YouTube thumbnail

Welkom bij Infino. Gezinsbijslagen verschillen per regio van je kind(eren).

Waar woon je?

  • Vlaanderen
  • Brussel
  • Wallonie
Je kan achteraf steeds je keuze wijzigen.

Blog Opvoeden

Plusouder zijn meer dan een ‘extra’ ouder

Deze blog is een ode aan alle plusouders. We zijn trots op jullie én de wereld mag het weten. Plusouders kregen vroeger een nogal sombere titel: stiefouders. Ai, daar zouden schrik van krijgen, niet? We hebben allemaal Sneeuwwitje gezien. Een stiefouder in huis belooft niet veel goeds, zo luidt het. Wij, bij Infino, willen deze misopvatting rechtzetten. Plusouders zijn de max!

Wat maakt plusouders zo fantastisch? 

1. Hun doorzettingsvermogen 

Denk je dat een nieuwe ouder met open armen wordt verwelkomd door kinderen? Nope... Vergeet het. Een plusouder moet zich ‘bewijzen’. Om te slagen moet deze ouders een resem testen doorstaan. Een beetje zoals the Hunger Games... Soit, misschien helemaal zoals the Hunger Games, maar je begrijpt wat we bedoelen. 😉

Keer op keer moet de plusouder de muur van obstakels beklimmen om het vertrouwen te winnen van het kind. Alle begrip voor het kind natuurlijk. De wereld van het rakkertje werd zonet in twee gescheurd. Logisch dat ‘grote mensen’ niet meer te vertrouwen zijn. En al zeker niet die ene figuur die beslist om in huis te komen wonen. Hou je klaar voor de scheetkussens, lijm op de stoel, kauwgom in de haren... Courage!

2. Hun geduld 

Naast het doorzettingsvermogen is geduld een extreme meerwaarde voor een plusouder. Jawel! Heb jij al gehoord van een plusfamilie die zonder haar in de boter een happy family vormde? Nee, hé? Dat komt omdat zoiets niet bestaat. Elk nieuw samengesteld gezin staat voor een hoop uitdagingen. En geduld is de enige redding. Alles komt op z’n pootjes terecht. Als respect en begrip maar centraal staan.

Lukt het even niet? Organiseer een dagje voor kids en ouder, waar jij even niet aan deelneemt. Zet alles in werking en stap een momentje opzij. Toon hen dan je niet wil ‘indringen’ maar het gezin gelukkig wil maken. Soms is een stapje terugzetten de ideale move om dichterbij te komen.  

3. Extra helpende handjes 

Een plusouder heeft geen handleiding gekregen voor de kids. Hij of zij moet alles à la minute uitdokteren. Niet evident, want kinderen hebben is gelijk aan een hoop to do’s. Boterhammen smeren, kleren uitzoeken, activiteiten verzinnen, spelletjes spelen...

“Maar ik wil geen korstjes! 
“Te veel boter! 
“Ik draag niets met glitters!

Ja, lap! Daar gaan je goede intenties. Poef!

Nog even doorbijten en je kent de kneepjes van het vak, eeuhm... het kind. Chapeau voor je vele pogingen!

Een plusouder zorgt voor extra helpende handjes. Een kind beseft het niet altijd onmiddellijk, maar dat is van goudwaarde. Tip voor de ouders: waardeer je partner die als plusouder bij je gezin inwoont. Hun altruïsme verdient een bloemetje of toch een dikke merci!

4. Extra knuffels 

Zit het even niet mee voor je kindje? Is papa of mama even niet in de buurt? Dan zijn plusouders uitstekende schouders om op te huilen. Ze zijn oprecht bekommerd. De kans is groot dat het de eerste keren niet lukt om een band te vormen, maar dat betekent niet dat je aanbod niet geregistreerd wordt. Een kind vergeet niet hoeveel keer je jezelf openstelt voor een knuffel, affectie en liefde.  

Jezelf verkleden helpt soms. Wil het kindje geen knuffel van jou, maar wel van Polly de Panda? ‘t Is maar een idee. Je kan geheel andere gesprekken voeren met je pluskindje als je even iemand anders bent.  

“Nee, ik ben je plusmama niet. Ik ben Polly, de knuffelpanda” 😊 

Hoe dan ook, plusouders, jullie zijn helden! 

Bedankt voor alles! 

Deel deze pagina met je netwerk

Lees ook

Zwangerschap

Eerste trimester zwangerschap

Je kwam onlangs te weten dat je een kindje verwacht, de vreugde is groot omdat je een kind draagt, maar er rijzen ook vragen… Wat gebeurt er tijdens de eerste weken van de zwangerschap? Wat verandert er voor jou en voor deze baby in ontwikkeling?

Zwangerschap

Tweede trimester

Je eerste trimester is net afgelopen, dus beland je in het tweede trimester. Je bent weldra in de helft van jouw zwangerschap. Hoog tijd dus om de balans op te maken van de ontwikkeling van je baby en je algehele gezondheidstoestand.

Zwangerschap

Jezelf én je kindje beschermen tegen de griep

Iedereen weet hoe ellendig je je kan voelen met griep. Dat wens je niemand toe, zeker niet een toekomstige mama. Want dat kleine wezentje in haar buik heeft alle kracht nodig om te groeien.