youtube thumbnail

Welkom bij Infino. Gezinsbijslagen verschillen per regio van je kind(eren).

Waar woon je?

Je kan achteraf steeds je keuze wijzigen.

Blog chevron right Opvoeden

Wat als je kind geen klik met de leerkracht heeft?

01 januari 0001

Komt je kleine kapoen plots minder vrolijk thuis dan tijdens het vorige schooljaar? En ontdek je na enkele vragen dat de nieuwe leerkracht niet zo lief is als de vorige? Dat is geen gemakkelijke situatie. Hoe pak je die aan?  

Helaas is er geen pasklaar antwoord. Elke situatie is anders. Toch geven we je graag enkele tips. Want in 8 jaar kleuter- en lager onderwijs is de kans groot dat je kind vroeg of laat geen klik met de juf of meester heeft.  

Het goede voorbeeld geven

Praten helpt altijd, ook nu. Je kind begrijpt vast dat het onmogelijk is om altijd iedereen leuk te vinden – ook als je volwassen bent. Dat is iets waarmee je moet leren omgaan, op school en op het werk. Het goede nieuws? Je hebt zelf een grote impact op het beeld dat je kind van zijn juf of meester heeft. Want die kleine deugniet hoort werkelijk alles – ook welke stempel jij onbewust op zijn leerkracht plakt.

Je kunt dus zelf het goede voorbeeld geven. Vermijd bijvoorbeeld uitspraken als ‘te veel huiswerk’, ‘strenge juf’ of ‘luide stem’. Zo ontdekt je kind zélf wat het van zijn nieuwe juf of meester vindt. 

De juiste hoeveelheid aandacht 

Je moederhart breekt als je je lieveling hoort vertellen over zijn ‘stoute juf’ of ‘boze meester’. Dat begrijpen we. Toch is het belangrijk om je niet te laten meeslepen door je emoties. Probeer aandachtig te luisteren – zonder een oordeel te vellen. 

Al is ook het ook weer niet zo’n goed idee om er té lang over te praten. Want een probleem dat je aandacht blijft geven, blijft groeien. Benadruk je dat de juf of meester alwéér iets vervelends of fouts heeft gedaan? Dan bevestig je je kind zijn negatieve beeld van de leerkracht. Het gevolg? Je kleine schat vertrekt met een almaar negatiever gevoel naar school. Geen pretje. 

Hoe pak je de situatie dan wél aan? Ons advies: door te focussen op de dingen die goed gaan – samen met je kind. Heeft de juf vandaag een mopje verteld? Of kreeg je vandaag geen huiswerk van de meester? Je vindt vast iets om het negatieve beeld een vrolijke schwung te geven.

De juf aanspreken: wel of niet? 

Het probleem met de juf of meester bespreken, is een grote stap. En dus een moeilijke. Daarom kun je eerst zelf een oplossing proberen te bedenken. Het is een goed idee om een gesprek met de school zo lang mogelijk uit te stellen. Want de kans is groot dat de leerkracht jouw opmerking als kritiek ervaart. Terwijl je kleine deugniet nog een heel schooljaar voor de boeg heeft. 

Is de situatie echt uitzichtloos en heeft je kind elke schooldag een flinke huilbui? Dan kun je eventueel contact opnemen met de directie

Infino staat voor je klaar 

Maak je je soms zorgen over je gezinsbudget? En vind je het moeilijk om maandelijks de eindjes aan elkaar te knopen? Neem dan zeker contact op met Infino. Wij pluizen je dossier helemaal uit – van a tot z. Zo weet je meteen voor welke premies je in aanmerking komt. Een grote hulp! 

Deel deze pagina met je netwerk

Lees ook

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

We sturen je maximaal één keer per maand een nieuwsbrief met wijzigingen in bedragen, nuttige tips, inspiratie over opvoeding en ander nieuws.