YouTube thumbnail

Welkom bij Infino. Gezinsbijslagen verschillen per regio van je kind(eren).

Waar woon je?

  • Vlaanderen
  • Brussel
  • Wallonie
Je kan achteraf steeds je keuze wijzigen.

Blog Opvoeden

Hoe regel ik opvang voor mijn kind met een beperking?

Extra (goed) zorgen voor een kindje met een beperking

Als ouder van een kind met een beperking sta je voor een hele uitdaging. Je kind omringen met de beste zorgen, gelukkig laten zijn maar tegelijk zorgen dat jij voldoende ademruimte hebt om alles te blijven dragen. Een kind opvoeden is voor alle ouders een spannende reis, en voor ouders met een kind met een beperking nog net iets meer. Het vinden van geschikte opvang is daar onderdeel van. Hieronder krijg je de beste tips als je opvang zoekt voor je kind met een beperking.

Zijn er verschillende soorten opvang?

Elk kind is uniek, elk gezin is uniek. De draagkracht van het ene gezin, de ene ouder, is niet dat van het andere. Er zijn zorgbehoeftes die sterk ingrijpen op de organisatie van jouw leven. Bij andere zorgbehoeftes zullen enkele kleine aandachtspunten volstaan om in het ‘gewone’ circuit geholpen te worden.

In dit artikel focussen we vooral op deze laatste situatie. We leggen je uit waar je op moet letten bij het zoeken van goede opvang voor je kind met een beperking.

Wanneer heb je hulp nodig?

Kwalitatieve opvang vertrekt vanuit de nood die jij ervaart om je kind op een veilige manier door anderen te laten opvangen.

Ga je terug aan het werk na moederschapsrust of ouderschapsverlof? Dan is een opvang in een onthaalgezin of een goed kinderdagverblijf gemakkelijk.

Gaat je kind al naar school? Dan is er voor- en naschoolse opvang. In de vakanties kun je beroep doen op buitenschoolse opvang. Ook sommige onthaalouders zijn bereid om in de vakantie je kind op te vangen. Als het daar al eerder ging, kan dat fijne, herkenbare omgeving zijn voor je kind.

Herken je de nood aan zelfzorg?

In deze blog vertellen we hoe je wat ademruimte krijgt voor jezelf, zonder het gevoel te hebben dat je je baby iets ontzegt. Integendeel, voor jezelf zorgen is het mooiste cadeau voor je kind.

Meer zelfzorg na de zwangerschap

Kan de opvang ook op extra ondersteuning rekenen?

Hoe goed een onthaalouder of kinderopvang ook is, soms is er extra ondersteuning nodig.

De dienst onthaalgezinnen van Landelijke Kinderopvang bijvoorbeeld geeft extra aandacht aan inclusie en zoekt samen met de onthaalouder naar hoe een kindje met een specifieke zorgbehoefte nog beter kan opgevangen worden. Dit mag zeker een criterium zijn bij het kiezen van goede opvang.

Afhankelijk van de mate van beperking of zorg die je kind nodig heeft, zal het opvanggezin weinig of veel ondersteuning nodig hebben. Dat kan bijvoorbeeld door hulp van thuisverpleging, kinesisten, logopedisten…

Krijg je zelf al thuisbegeleiding voor je kind? Dan kan die ook naar de opvang komen.

Meer informatie over subsidies en inclusieve kinderopvang, vind je op de site van Kind & Gezin.

Ik wil meer informatie >>


Wanneer moet je opvang regelen?

Begin in elk geval met tijdig te zoeken. Afhankelijk van het aanbod in jouw regio kan het zijn dat je makkelijk of wat moeilijker een plaats vindt. Zeker voor opvang voor baby’s dien je tijdig een plek te zoeken.

Als je kind een beperking of extra zorgbehoefte heeft, is het ook belangrijk dat je opvang vindt die daar mee kan omgaan. Door een goede communicatie vooraf kun je dit aftoetsen.

