Infino logo

Welkom bij Infino. Gezinsbijslagen verschillen per regio van je kind(eren).

Waar woon je?

  • Vlaanderen
  • Brussel
  • Wallonie
Je kan achteraf steeds je keuze wijzigen.

Blog Vakantie en vrije tijd

Wat is een Babymoon?

Babymoon - zalig zwanger op reis!

Heb je net ontdekt dat je zwanger bent of wil je zwanger worden en plan je een reis? Dan is het verstandig om een aantal dingen te checken bij het organiseren van je trip. Met wat extra voorbereiding kan je dan zorgeloos genieten van je ‘babymoon’!

Elke vakantiebestemming kan andere risico’s inhouden. Een eerste stap is dus contact opnemen met je huisarts voor je iets boekt. Afhankelijk van hoe vergevorderd je zwangerschap is en waar je heen wil, zal hij of zij je het juiste advies geven.

Bestemming gekozen? Overweeg dan zeker een bijkomende reisverzekering. Kom je voor een verrassing te staan tijdens je buitenlands verblijf of moet je de reis toch nog annuleren, dan ben je toch extra verzekerd. De inhoud van zo’n reisverzekering kan verschillen per verzekeraar. Lees de kleine lettertjes dus goed na!

Tips voor je trip!

Wanneer reis je best?

Doorgaans hebben zwangere vrouwen minder last van zwangerschapskwaaltjes tijdens het tweede trimester. Maar ook in het eerste en derde trimester kan het: overleg gewoon met je huisarts of gynaecoloog.

Waar wil je heen?

Tijdens je zwangerschap ben je vatbaarder voor sommige ziektes. De gezondheidszorg is ook niet overal even uitgebreid. Het is dus verstandig om bepaalde risicogebieden of te afgelegen bestemmingen van je wishlist te schrappen. Stijgt het kwik er gemakkelijk boven de 35°C of ligt je reisdoel op grote hoogte, dan ga je best elders naartoe. Je vindt zeker nog genoeg veilige tropische vakantieplekjes of dicht-bij-huis-opties die wel geschikt zijn voor jou.

Hoe kom je op je bestemming en wat is de reisduur?

Er zijn heel wat veilige en comfortabele manieren om te reizen. Hou rekening met de reistijden en vermijd best te lange reizen.

Met het vliegtuig:

Vliegen geeft doorgaans geen problemen voor zwangere vrouwen. Geeft je zwangerschap al wat meer probleempjes, dan kunnen de risico’s wel groter zijn en vlieg je best niet. Tot wanneer je mag vliegen kan verschillen per luchtvaartmaatschappij. Soms voorzien die voor zwangere vrouwen ook aangepaste maaltijden en extra beenruimte. Vertel dus altijd dat je zwanger bent als je boekt en vraag na wat de reisorganisatie of luchtvaartmaatschappij eventueel kan regelen voor jou. Steunkousen kunnen voorkomen dat je benen gaan opzwellen.

Met de trein:

Je kan je hele zwangerschap lang probleemloos de trein nemen. Vanaf 5 maanden zwangerschap mag je in 1klas reizen maar betaal je slechts voor 2klas. Het voordeel aan treinreizen is dat je voldoende beenruimte hebt en intussen kan genieten van het uitzicht of een goed boek.

Met de wagen:

Heb je een langere rit voor de boeg, stop dan regelmatig om de benen even te strekken en iets fris te drinken. Om op tijd van bestuurder te kunnen wisselen, voorzie je er best minimum twee. Kies zoveel mogelijk autosnelwegen. Hobbelige binnenwegjes maken de rit alleen maar lastiger. In principe moet je een autogordel dragen, tenzij je arts je vertelt dat je dat beter niet doet.

Met de bus:

Bij busreizen hoef je zelf niet te rijden, wat aangenamer is dan de auto. Je kan echter niet stoppen wanneer jij dat wil en de kans is groot dat dat buszitje na het eerste uur dan toch niet meer zo comfortabel aanvoelt.

Met de boot:

Heb je weinig last van misselijkheid, dan is een cruise misschien wel iets voor jou. Bekijk wel aandachtig het vaartraject en waar de boot aanmeert. Vraag na welke (medische) voorzieningen er zijn aan boord.

