Infino logo

Welkom bij Infino. Gezinsbijslagen verschillen per regio van je kind(eren).

Waar woon je?

  • Vlaanderen
  • Brussel
  • Wallonie

Je kan achteraf steeds je keuze wijzigen.

Blog Opvoeden

Hoe krijg ik meer me-time met een peuter of kleuter in huis? 6 tips!

Meer tijd voor jezelf met een zelfstandige mini

Meer tijd krijgen: dat is wat elke ouder wil. Zeker met een peuter of kleuter rond jou lijkt het alsof je handen tekort komt, en uren te weinig in de dag.

Heb jij dat ook? Het gevoel dat je je werk niet rond krijgt? Dat je huishouden bij momenten vierkant draait? Dat je een punthoofd krijgt van alle klussen die op jou liggen te wachten? Zeker met een peuter of kleuter in huis heb je vaak het gevoel te weinig tijd te hebben. Je staat van voor een lastige keuze: kies je voor ‘doen wat moet gebeuren’ of maak je tijd om met je kind bezig te zijn?

Het is een dilemma: jonge kinderen maken een hoop rommel maar hebben tegelijk juist nood aan structuur en orde. En tegelijk is het voor hun ontwikkeling en jouw plezier als mama of papa ook heel belangrijk om samen fijne momenten te beleven.

Hieronder krijg je zes tips die je gegarandeerd meer tijd geven: om met je peuter of kleuter bezig te zijn of om aan jezelf te besteden.

1. Beperk je tot de essentie

Eén van de grote ziektes van deze tijd is dat we het gevoel hebben dat we fantastisch moeten scoren op élk domein van het leven: ons huis moet er piekfijn bijliggen, we moeten het laatste nieuwe boek gelezen hebben, de laatste nieuwe smartphone hebben, de meest exotische vakanties beleven, er zelf ongelofelijk aantrekkelijk uitzien, een top-carrière hebben… en natuurlijk de meest beleefde, slimme en mooie kinderen hebben.

Het is een illusie om dat allemaal na te streven. Meer nog: je wordt er erg ongelukkig van.

Zeker in de fase waarin je jonge kinderen hebt, is het belangrijk om te beseffen dat je niet alles tegelijk kunt doen of hebben. Het komt er op aan om te kiezen wat voor jou de belangrijkste terreinen zijn: waarop wil je geen toegevingen doen, wat is voor jouw geluk het allerbelangrijkste (tip: ‘alles’ is niet het goede antwoord!).

Door - eventueel samen met je partner - te bepalen wat de essentie is je gezin, kun je makkelijker kiezen waar je jouw energie niet of veel minder zult insteken. En dat geeft ruimte voor anderen dingen waar je meer.

Less is more geldt in dit geval dus zeker!


2. Klussen met je kleuter

Kleuters zijn erg nieuwsgierig én doen graag dingen ‘net als grote mensen’. De ideale combinatie om sommige klusjes samen met hen te doen!

Akkoord, misschien gaat het net iets trager, maar je spendeert wel tijd met je kind.

Enkele voorbeelden:

  • Als jij kookt, waarom je kleuter niet alvast laten ‘voorproeven’ van stukjes groente?
  • Als je de was moet sorteren, kan je kleuter sokken bij elkaar zoeken.
  • Als je opruimt, kan je kind ook zijn speelgoed in een bak gooien.

BELANGRIJK: Zet steeds de veiligheid van je kleuter voorop. Gebruik geen giftige stoffen, hou gevaarlijk materiaal ver weg van kinderhandjes en zorg dat je jong kind altijd onder toezicht staat van een volwassene.

3. Benut dutjes en rustmomenten

Zeker peuters maar ook veel kleuters hebben nog een grote behoefte aan slaap. Overdag een lange of kortere dut, ’s avonds op tijd in bed… door dit ritme te respecteren vermijd je knorrige kindjes. Je kunt van deze tijd ook gebruik maken om zelf werk gedaan te krijgen. Door de dutjes van je kleuter of peuter in je planning mee te nemen, krijg je meer ademruimte. Hou wel rekening met de leeftijd en behoefte van je kind: de kans dat een peuter van twee een lange middagdut doet, is groter dan bij een kleuter van vijf.