Wees in elk geval realistisch en eerlijk tegenover je mogelijk opvanggezin of opvanginitiatief. Pas als zij alle informatie hebben over wat de zorg voor jouw kind precies inhoudt, kunnen ze ook inschatten of zij dit aankunnen. Door nu aandacht te besteden aan de ‘perfecte match’ tussen jouw kind en de opvang, vermijdt je frustraties nadien – van alle kanten!

Als je moeite hebt om geschikte opvang te vinden kun je bij de Infolijn Kinderopvang terecht: 070 24 60 41

Meer over de infolijn >>

Zorg voor een goede communicatie

Goede communicatie is cruciaal. Jij kent als ouder jouw kind het beste: jij weet het beste hoe het getroost kan worden, wat het graag heeft, wat de precieze behoeftes zijn… Waar wordt je kind blij van? Wat is nog moeilijk voor hem of haar? Welke ritueeltjes kent het, welke liedjes, welke verhaaltjes kent het? Door dit te delen met de onthaalouder, de kinderbegeleidsters… geef je hen alle kansen om tegemoet te komen aan wat je kind precies nodig heeft.

Dat geldt ook voor medicatie en andere medische zorgen. Geef steeds alle informatie, zet het ook op papier indien nodig, zodat iedereen precies weet wat wanneer dient te gebeuren.

Voor de opvang van je lagere schoolkind is goede communicatie tussen de school en de opvang essentieel. Zaken als een heen-en-weerschriftje, geregeld overleg met CLB en zorgcoördinator van de school… zorgen ervoor dat iedereen je kind goed kent en weet waar het nood aan heeft.

Alles op elkaar afstemmen is natuurlijk een hele klus. Het is echter de enige manier om ervoor te zorgen dat je kind zich goed voelt als jij niet in de buurt bent.

Op zoek naar opvang?

Ferm biedt naast huishoudhulp, kraamzorg, kinderopvang en thuiszorg ook heel wat boeiende activiteiten, tips, bijscholingen, DIY-pakketten en een stevig netwerk aan.

Ik wil graag ondersteuning

Tot slot

Elk kind kent zijn eigen uitdagingen. Met goede communicatie en een fijne opvang zorg je ervoor dat jij ruimte krijgt om nog beter voor je kind te zorgen.

Nog vragen hierover? Bij Landelijke Kinderopvang kun je ermee terecht.

Geniet van je kind!

Tip: vraag je EDC-kaart aan

Is je kind erkend door één van de onderstaande organisaties? Dan kun je die organisatie vragen om een EDC-kaart aan te vragen.
De European Disability Card geeft je heel wat voordelen bij sport, cultuur en vrije tijd in Europa. Je kunt met deze kaart rekenen op kortingen, gratis toegang, aangepaste voorzieningen, voorrang of vlottere toegang en/of aangepaste begeleiding.

Meer informatie over deze kaart

Wie kan deze kaart aanvragen?
  • FOD Sociale Zekerheid
  • Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH)
  • Agence pour une Vie de Qualité (AViQ)
  • Service Personne Handicapée Autonomie Recherchée (Phare)
  • Dienststelle für Selbstbestimmtes Leben (DSL)
Neem contact op met je vertrouwde instelling om de kaart makkelijk, snel en gratis aan te vragen.

Deel deze pagina met je netwerk

Lees ook

Opvoeden

Allereerste schooldag

Hoe bereid ik mijn peuter voor op de eerste schooldag? Enkele tips om hiermee om te gaan vind je in ons artikel.

Opvoeden

Pleegzorg

Elke dag opnieuw staan meer dan 4000 Vlaamse pleeggezinnen klaar voor kwetsbare kinderen en jongeren of volwassenen met een beperking of een psychiatrische problematiek. Vaak omdat hun ouders voor korte of lange tijd niet voor hen kunnen zorgen.

Opvoeden

Groter nest

Groter nest, grotere zorgen? Wanneer je met twee naar het ziekenhuis vertrekt maar met z’n drieën terugkomt… dan heb je best alles al klaarliggen. Van papflessen tot pampers.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

We sturen je maximaal één keer per maand een nieuwsbrief met wijzigingen in bedragen, nuttige tips, inspiratie over opvoeding en ander nieuws.