YouTube thumbnail

Welkom bij Infino. Gezinsbijslagen verschillen per regio van je kind(eren).

Waar woon je?

  • Vlaanderen
  • Brussel
  • Wallonie
Je kan achteraf steeds je keuze wijzigen.

Blog Opvoeden

Mijn kind maakt zich zorgen over het klimaat

Het is 2023: de klimaatcrisis vraagt onmiddellijk concrete acties. En wie beseft dat meer dan ooit? Onze kinderen. Zij horen de voorspellingen op tv en krijgen milieueducatie op school. 

Maakt jouw kleine kapoen zich weleens zorgen over het klimaat? Dan ontdekt hij snel hoe de eenvoudigste gewoonten al een groot verschil maken. Denk maar aan recycleren, afval meenemen, lichten uitdoen, kraan dichtdraaien, glazen flessen kopen, voedsel niet zomaar weggooien – en veel meer. 

Klein gebaar, groot verschil 

De gemakkelijkste aanpak? Je deugniet van jongs af aan zelf tonen hoe het moet. Want leer je als kind afval sorteren? Dan blijf je dat doen – je leven lang. Een kind van 6 jaar kun je perfect uitleggen dat bepaalde afvalstoffen niet biologisch afbreekbaar zijn, zoals glas en plastic. Hoe pak je het aan? Met verschillende afvalbakken voor:

  • glas
  • papier
  • plastic
  • restafval 

Zo creëer je je eigen kleine sorteercentrum, bijvoorbeeld in de garage. Je kunt er eventueel pictogrammen boven hangen – die vind je op internet. De oplossing is dus je kind gerust zélf laten sorteren. Veel kinderen krijgen graag een belangrijke taak toegewezen. Heeft je kapoen het sorteren onder de knie? Dan kun je hem eens meenemen naar het containerpark – een spannende uitstap! 

Ecologische tips

Natuur en milieu zijn heel belangrijk voor de nieuwe generatie. Laat daarom je kind eens kennismaken met zijn natuurlijke omgeving op een creatieve manier. Enkele ideetjes:

  • knutselen met gerecycleerde voorwerpen
  • wetenschappelijke proefjes uitvoeren
  • moestuin aanleggen 

Kriebelt het al om je eigen groenten te planten? Een moestuin wint aan populariteit. Dat verbaast ons niet: je kleine spruit kan van begin tot einde intensief meewerken aan dat leuke tuinproject – van met zijn handjes in de aarde wroeten tot zijn zelfgekweekte wortel proeven. Bovendien leert je kind het belang van verantwoord consumeren: seizoenfruit en -groenten eten, vormt een belangrijke stap. 

Meer groenten, minder vlees

Leert je kind lekkere groenten kweken in zijn moestuintje? Wat een meerwaarde! Je kunt het ook leren dat minder vlees eten een groot verschil maakt. Begin bijvoorbeeld met één vegetarische maaltijd per week. Vindt je kapoen het lekker? Dan proberen jullie samen verschillende vleesvervangers uit. 

Nog een tip: heeft je kind speelgoed waarnaar hij niet meer omkijkt? Of liggen er te kleine kleren in zijn kast? Samen zoeken jullie uit wat het wil verkopen via een tweedehandswebsite. Dat is niet alleen goed voor onze planeet: je slimme kapoen verdient er ook nog een centje mee. 

Deel deze pagina met je netwerk

Lees meer

Vakantie en vrije tijd

Wat is een Babymoon?

Heb je net ontdekt dat je zwanger bent of wil je zwanger worden en plan je een reis? Dan is het verstandig om een aantal dingen te checken bij het organiseren van je trip. Met wat extra voorbereiding kan je dan zorgeloos genieten van je ‘babymoon’!

Vakantie en vrije tijd

Zomers zwanger zijn

“Zwanger zijn is het mooiste dat je kan overkomen.” Wel, wij kennen enkele toekomstige mama’s die dat met deze temperaturen op z’n zachtst gezegd zullen nuanceren.

Vakantie en vrije tijd

Zomeropvang

De jaarlijkse schoolvakantie: reuzefijn voor de kids maar voor het gezin telkens weer een hele organisatieklus. Gemiddeld 80 schoolvrije dagen per jaar … en hoeveel verlofdagen heb jij? Inderdaad, dat is verre van evident…