EXTRA TIP: Offer niet àl de dutjes van je kind op aan klusjes. Neem ook de tijd om zelf op adem te komen, bij te slapen of gewoon eventjes rust te hebben.

4. Laat je kind bijstaan

Sommige klussen gaan nu eenmaal makkelijker of sneller als je peuter of kleuter niet in de buurt is. Door voor goede opvang te zorgen, geef je je kind een leuke tijd en kan jij jouw taak afwerken. Afhankelijk van de situatie en nood zijn dit mogelijkheden:

  • afspreken met je partner
  • je kind enkele uren naar familie brengen
  • een babysit in huis halen
  • naschoolse of buitenschoolse opvang inschakelen
  • afspreken met andere ouders en elkaars kinderen opvangen

Misschien zijn er in jouw situatie nog meer mogelijkheden.

Zorg er wel voor dat diegene die je kleuter zal opvangen, daar ook echt zin in heeft: op die manier zal je kind ook echt een leuke tijd beleven.

5. Laat jezelf bijstaan

Verschillende onderzoeken tonen aan dat jonge ouders het meestal het moeilijkst hebben om de huishoudelijke taken zoals poetsen en strijken rond te krijgen. Betaalde poetshulp of je strijk laten doen zijn voor de hand liggende oplossingen. Een halve dag poetshulp om de twee weken kan al een enorme opluchting betekenen!

Met dienstencheques is poets- of strijkhulp binnen bereik van veel gezinnen: het is betaalbaar en fiscaal aantrekkelijk.

Belangrijk: zeker als jouw poetshulp bij jou thuis komt als je buitenshuis aan het werk bent, is het belangrijk om goede afspraken te maken en te werken met een kwalitatief, betrouwbaar dienstencheque-bedrijf. Ferm is een organisatie die dienstverlening met dienstencheques opneemt, en is gekend voor zijn zeer persoonlijke opvolging van klanten en poetshulpen. Je bent er geen nummer! Er wordt geen extra administratieve kost gerekend. In vrijwel alle Vlaamse provincies vind je poets- en strijkhulpen van Ferm via samenferm.be

6. Oefenen en opbouwen

Je kunt van je kind niet verwachten dat die plots een halfuur alleen kan spelen terwijl jij van een welverdiend bad geniet. Begin met kleine stappen. Laat je peuter of kleuter bijvoorbeeld eerst twee minuten alleen spelen, terwijl jij je tanden poetst. Een paar weken later lukt misschien al een douche van tien minuten. Bouw op naar langere momenten. Een timer, de duur van een liedje of tv-programma, een oefenboekje of tekening… er bestaan talloze hulpjes om jou even wat tijd te gunnen.

Zo bouwen jij en je kind ook vertrouwen op: jij kunt erop vertrouwen dat hij of zij best wel even alleen kan zijn, je kind weet dat je altijd terug “boven water komt”, op het afgesproken tijdstip.

Tot slot

Om met een peuter of kleuter meer tijd te krijgen zul je creatieve oplossingen moeten zoeken of betalende hulp inschakelen. Alleen zo kun je de kwaliteit van jouw leven en dat van je kind in balans houden. Neem vandaag nog actie zodat je snel op adem kunt komen.

Enne… geniet vooral van je peuter of kleuter!

groeipakket familie
Groeipakket CTA 7

Sluit je nu aan bij Infino

  • Geen onderbreking in betaling
  • Tijdig en correcte uitbetaling
  • Persoonlijk advies
Ik sluit nu aan bij Infino

Deel deze pagina met je netwerk

Lees meer

Groeipakket

Kind ten laste: loonverschil per maand

In dit artikel bespreken we hoe twee of drie kinderen ten laste de belastingaangifte beïnvloeden, de impact op het netto-inkomen, en speciale situaties (fiscaal co-ouderschap of "wettelijk samenwonende partner")

Groeipakket

Schoolbonus en schooltoeslag

De schoolbonus is niet te verwarren met de schooltoeslag. Dit laatste stelsel van toelagen is inkomensgerelateerd en werd in het leven geroepen om mensen met een laag inkomen te ondersteunen.

kleuter

Meer van dat?

Hou je van onze blogs, maar ben je nog geen lid van de Infino-familie? Stap nu over. We geven advies, informatie en tips op maat van jou en je gezin. En zorgen uiteraard voor een stipte en correcte betaling van je Groeipakket!

Top