Infino logo

Welkom bij Infino. Gezinsbijslagen verschillen per regio van je kind(eren).

Waar woon je?

  • Vlaanderen
  • Brussel
  • Wallonie
Je kan achteraf steeds je keuze wijzigen.

Blog Groeipakket

Kind ten laste loonverschil per maand

05 juni 2024

Belastingaftrek voor kinderen ten laste kan significant bijdragen aan de verlaging van het belastbaar inkomen voor gezinnen. We helpen jou als ouder om te begrijpen hoe belastingvoordelen jou kunnen helpen.

In dit artikel bespreken we hoe twee of drie kinderen ten laste de belastingaangifte beïnvloeden, wat de impact is op het netto-inkomen, en hoe speciale situaties zoals fiscaal co-ouderschap en je status als "wettelijk samenwonende partner" een rol kunnen spelen.

De basis: wat betekent "kind ten laste"?

Een kind ten laste is een persoon voor wie iemand anders (de ouder of verzorger) zorgt en bijdraagt aan huisvesting, onderhoud of opvoeding.

Om als kind ten laste te worden beschouwd, moet aan de volgende voorwaarden worden voldaan:

  • Het kind moet deel uitmaken van jouw gezin.
    Dat betekent dat het kind dat je ten laste wil nemen daadwerkelijk en op duurzame wijze met jou moet samenwonen.  

    Opgelet! 
    Een kind dat tijdelijk de gezinswoning heeft verlaten omwille van studies, gezondheidsredenen ... wordt normaal gezien nog steeds beschouwd als deel uitmakend van het gezin. Dus als je kind door de week op kot zit, maakt die nog steeds deel uit van het gezin.

  • De nettobestaansmiddelen van het kind mogen een bepaald bedrag niet overschrijden.
  • De nettobestaansmiddelen van je kind ten laste mogen een bepaald bedrag niet overschrijden. Dit bedrag verschilt normaal gesproken afhankelijk van of je alleen of samen met je echtgenoot of wettelijk samenwonende partner belast wordt.

    Voor de aanslagjaren 2024 en 2025 wordt hier echter van afgeweken. Voor die twee jaren geldt voor alle kinderen de 'hoogste' grens: 7.010 euro voor aanslagjaar 2024 (inkomsten 2023) en 7.290 euro voor aanslagjaar 2025 (inkomsten 2024). 

  • Het kind mag geen bezoldigingen ontvangen die voor jou beroepskosten zijn. 
    Voorbeeld: tijdens de vakantie word je door jouw zoon geholpen in de familiale slagerij en je trekt zijn loon af van jouw inkomsten als beroepskosten. Op dat moment is de zoon niet meer ten laste, ongeacht het bedrag van zijn bestaansmiddelen.
     
  • Het kind mag als student-zelfstandige geen bezoldigingen van bedrijfsleiders hebben verkregen:
    • die beroepskosten vormen van een vennootschap waarvan jij rechtstreeks of onrechtstreeks bedrijfsleider bent en waarover jij controle uitoefent, en
    • die bruto meer dan 2.000 euro bedragen en meer dan de helft van de belastbare inkomsten van het kind vormen (zonder rekening te houden met de eventuele onderhoudsuitkeringen).
Deze voorwaarden moeten allemaal tegelijk worden vervuld om een kind als kind ten laste te beschouwen.

Wie kan je ten laste nemen?

Ouders kunnen hun eigen kinderen, geadopteerde kinderen, en soms ook kinderen van hun wettelijk samenwonende partner of echtgenoot/echtgenote ten laste nemen. Er zijn bepaalde regels die gevolgd moeten worden, zoals dat het kind niet te veel mag verdienen.

Wat is de belastingvrije som?

De belastingvrije som is het deel van het inkomen waarover geen belasting hoeft te worden betaald. Voor gezinnen met kinderen ten laste wordt deze som verhoogd, wat zorgt voor een lager belastbaar inkomen en dus ook voor een lagere belastingaanslag.

Het exacte belastingvoordeel is afhankelijk van het aantal kinderen ten laste. Zo levert elk kind een extra belastingvrije som op, die hoger wordt naarmate er meer kinderen zijn.

