YouTube thumbnail

Welkom bij Infino. Gezinsbijslagen verschillen per regio van je kind(eren).

Waar woon je?

  • Vlaanderen
  • Brussel
  • Wallonie
Je kan achteraf steeds je keuze wijzigen.

Blog Studenten

Studentenjob: tot 600 uur werk per jaar, wat met het Groeipakket?

Wat verandert er voor jobstudenten?

Is je kind ouder dan 18, woont die nog thuis en werkt die regelmatig met een studentencontract? Goed nieuws! Vanaf 1 januari 2023 zijn er wijzigingen in de regelgeving voor studentenjobs: elke student mag nu 600 uur per jaar werken en minder sociale bijdragen betalen.

Heeft dit gevolgen voor je Groeipakket? Wij beantwoorden al je vragen in dit artikel.

De nieuwe 600-regel

Vanaf 1 januari 2023 mag een student 600 uur per jaar werken, in plaats van 475 uur in 2022. Dit betekent dat ze 125 uur meer kunnen werken, terwijl ze minder socialezekerheidsbijdragen betalen (2,71%).

Maar ze kunnen natuurlijk meer werken als ze dat willen. Vanaf het 601ste gepresteerde uur zal hij sociale bijdragen betalen aan het normale tarief (13,07%). Zijn nettoloon zal dus lager zijn. Wil je meer weten over de 600-urenregel? Meer informatie over deze regel vind je op Student@work

Wat is de impact op het Groeipakket?

Zoals hierboven vermeld, zijn er geen echte gevolgen voor de gezinstoelagen. De regels voor het behoud van het recht op Groeipakket/kinderbijslag blijven ongewijzigd en zijn afhankelijk van de regio waarin je woont:

  • Het Vlaamse Gewest
Je kind mag tijdens zijn of haar studie zoveel uren werken als hij of zij wil, met een maximum van 600 uur per jaar. 
  • Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest
Je kind mag niet meer dan 240 uur per semester werken, met uitzondering van het derde semester, waarin hij of zij de 240-urennorm tussen twee studiejaren mag overschrijden, ongeacht het soort contract (student, zelfstandige, enz.).

  • Het Waalse Gewest
Je kind kan met een studentenovereenkomst zoveel uren werken als hij of zij wil, met een maximum van 600 uur per jaar.

  • De Duitstalige Gemeenschap
Je kind kan onbeperkt werken tijdens zijn/haar studie als hij/zij een studentencontract heeft.

Goed om weten

De hoogte van het jaarinkomen van je kind kan fiscaal van invloed zijn op de toekenning van een eventuele sociale toeslag.

Wat zijn de fiscale gevolgen?

Ongeacht waar je woont, kan de hoogte van het jaarinkomen van je kind gevolgen hebben voor de belastingheffing. En bijgevolg over de mogelijke toekenning van een sociale toeslag.

Als jouw kind een bepaalde inkomensgrens* overschrijdt, wordt het voor belastingdoeleinden niet langer als ten laste van jou beschouwd. Deze verhoging kan dus gevolgen hebben voor het bedrag van de sociale toeslag die je eventueel ontvangt.

We leggen uit waarom... Omdat je kind niet langer wordt beschouwd als ten laste komend van jou voor belastingdoeleinden, zal je belastbaar inkomen stijgen (omdat je niet langer profiteert van de aftrek voor afhankelijke personen), en zal je dus de inkomensgrenzen voor een sociale toeslag overschrijden.

Onderzoek je recht op sociale toeslag

* De inkomensgrenzen voor 2023 (fiscale gevolgen voor de ouders) zijn nog niet bekend.


Stopt jouw kind (ouder dan 18) met studeren en wil het gaan werken? Hoe zit het met je Groeipakket?

Op onze speciale pagina vind je alle informatie die je nodig hebt om je recht op Groeipakket te behouden.

Studenten en het Groeipakket

Deel deze pagina met je netwerk

Lees ook

Zwangerschap

Eerste trimester zwangerschap

Je kwam onlangs te weten dat je een kindje verwacht, de vreugde is groot omdat je een kind draagt, maar er rijzen ook vragen… Wat gebeurt er tijdens de eerste weken van de zwangerschap? Wat verandert er voor jou en voor deze baby in ontwikkeling?

Zwangerschap

Tweede trimester

Je eerste trimester is net afgelopen, dus beland je in het tweede trimester. Je bent weldra in de helft van jouw zwangerschap. Hoog tijd dus om de balans op te maken van de ontwikkeling van je baby en je algehele gezondheidstoestand.

Zwangerschap

Jezelf én je kindje beschermen tegen de griep

Iedereen weet hoe ellendig je je kan voelen met griep. Dat wens je niemand toe, zeker niet een toekomstige mama. Want dat kleine wezentje in haar buik heeft alle kracht nodig om te groeien.