Infino logo

Welkom bij Infino. Gezinsbijslagen verschillen per regio van je kind(eren).

Waar woon je?

  • Vlaanderen
  • Brussel
  • Wallonie
Je kan achteraf steeds je keuze wijzigen.

Blog Gezondheid

Help, mijn kind moet in quarantaine!

COVID-19 op school

De Coronacrisis haalt ons leven overhoop. We houden ons aan de maatregelen om het virus niet ongewild in huis te halen. Ook de scholen doen hun uiterste best om onze gezinnen te beschermen. Ook zij passen zich steeds aan aan nieuwe maatregelen en volgen de situatie strikt op. Dat betekent ook dat er af en toe - slik - een hele klas gesloten moet worden. Of je kind een kuchje heeft en dus thuis moet blijven.

Zo'n plotse quarantaine is voor jou als ouder uiteraard plannen, herplannen, schrappen en aanpassen. Wij geven graag enkele tips om zo'n klasquarantaine zonder al te veel kleerscheuren te overleven.

Wat is het verschil tussen isolatie en quarantaine?

Wanneer moet je juist in quarantaine en wat is nu het verschil met zelfisolatie? En moet iedereen in het gezin mee in quarantaine? En wat kosten al die testen eigenlijk? De Gezinsbond zocht het voor je uit.

Naar goedgezind.be

Maatregelen voor je kind

De school zal je zo snel mogelijk verwittigen als je kind moet thuisblijven. Ga dus niet af op eventuele geruchten aan de schoolpoort. Je kind is in goede handen. De school zal samen met het CLB het risico bepalen en beslissen wie en welke klassen ze in quarantaine plaatsen. 

Kreeg jij zo’n vervelend telefoontje? Onthoud vooral dat er geen reden is tot paniek.

Testen

In overleg met het CLB zal de school bepalen of je kind, al dan niet meermaals, getest moet worden. Normaalgezien krijg je een testcode waarmee je een afspraak kunt maken. Ook hier kun je vertrouwen op het advies van de school en het CLB. Je kunt natuurlijk ook op eigen initiatief naar de huisarts stappen. Leg de situatie goed uit als je een afspraak maakt. Je dokter kan helpen bepalen of een test aangewezen is.

Regelmatig een zelftest afnemen wordt aangeraden. Is je zelftest positief? Dan kun je er 99% zeker van zijn dat je de ziekte hebt én besmettelijk bent. Een negatieve zelftest is echter (helaas) geen vrijgeleide. Bovendien zijn zelftesten behoorlijk prijzig. Ga er dus verstandig mee om.

Hier lees je alles over de meest actuele maatregelen in het onderwijs

Gezondheid 

Monitor de gezondheid van je kind en andere gezinsleden goed. Hou vooral hoesten en koorts goed in de gaten. De meeste kinderen vertonen geen tot lichte symptomen. Bij kinderen kan ook een verkoudheid, vermoeidheid en buikklachten symptoom zijn van COVID-19. Als je ongerust bent, contacteer je best je huisarts.

Lees hier alles over de quarantaineregels voor kinderen jonger dan 12 jaar

Hygiëne

Probeer ook binnenshuis de maatregelen te respecteren. Verlucht en ventileer zo veel mogelijk. Deel geen bestek of servies met het mogelijks besmette kind. Was jullie handen regelmatig. 

Bescherm je omgeving

Wees extra voorzichtig in je contact met anderen. Nodig even niemand uit bij je thuis, draag een mondmasker en houd anderhalve meter afstand. 

Kinderen en corona; veelgestelde vragen

Op de website van opgroeien.be vind je heel wat informatie en advies over het coronavirus en jouw gezin. Hoe ga je bijvoorbeeld om met een ziek kind? Wat als je zelf ziek wordt?

Naar opgroeien.be

Maatregelen voor jezelf

Wat we hierboven beschreven, geldt natuurlijk ook voor jou: monitor je gezondheid, laat je testen bij symptomen, handhaaf hygiëne en bescherm je omgeving. Daarnaast heb jij als ouder ook heel wat praktische zaken te regelen. We merken dat bij heel wat ouders een quarantaineperiode zwaar weegt. Zorg daarom ook zo goed mogelijk voor jezelf.

Twijfel je of je zelf getest moet worden? Deze beslisboom van Sciensano kan helpen

Breng je werkgever op de hoogte

Stel jezelf eerst en vooral de vraag of je kunt blijven werken onder deze omstandigheden. Wees hierover open tegen je werkgever. Er zijn intussen aangepaste mogelijkheden zoals familiaal verlof of tijdelijke werkloosheid. Wil je blijven werken? Spreek dan duidelijk af wanneer, hoeveel etc. Moet je blijven werken? Op de website van Jobat vind je meer informatie over de uitgebreide steunmaatregelen voor werkgevers, werknemers en zelfstandigen. Bespreek deze ook met je werkgever.

Thuiswerken met een baby of peuter

Je kind opvangen en tegelijk van thuis uit werken, is allesbehalve evident. Kind en Gezin bundelde enkele tips om ermee om te gaan. Ze geven ook advies aan ouders die het zelf even moeilijk hebben met de situatie.

Naar kindengezin.be

Schakel hulp in

Fysiek wordt dat uiteraard moeilijk, zelfs als je vertrouwde babysitter deel uitmaakt van je contactbubbel. Je kunt vrienden, buren of familie wel vragen om een aantal zaken van je over te nemen zoals boodschappen brengen. Of vraag hen om digitaal contact te houden. Een videogesprek met een grootouder reken je vast niet tot de normale “schermtijd”. Doe vooral aan zelfzorg en maak het jezelf zo makkelijk mogelijk.

Hoe zorg ik voor mezelf?

Tijd vinden voor jezelf is tijdens een quarantaine niet vanzelfsprekend. Dat er al eens spanningen zijn in huis, is volledig normaal. Daarom lijst Kind en Gezin heel wat advies op.

Naar kindengezin.be

Nog advies nodig om de sfeer in huis aangenaam te houden? Neem een kijkje op onze pagina met recepten of doe alsof dit een mini-vakantie is.

Naar de recepten

Ik wil vakantietips

Deel deze pagina met je netwerk

Lees meer

Opvoeden

Allereerste schooldag

Hoe bereid ik mijn peuter voor op de eerste schooldag? Enkele tips om hiermee om te gaan vind je in ons artikel.

Opvoeden

Pleegzorg

Elke dag opnieuw staan meer dan 4000 Vlaamse pleeggezinnen klaar voor kwetsbare kinderen en jongeren of volwassenen met een beperking of een psychiatrische problematiek. Vaak omdat hun ouders voor korte of lange tijd niet voor hen kunnen zorgen.

Opvoeden

Groter nest

Groter nest, grotere zorgen? Wanneer je met twee naar het ziekenhuis vertrekt maar met z’n drieën terugkomt… dan heb je best alles al klaarliggen. Van papflessen tot pampers.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

We sturen je maximaal één keer per maand een nieuwsbrief met wijzigingen in bedragen, nuttige tips, inspiratie over opvoeding en ander nieuws.