YouTube thumbnail

Welkom bij Infino. Gezinsbijslagen verschillen per regio van je kind(eren).

Waar woon je?

  • Vlaanderen
  • Brussel
  • Wallonie
Je kan achteraf steeds je keuze wijzigen.

Blog Vakantie en vrije tijd

Reizen met je baby

Reizen met je baby? Kan best!

We zetten even op een rijtje waarom je dat zeker mag aandurven!

Te moeilijk, te duur, ... Dat denk je misschien. Toch kan het echt en het is zelfs een prima idee. OK, er zijn wat aanpassingen nodig, een kind verandert nu eenmaal je manier van leven. Maar we vertellen je graag waarom je echt wel samen met je baby van een welverdiende vakantie kan genieten, met nuttige tips en een superhandige checklist erbij!

6  goeie redenen om met je baby op vakantie te gaan 

1. Je beleeft samen een geweldige tijd, ver weg van alle dagelijkse beslommeringen

Elke dag is een race tegen de klok. Maar af en toe moeten jij en je gezin echt wel een pitstop kunnen maken om de batterijen op laden. Samen op vakantie gaan is de ideale manier om rustig te genieten van elkaar en van vrije in plaats van te drukke tijd.  Om even alle verplichtingen en stress van alledag te vergeten en volop de dag te plukken. Zo neem je de tijd om in alle rust te ontdekken wat baby fijn vindt, gezellig met hem of haar te spelen, te lachen om alle gekke reacties van je kleine spruit en zalig samen te knuffelen ... Allemaal onvergetelijke momenten die ongetwijfeld bij de allerbeste van je vakantie zullen horen.

2. Je kunt (bijna) alle activiteiten doen die je wilt

Natuurlijk wel met respect voor het ritme van je baby. Maar die past zich gemakkelijker aan dan je denkt. Hou je van wandelen? De kans is groot dat hij zich helemaal in zijn sas voelt, lekker dicht bij jou in die gezellige draagzak. Wil je een kasteel of een museum bezoeken? Dat stoort hem helemaal niet, baby’s vervelen zich nooit. Even naar het strand? Je kleintje zal maar al te graag in het water spetteren of gezellig in het zand spelen ...

3. Rust op een andere manier en geniet van je quality time

Wanneer je alleen met je partner reist, wil je vaak alles zien en doen maar ook heerlijk uitslapen soms ... Met baby erbij gaat dat anders, maar je zal al gauw ontdekken dat leven aan een ander tempo ook veel plezier kan bieden. Oké, je staat vroeger op, maar zo heb je lekker veel tijd voor een uitgebreid ontbijt en om je op je gemak klaar te maken voor een zalige vakantiedag. Als het erg vroeg is, zie je misschien zelfs een prachtige zonsopgang! Je profiteert van de heerlijk frisse ochtenduren en wil je iets bezoeken, dan ben je waarschijnlijk de drukte voor. En wordt het echt te warm op de middag, dan kan je een lekker dutje doen samen met je baby of het boek verslinden dat je al zo lang wou lezen.

4. Zoveel ‘eerste keren’ ...

We willen je zeker niet overdonderen met allerlei psychologische of medische opinies, maar een reis met baby ontwikkelt zeker zijn vermogen tot aanpassing: hij slaapt elders, hij proeft misschien nieuwe smaken en komt vooral in veel nieuwe situaties terecht. Zo krijgt hij de kans om een prachtige reeks ‘eerste keren’ te beleven: de eerste keer vliegen, in het water of het zand spelen en nog zoveel meer. Een feest voor hem en ... voor jou!

5. ... en zoveel eerste herinneringen

Al die ‘eerste keren’ zijn ongetwijfeld magische momenten die je nooit zal vergeten: je maakt waarschijnlijk massa’s leuke foto’s en filmpjes van je de baby om te delen met familie en vrienden. En wanneer je kleine kapoen groot zal zijn, kunnen jullie al die herinneringen en verhalen gezellig samen weer opnieuw beleven.

6. Reizen met een baby zorgt voor allerlei ontmoetingen…

Op reis vormt baby je voornaamste troef om de sympathie van mensen op te wekken. Je raakt gemakkelijker in gesprek en wie weet maak je zo wel nieuwe vrienden voor het leven. Of het nu de oma is die je tijdens een wandeling ontmoet of die jonge ouders die net zoals jij voor het eerst met hun spruit genieten van de eerste vakantie samen.

Enkele tips

Eerste keer? Niet te ver, niet te lang

Kies bij voorkeur voor je eerste reis een bestemming dichtbij en een kort verblijf. Ideaal om je levensritme buitenshuis te vinden en je voor te bereiden op een latere reis, langer en verder weg. Zo ben je ook sneller weer thuis mocht er iets gebeuren of even bij te sturen mocht je iets vergeten zijn.

Iets huren of op hotel?

Huur je een vakantieverblijf, dan kan alles wat je thuis ook doet. Dat is het coolste voor je baby én voor jou. Een hotel kan leuker zijn met wat grotere kinderen, vooral omdat er vaak heel wat entertainment voorzien is voor je kapoenen. En een all-in formule waarbij je je nergens zorgen over hoeft te maken, heeft zo ook zijn voordelen.

Duurder? Niet noodzakelijk. En dikwijls meer ‘babyvriendelijk’ ...