Het hebben van kinderen ten laste kan een merkbaar verschil in het maandelijkse netto-inkomen opleveren. Hieronder een toelichting op hoe dit loonverschil per maand kan optreden.

Berekening van het loonverschil

De belastingvermindering wordt berekend door de belastingvrije som te verhogen. Dit betekent dat een deel van het inkomen vrijgesteld wordt van belastingen, wat direct invloed heeft op je loon dat maandelijks overblijft.

Voorbeeldscenario

Voor een gezin met twee kinderen kan de belastingvrije som van aanslagjaar 2024 en de inkomsten van 2023 bijvoorbeeld met € 1.850 per kind worden opgetrokken. Voor twee kinderen is dat € 4.760.

Voor drie kinderen ten laste wordt de belastingvrije som nog verder verhoogd, wat leidt tot een nog lager belastbaar inkomen en dus een groter maandelijks netto-inkomen.

Overzicht fiscaal voordeel per kind:


Aanslagjaar 2024, inkomsten 2023Aanslagjaar 2025, inkomsten 2024
voor 1 kind ten last€ 1.850€ 1.920
voor 2 kinderen ten laste
€ 4.760
€ 4.950
voor 3 kinderen ten laste
€ 10.660€ 11.090
voor 4 kinderen ten laste€ 17.250€ 17.940
voor meer dan 4 kinderen ten laste€ 17.250€ 17.940
supplement per kind boven het 4e€ 6.580€ 6.850


Bijzondere situaties

Fiscaal co-ouderschap bij een scheiding

Fiscaal co-ouderschap kan van toepassing zijn wanneer gescheiden ouders gezamenlijk de zorg voor de kinderen op zich nemen. In dit geval kunnen de fiscale voordelen onder bepaalde voorwaarden verdeeld worden tussen de ouders. Lees er meer over op de website van FOD Financiën.

Wettelijk samenwonend

Wanneer men een wettelijk samenwonende partner heeft, kunnen de kinderen van de partner, mits aan de voorwaarden voldaan, ook als kinderen ten laste worden beschouwd. Dit kan resulteren in een hogere belastingvrije som voor het gezin.

Beide ouders werkzaam

Wanneer beide ouders werkzaam zijn, kan het gezamenlijke inkomen bepalen hoeveel belastingvoordeel zij ontvangen voor de kinderen ten laste. Het is belangrijk om na te gaan hoe de inkomsten gecombineerd worden en welk belastingtarief hierop van toepassing is.

Conclusie

Het hebben van een 'kind ten laste' kan een behoorlijk financiële voordeel hebben. Voor ouders die de zorg dragen voor twee of drie kinderen, kan de verhoging van de belastingvrije som een welkom voordeel zijn, wat resulteert in een hoger netto-inkomen per maand.

Door het begrijpen van de belastingwetgeving en het juist toepassen van de regels rondom de belastingvrije som, kunnen gezinnen hun belastbaar inkomen verlagen en meer van hun loon  behouden.

Als u meer vragen heeft over dit onderwerp of andere fiscale kwesties, is het altijd aan te raden om een fiscaal adviseur of belastingdeskundige te raadplegen voor gepersonaliseerd advies of de website van de overheid raadplegen. 

CTA

  • Startbedrag van €1.214,49
  • Stipte uitbetaling
  • Goede service
Startbedrag aanvragen

Deel deze pagina met je netwerk

Lees meer

Opvoeden

Allereerste schooldag

Hoe bereid ik mijn peuter voor op de eerste schooldag? Enkele tips om hiermee om te gaan vind je in ons artikel.

Opvoeden

Pleegzorg

Elke dag opnieuw staan meer dan 4000 Vlaamse pleeggezinnen klaar voor kwetsbare kinderen en jongeren of volwassenen met een beperking of een psychiatrische problematiek. Vaak omdat hun ouders voor korte of lange tijd niet voor hen kunnen zorgen.

Opvoeden

Groter nest

Groter nest, grotere zorgen? Wanneer je met twee naar het ziekenhuis vertrekt maar met z’n drieën terugkomt… dan heb je best alles al klaarliggen. Van papflessen tot pampers.