Infino logo

Welkom bij Infino. Gezinsbijslagen verschillen per regio van je kind(eren).

Waar woon je?

  • Vlaanderen
  • Brussel
  • Wallonie
Je kan achteraf steeds je keuze wijzigen.

Blog Opvoeden

5 tips voor drukbezette ouders

De komst van een eerste kind vormt in veel gezinnen een omslagpunt. Of je nu single parent bent, adoptieouder, mama en papa of een ander soort ouder. Het ouderschap is voor iedereen een rollercoaster.

Om het niet altijd over de klassieke "mama" te hebben, gingen wij praten met 5 vaders over hoe zij een band opbouwen met hun kind, ondanks een drukke job.

Met ‘vader’ bedoelen we niet enkel de klassieke, biologische ‘papa’: er zitten ook andere mannen tussen die bijdragen aan de opvoeding van een kind. Ook moeders (in alle vormen) zullen inspiratie halen uit de tips van deze 5 vaders.

Als vader tijd doorbrengen met je kind is niet “babysitten”

Met hoe meer mensen een kind een hechte band kan opbouwen, hoe meer dat kind meedraagt dat mensen verschillen van elkaar en dat dit een rijkdom kan zijn. Je hoorde vast de uitdrukking al eens “it takes a village to raise a child”. Dat gaat over meer dan praktische en materiële behoeftes. Vaders krijgen of nemen echter vaak minder tijd en ruimte om hun rol als “stamhoofd” op te nemen.

Onderzoek toont aan dat mannen en vrouwen doorgaans andere accenten leggen in de opvoeding. Vrouwen zullen vaak meer echte zorgtaken op zich nemen of creativiteit aanmoedigen, terwijl mannen eerder het avontuur en fysieke activiteit zullen stimuleren. Natuurlijk kan dit per koppel en per persoon enorm verschillen, al naargelang de karakters, interesses en eigen opvoeding die je gekregen hebt.

Net als moeders, voelen vaders tegenwoordig meer dan vroeger de druk om het beste van zichzelf te geven. “Ik heb een veeleisende job,” vertelt Pieter, “ik moet vroeg naar het werk vertrekken en ik verlies veel tijd door files. Op weekdagen ben ik ’s avonds erg moe, mijn kinderen hebben dan niet veel aan mij. In het weekend wil ik wat sporten met vrienden en zijn er ook allerlei klussen.” Stijn vult aan “Het is niet altijd gemakkelijk om bewust tijd te maken voor mijn zoon, hoe graag ik hem ook zie.”

Hieronder krijg je 5 tips van drukbezette vaders om een goede band op te bouwen met je kinderen.

1 Praat met je kind

Bart, papa van 3 kinderen vertelt “Het niet altijd gemakkelijk om een echt gesprek te voeren, zeker als de kinderen nog jong zijn. Met mijn oudste zoon van 10 lukt dat wel al, maar onze jongste zoon spreekt nog niet zo goed. Toch doe ik daar echt moeite voor. Ik wil een papa zijn waarmee ze over alles kunnen praten, of het nu dagelijkse dingen zijn of grote problemen.”

Geert, stiefpapa van 2 kinderen, pakt het zo aan: “de school van mijn stiefzoon ligt op weg naar mijn werk. In de weken dat de twee kinderen van mijn partner bij ons wonen, zet ik hem ’s morgens af. In het begin zat hij altijd op zijn telefoon. Ik heb hem verteld dat ik het belangrijk vind om met hem te praten en te weten hoe het met hem gaat. Nu zijn onze ritten samen momenten voor gesprekken en ik voel dat dit onze band heeft verbeterd.”

2 Zoek een gezamenlijke interesse

Interesses delen geeft een instant connectie. “Sinds mijn zoontje voetbalt, ga ik steeds met hem naar de trainingen en wedstrijden, ik probeer mijn werk daar zoveel mogelijk op af te stemmen,” vertelt Mo, “en als er een belangrijke match op televisie is, maken we er ook een moment voor ons twee van. Ik heb zelf ook gevoetbald toen ik jonger was, maar het is tof om dat nu met mijn zoon te delen.”

Bart trekt met zijn jongste dochter vaak de natuur in. “Ze is gek op alles wat pootjes heeft en we kunnen in het voorjaar echt uren doorbrengen aan een poel met kikkervisjes en salamanders”. Pieter spendeert graag een zondagnamiddag in de keuken: “samen koekjes of pannenkoeken bakken: dat is intussen bijna een wekelijkse traditie geworden waar ik en mijn kinderen van genieten”.

Je kunt dit in twee richtingen bekijken: jij gaat je verdiepen in iets wat jouw kind interessant vind (bijvoorbeeld zelf met judo beginnen omdat je kind op judo-les zit). Maar je kunt je zoon of dochter ook betrekken in iets wat jij interessant vindt. Bezoek je graag festivals? Waarom dan niet samen naar een gezinsvriendelijke festival gaan?

