YouTube thumbnail

Welkom bij Infino. Gezinsbijslagen verschillen per regio van je kind(eren).

Waar woon je?

 • Vlaanderen
 • Brussel
 • Wallonie
Je kan achteraf steeds je keuze wijzigen.

Blog Studenten

Studentenjob en het Groeipakket

Studentenjob! OK, maar wat met je kinderbijslag?

Beetje geld verdienen? Tuurlijk wel. Maar je wil wel je recht op kinderbijslag behouden. Dat kan, onder bepaalde voorwaarden. Het eerste wat je moet doen: je goed informeren. Dit is wat je alvast weten moet ...

Alles hangt af van waar je woont. Laten we eens kijken hoe dat zit in Vlaanderen, Brussel en Wallonië.

Je woont in Vlaanderen

In het Vlaamse Gewest kijken ze naar het statuut om het recht op kinderbijslag voor werkende studenten te bepalen.

 • Heb je een studentenovereenkomst? Dan kan je zoveel uren werken als je wil, maar het maximum is wel 475* uur per kalenderjaar.
  *Voor 2023 en 2024 wordt het aantal uren verhoogd naar 600 als jaarlijkse maximum
 • Heb je een klassieke arbeidsovereenkomst? Het maximum is 80 werkuren per maand.
 • Werk je als zelfstandige in hoofdberoep? Dan wordt je recht op kinderbijslag (tegenwoordig heet dat in Vlaanderen ‘Groeipakket’) opgeschort.
 • Bepaalde tewerkstellingen of stages in het kader van een opleiding tellen niet mee. Neem contact met ons op indien je wil nagaan of dit voor jou van toepassing is.

Je woont in Brussel

In Brussel heb je een onvoorwaardelijk recht op kinderbijslag tot en met de maand augustus van het jaar waarin je 18 wordt. Pas vanaf de maand september van dat jaar wordt er rekening gehouden met je tewerkstellingen.

Als je tussen 18 en 24 jaar oud bent en werkt tijdens het schooljaar (1ste, 2de, 4de kwartaal van het kalenderjaar), behoud je je recht op kinderbijslag als je niet meer dan 240 uren per kwartaal werkt, ongeacht het type contract: studentenarbeidsovereenkomst, werknemer, zelfstandig. 

Opgelet: als je werkt als zelfstandige en dezelfde bijdrage als een zelfstandige in hoofdberoep betaalt, dan vermoedt de kinderbijslaginstelling dat je meer dan 240 uren per kwartaal werkt (zonder mogelijkheid om het tegendeel te bewijzen) en verlies je recht op de kinderbijslag.

Het werk verricht tijdens de schoolvakantie tijdens het schooljaar (Pasen, Kerstmis,…) anders dan de zomervakantie (3de kwartaal) wordt meegeteld in het quorum van 240 werkuren per kwartaal.

Tijdens de zomervakantie (3de kwartaal nl. juli, augustus en september) ben je niet beperkt tot 240 uren per kwartaal als je aan het begin van het nieuwe academiejaar verder studeert. Opgelet: is het je laatste studiejaar, dan geldt de limiet van 240 werkuren ook voor dat derde kwartaal.

Naar aanleiding van de coronapandemie geldt de limiet van 240 werkuren tijdens de 2de en 4de kwartalen 2020 en de 1ste en 2de kwartalen 2021 niet : tijdens deze kwartalen behoud je je recht op kinderbijslag zelfs als je meer dan 240 uren hebt gewerkt.


Je woont in Wallonië

Ook in Wallonië houden ze voor je kinderbijslag in de eerste plaats rekening met je geboortejaar.

Ben je geboren vóór 1 januari 2001?

Als je een studentencontract hebt, mag je zoveel uren werken als je wilt, binnen de grenzen van de wet op de studentenarbeidsovereenkomsten.*

Als je een standaard contract hebt, behoud je je recht op kinderbijslag als je niet meer werkt dan 240 uren per kwartaal. Tijdens de grote vakantie is dat ook weer anders, net als in Brussel: tijdens het derde kwartaal (juli, augustus, september), ben je niet beperkt tot 240 werkuren als je aan het begin van het nieuwe academiejaar verder studeert. Is het je laatste studiejaar? Dan geldt de limiet van 240 werkuren ook voor dat derde kwartaal.

Ben je geboren na 1 januari 2001?

Dan kijken ze zoals in Vlaanderen eerst naar je statuut, dus het type overeenkomst dat je hebt.

 • Heb je een studentenovereenkomst, dan kan je zoveel uren werken als je wil, maar altijd binnen de grenzen van de wet op de studentenovereenkomsten*.
 • Heb je een klassieke arbeidsovereenkomst? Het maximum is dan 240 werkuren per kwartaal.
 • Werk je als zelfstandige? Dan kan je het recht op kinderbijslag behouden onder bepaalde voorwaarden. Bel anders even, dan leggen we je die wel uit.
*Voor 2023 en 2024 wordt het aantal uren verhoogd naar 600 als jaarlijkse maximum.


Belangrijk!
Geldig voor elke situatie en voor elke regio:
Krijg je een werkloosheidsuitkering, dan vervalt je recht op kinderbijslag overal en altijd.


Jouw geval is (natuurlijk) uniek

Elke situatie is anders. Heb je meer info nodig, neem dan even contact op met een van onze adviseurs. Het zou toch zonde zijn om je kinderbijslag domweg kwijt te spelen, niet?

_______________________________________________

*info : www.mysocialsecurity.be in de rubriek Student at Work


Studenten en het Groeipakket

Krijg je nog een Groeipakket / kinderbijslag als je kind 18 wordt? Wat zijn de regels? Infino helpt je een handje met tal van informatie over en voor studenten ouder dan 18 jaar.

Alles over studenten en hun Groeipakket

Deel deze pagina met je netwerk

Lees meer

Vakantie en vrije tijd

Wat is een Babymoon?

Heb je net ontdekt dat je zwanger bent of wil je zwanger worden en plan je een reis? Dan is het verstandig om een aantal dingen te checken bij het organiseren van je trip. Met wat extra voorbereiding kan je dan zorgeloos genieten van je ‘babymoon’!

Vakantie en vrije tijd

Zomers zwanger zijn

“Zwanger zijn is het mooiste dat je kan overkomen.” Wel, wij kennen enkele toekomstige mama’s die dat met deze temperaturen op z’n zachtst gezegd zullen nuanceren.

Vakantie en vrije tijd

Zomeropvang

De jaarlijkse schoolvakantie: reuzefijn voor de kids maar voor het gezin telkens weer een hele organisatieklus. Gemiddeld 80 schoolvrije dagen per jaar … en hoeveel verlofdagen heb jij? Inderdaad, dat is verre van evident…

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

We sturen je maximaal één keer per maand een nieuwsbrief met wijzigingen in bedragen, nuttige tips, inspiratie over opvoeding en ander nieuws.