees meer

Gezondheid

Over snotneuzen met snotneuzen

Je kent het wel. Met het vallen van de bladeren duurt het niet lang eer ook de eerste slachtoffers vallen. Jong, oud en alles ertussen; niemand ontsnapt aan de gevreesde valling.

Gezondheid

Kinderen met een handicap

Met ruim een miljard vormen personen met een handicap de grootste minderheidsgroep op deze planeet. 3 december is dus dé dag om hun behoeftes op de agenda te houden.

Gezondheid

Ontwikkeling en psychomotoriek van de baby

Je hoort vaak over de ‘psychomotorische ontwikkeling’ van kinderen. Maar wat betekent deze term eigenlijk? In dit artikel vind je alvast enkele richtingaanwijzers.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

We sturen je maximaal één keer per maand een nieuwsbrief met wijzigingen in bedragen, nuttige tips, inspiratie over opvoeding en ander nieuws.