Reizen met je baby hoeft niet per se meer te kosten. Voor kinderen onder de 2 jaar is het meeste vervoer gewoon gratis, net zoals de meeste bezoeken. Wat het verblijf betreft, moet je meestal niet bijbetalen voor je kleine spruit en er is ook vaak een babybedje beschikbaar. De meeste restaurants voorzien ook hoge kinderstoeltjes, een plek om luiers te verversen, een speelruimte of een kindermenu.. 

Buiten het seizoen? Prima!

Gaat baby nog altijd naar het kinderdagverblijf, is hij nog niet leerplichtig en heb je de mogelijkheid, probeer dan buiten het vakantieseizoen de wereld in te trekken. Dat is niet alleen goedkoper, maar ook rustiger.

Blijf altijd rustig en ontspannen ...

Laat het duidelijk zijn: reizen met een baby loopt ook niet altijd van een leien dakje. Een plotse huilbui in het openbaar met geïrriteerde blikken van de omstaanders? Kijk dan liever naar de lachende gezichten, die hebben waarschijnlijk dezelfde watertjes doorzwommen met hun kroost. Luier verversen op een parkbank of de achterbank van de auto? Vertrouw jezelf, focus op je taak en niet op je omgeving. Kortom, doe wat je moet doen en probeer kalm te blijven (jaja, dat kan). Na je eerste reis, of zelfs al tijdens, zal je al gauw ontspannen omdat je snel zal merken dat je je gemakkelijk kan aanpassen aan nieuwe situaties buiten je comfortzone. Net zoals je baby trouwens.

Checklist voor een ontspannen vertrek!

Voor je met vakantie gaat, moet je aan duizend-en-één dingen denken. Hanteer deze checklist als geheugensteuntje en vertrek met een gerust hart.

  • Reisdocumenten voor baby: Identiteitskaart (Kids-ID) (buiten België), internationaal paspoort (buiten de EU), Europese ziekteverzekeringskaart, boekje van Kind & Gezin, inentingskaart
  • Kleertjes: Body’s/onesies, T-shirtjes met korte en lange mouwen, truitjes/sweatshirtjes, shortjes en broekjes, kleedjes, kousjes, regenjasje, pantoffeltjes, sandaaltjes en schoentjes, pyjamaatjes, sjaaltje. 
  • Bij de luiers: Pampers, ligmatje, vochtige doekjes, watten, bodylotion, zalf en babypoeder voor de billetjes, plastic zak voor vuile luiers, knuffeldoekje, dekentje, fopspeen, reservekleertjes met iets extra warms erbij, slabbetje, zuigfles, drinkbekertje, zonnecrème, desinfecterende handgel, ... Tip: vergeet niet om je gegevens op belangrijke voorwerpen te zetten (knuffeldoekje, lievelingsspeeltje, …). Altijd nuttig als je iets kwijt bent.
  • Hygiëne: Washandje, zeep, badthermometer, nagelknipper, wattenstaafjes, nagelschaartje, tandenborstel en aangepaste tandpasta, badjasje, opvouwbare badkuip, papieren zakdoekjes, een zak voor de vuile was...
  • Reisapotheek: Thermometer, fysiologische zoutoplossing, zonnecrème factor 50+, aftersun, muggenspray, pijnstillend/koortswerend middel, een middel tegen spijsverteringsstoornissen en buikkrampjes, een ontsmettingsmiddel, rehydratievloeistof (ORS-zakjes), enz.
  • Slapen: Reiswieg, trappelzak, babyfoon, eventueel een muggennetje.
  • Eten: Zuigfles, melkpoeder, borstkolf, voeding in potjes voor wanneer je niets vers kan klaarmaken, slabbetjes, bestek, bordje, drinkbekertje.
  • Transport: Maxi-Cosi, verhogend zitkussentje (voor op een gewone stoel of voor in de auto), opvouwbare kinderwagen, paraplu, regenhoes.
  • In de zon, aan zee of bij het zwembad: Zonnehoedje of -petje, zonnebril, badpakje/zwembroekje, T-shirtje dat beschermt tegen uv-stralen, boei, strandspellen, strandhanddoek, parasol of tentje dat beschermt tegen uv-stralen, zwemluiers, zonnecrème en aftersun, ...
  • Om baby bezig te houden: Fopspenen, knuffels, favoriete spellen, leesboekjes, speelmatten, bijtring, ...

Klaar? 3-2-1… start! En... een fijne vakantie!

Deel deze pagina met je netwerk

Lees ook

Zwangerschap

Eerste trimester zwangerschap

Je kwam onlangs te weten dat je een kindje verwacht, de vreugde is groot omdat je een kind draagt, maar er rijzen ook vragen… Wat gebeurt er tijdens de eerste weken van de zwangerschap? Wat verandert er voor jou en voor deze baby in ontwikkeling?

Zwangerschap

Tweede trimester

Je eerste trimester is net afgelopen, dus beland je in het tweede trimester. Je bent weldra in de helft van jouw zwangerschap. Hoog tijd dus om de balans op te maken van de ontwikkeling van je baby en je algehele gezondheidstoestand.

Zwangerschap

Jezelf én je kindje beschermen tegen de griep

Iedereen weet hoe ellendig je je kan voelen met griep. Dat wens je niemand toe, zeker niet een toekomstige mama. Want dat kleine wezentje in haar buik heeft alle kracht nodig om te groeien.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

We sturen je maximaal één keer per maand een nieuwsbrief met wijzigingen in bedragen, nuttige tips, inspiratie over opvoeding en ander nieuws.