3 Bouw een vader-moment in

Als je meerdere kinderen hebt, moeten die jouw aandacht natuurlijk delen. “Als de drie kinderen tegelijk willen vertellen, kan dat druk zijn” vertelt Bart “daarom las ik minstens 1 keer per jaar een ‘vader-zoon’ of ‘vader-dochter’ moment in. Bij de oudste zoon is dat intussen een heel weekend waarbij we samen gaan kamperen. Bij de jongsten is dat voorlopig één dag waarbij we met ons twee gaan wandelen in een bos en picknicken. We hebben ook al een keer gekampeerd in de tuin.”

Iets kunnen vertellen zonder door broer of zus onderbroken te worden, of met jou een spel spelen zonder dat iemand komt ‘storen’: elk kind vindt dit fijn. Maar ook eens op stap gaan zonder de mama erbij is bijzonder. “Ik merk dat mijn stiefdochter dan toch andere dingen vertelt als ik met haar iets ga eten, dan wanneer we allemaal samen zijn” zegt Geert.

Door af en toe een vader-zoon of vader-dochtermoment te organiseren, beleef je samen met je kind unieke momenten met jullie twee. Jullie bouwen samen een eigen geschiedenis. Een wandeling maken, samen gaan fietsen maar ook samen een hapje eten of samen kamperen… alles kan, als jullie het maar samen doen.

4 Praat respectvol over je partner

“Voor mij is respect heel belangrijk” vertelt Mo “en ik zal tegenover mijn kinderen dan ook altijd respectvol over hun moeder spreken. Ik vind het ook logisch om haar zoveel mogelijk te helpen, ook in het huishouden, want ook dat is voor mij respect. Daardoor wil ik mijn kinderen leren dat het belangrijk is om rekening te houden met anderen.”

Stijn leeft niet meer samen met de moeder van zijn zoon. “Ik wil het hem niet moeilijk maken, hij ziet ons immers allebei even graag en kinderen zijn van nature loyaal tegenover beide ouders. Gelukkig hebben mijn vroegere partner en ik onze zoon nooit betrokken bij onze conflicten. Ook nu, na de scheiding, spreek ik steeds respectvol over haar, ook al zijn er af en toe nog wat frustraties of kleine conflicten.”

Als jij respectvol omgaat met jouw omgeving, te beginnen met de moeder van je kind, zal je zoon of dochter dit als voorbeeld zien om later ook met anderen (en dus jou) om te gaan. Dit voorbeeld wordt nog sterker door dat niet enkel met woorden maar ook met daden te doen.

5 Neem taken over

“We doen allebei ons best voor dit gezin” zegt Mo “en we kunnen onze kinderen maar goed opvoeden als we ons allebei goed voelen. Daarom help ik mijn vrouw bij dingen die niet zo plezant zijn, maar ook moeten gebeuren: boterhammen maken, een wasmachine leeghalen, … Ook als ik een pleister op een schaafwonde kleef, toon ik mijn kinderen dat ik hen graag zie, en dat verstevigt onze band.”

“Mijn partner en ik hebben afgesproken dat zij deeltijds werkt en het grootste stuk van het huishouden doet,” vertelt Geert “maar dat wil niet zeggen dat ik niets meer hoef te doen. Ik betrek daar graag de kinderen bij, zodat we er een moment van maken dat we kunnen delen. De afwas doen wordt zo een stuk minder vervelend”.

Tot slot

Er zijn zoveel types vader als er mannen zijn. Hoe jij precies bewust een goede band opbouwt met je kinderen bepaal jij natuurlijk helemaal zelf. Hopelijk hebben de tips van deze vaders je geholpen.

Papa's huilen ook

Papa's huilen ook

De podcast van Kristien Wollants heet ‘radio mama’. Met de gast die ze in deze aflevering interviewt, wordt het even ‘radio papa’, over vaderschap en de verbinding met je kind. 

Ik wil deze aflevering beluisteren

Sluit je nu aan bij Infino

  • Geen onderbreking in betaling
  • Tijdig en correcte uitbetaling
  • Persoonlijk advies
Ik sluit nu aan bij Infino

Deel deze pagina met je netwerk

Lees meer

Groeipakket

Kind ten laste: loonverschil per maand

In dit artikel bespreken we hoe twee of drie kinderen ten laste de belastingaangifte beïnvloeden, de impact op het netto-inkomen, en speciale situaties (fiscaal co-ouderschap of "wettelijk samenwonende partner")

Groeipakket

Schoolbonus en schooltoeslag

De schoolbonus is niet te verwarren met de schooltoeslag. Dit laatste stelsel van toelagen is inkomensgerelateerd en werd in het leven geroepen om mensen met een laag inkomen te ondersteunen.

Groeipakket

Regionalisatie 2019

De Belgische kinderbijslag is geregionaliseerd sinds 1 januari 2019, maar dat wist je misschien al. Dat heeft een impact op elk gewest, maar wel op verschillende momenten. Wat is de huidige stand van zaken?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

We sturen je maximaal één keer per maand een nieuwsbrief met wijzigingen in bedragen, nuttige tips, inspiratie over opvoeding en ander nieuws.