Opvoeden
Allereerste schooldag
Hoe bereid ik mijn peuter voor op de eerste schooldag? Enkele tips om hiermee om te gaan vind je in ons artikel.
Lees meer
Waar woon je?
Je kan achteraf steeds je keuze wijzigen.
Komt je kleine kapoen plots minder vrolijk thuis dan tijdens het vorige schooljaar? En ontdek je na enkele vragen dat hij de nieuwe juf of meester niet lief vindt? Dat is geen gemakkelijke situatie. Hoe pak je die aan? Ga je een gesprek aan met de juf? Of vind je dat je kind maar op zijn tanden moet bijten?
Helaas is er geen pasklaar antwoord. Elke situatie is anders. Toch geven we je graag enkele tips. Want in 8 jaar kleuter- en lager onderwijs is de kans groot dat je kind vroeg of laat geen klik met de juf of meester heeft.
Praten helpt altijd, ook nu. Je kind begrijpt vast dat het onmogelijk is om altijd iedereen leuk te vinden – ook als je volwassen bent. Dat is iets waarmee je moet leren omgaan, op school en op het werk. Het goede nieuws? Je hebt zelf een grote impact op het beeld dat je kind van zijn juf of meester heeft. Want die kleine deugniet hoort werkelijk alles – ook welke stempel jij onbewust op zijn leerkracht plakt. Je kunt dus zelf het goede voorbeeld geven. Vermijd bijvoorbeeld uitspraken als ‘te veel huiswerk’, ‘strenge juf’ of ‘luide stem’. Zo ontdekt je kind zélf wat het van zijn nieuwe juf of meester vindt.
Je moederhart breekt als je je lieveling hoort vertellen over zijn ‘stoute juf’ of ‘boze meester’. Dat begrijpen we. Toch is het belangrijk om je niet te laten meeslepen door je emoties. Probeer aandachtig te luisteren – zonder een oordeel te vellen.
Al is ook het ook weer niet zo’n goed idee om er té lang over te praten. Want een probleem dat je aandacht blijft geven, blijft groeien. Benadruk je dat de juf of meester alwéér iets vervelends of fouts heeft gedaan? Dan bevestig je je kind zijn negatieve beeld van de leerkracht. Het gevolg? Je kleine schat vertrekt met een almaar negatiever gevoel naar school. Geen pretje.
Hoe pak je de situatie dan wél aan? Ons advies: door te focussen op de dingen die goed gaan – samen met je kind. Heeft de juf vandaag een mopje verteld? Of kreeg je vandaag geen huiswerk van de meester? Je vindt vast iets om het negatieve beeld een vrolijke schwung te geven.
Het probleem met de juf of meester bespreken, is een grote stap. En dus een moeilijke. Daarom kun je eerst zelf een oplossing proberen te bedenken. Het is een goed idee om een gesprek met de school zo lang mogelijk uit te stellen. Want de kans is groot dat de leerkracht jouw opmerking als kritiek ervaart. Terwijl je kleine deugniet nog een heel schooljaar voor de boeg heeft.
Is de situatie echt uitzichtloos en heeft je kind elke schooldag een flinke huilbui? Dan kun je eventueel contact opnemen met de directie.
Opvoeden
Hoe bereid ik mijn peuter voor op de eerste schooldag? Enkele tips om hiermee om te gaan vind je in ons artikel.
Lees meer
Opvoeden
Elke dag opnieuw staan meer dan 4000 Vlaamse pleeggezinnen klaar voor kwetsbare kinderen en jongeren of volwassenen met een beperking of een psychiatrische problematiek. Vaak omdat hun ouders voor korte of lange tijd niet voor hen kunnen zorgen.
Lees meer
Opvoeden
Groter nest, grotere zorgen? Wanneer je met twee naar het ziekenhuis vertrekt maar met z’n drieën terugkomt… dan heb je best alles al klaarliggen. Van papflessen tot pampers.
Lees meer