Hoe je ook reist, onthou vooral dat je regelmatig moet bewegen en genoeg moet drinken. Het risico op trombose is namelijk groter als je zwanger bent. Zorg dus altijd voor een goede bloeddoorstroming, dat is echt essentieel. 


Wat is het klimaat op je vakantieplek?

Ga je naar een warme en zonnige plek, neem dan zeker wat voorzorgsmaatregelen. Door de veranderingen in je hormoonhuishouding wordt je huid namelijk gevoeliger voor zonnestralen. Zo kan je door de zon bijvoorbeeld last krijgen van een ‘zwangerschapsmasker’: bruine vlekjes die vooral in je gezicht verschijnen maar ook weer vanzelf verdwijnen na je zwangerschap. Je huid verbrandt ook sneller. Jezelf beschermen met een zonnebrandcrème met hoge factor is dus een must.

Zorg er verder voor dat je niet te lang in de zon of de hitte zit en drink genoeg, anders raak je misschien uitgedroogd. Zonnestralen zijn het sterkst tussen twaalf en vier. Dan blijf je dus beter binnen: ideaal om even te ontspannen of een middagdutje te doen.

Een beetje zon meepikken heeft echter ook voordelen voor jou en je baby. Een kwartiertje is genoeg voor het aanvullen van je vitamine D-voorraad en zeker een boost voor je humeur.

Wat staat er op het programma?

Wat kuieren, zwemmen of enkele bezienswaardigheden horen bij elke vakantie. Maar je moet zeker genoeg ontspannen of wat rusten. Het bungeejumpen, diepzeeduiken en dergelijke laat je best voor de volgende keer.

Wat mag je eten?

Je moet altijd en overal letten op wat je eet. Drink best geen leidingwater en volg verder de algemene regels zoals geen rauwe melk, rauwe of ongepasteuriseerde producten en ongewassen groenten en fruit. Ga je op restaurant, vertel dan zeker dat je zwanger bent en vraag om vlees goed te doorbakken.

Welke vaccinaties heb je nodig?

Op de site van het Instituut voor Tropische Geneeskunde vind je alle info over de vaccinaties voor jouw bestemming. Je huisarts geeft je graag meer uitleg. Vraag ook voor je vertrek nog een laatste controleafspraak zodat je definitieve toelating kan krijgen van je arts om te reizen en vraag na welke geneesmiddelen voor bijvoorbeeld reisziekte of diarree je mag nemen tijdens je zwangerschap.

Wat mag zeker niet ontbreken in je bagage?

  • Medisch attest van je huisarts/gynaecoloog
  • Paspoort
  • Gegevens van je ziekteverzekering en/of reisverzekering
  • Gegevens van het dichtstbijzijnde ziekenhuis
  • Zorg voor comfortabele kledij en makkelijk schoeisel. Jouw comfort tijdens het reizen en op vakantie zijn prioriteit nummer 1!
  • Een zonnecrème met hoge beschermingsfactor en iets voor op je hoofd

En vooral niet vergeten: luister naar je lichaam en vertrouw op je gevoel en het advies van je huisarts. Jij kent jezelf het best en kan dan ook het best inschatten welke bestemming en manier van reizen voor jou het prettigst zullen zijn. En nu … aftellen naar je vertrek en genieten maar!


Sluit je nu aan bij Infino

  • Geen onderbreking in betaling
  • Tijdig en correcte uitbetaling
  • Persoonlijk advies
Ik sluit nu aan bij Infino

Deel deze pagina met je netwerk

Lees meer

Groeipakket

Kind ten laste: loonverschil per maand

In dit artikel bespreken we hoe twee of drie kinderen ten laste de belastingaangifte beïnvloeden, de impact op het netto-inkomen, en speciale situaties (fiscaal co-ouderschap of "wettelijk samenwonende partner")

Groeipakket

Schoolbonus en schooltoeslag

De schoolbonus is niet te verwarren met de schooltoeslag. Dit laatste stelsel van toelagen is inkomensgerelateerd en werd in het leven geroepen om mensen met een laag inkomen te ondersteunen.

Groeipakket

Regionalisatie 2019

De Belgische kinderbijslag is geregionaliseerd sinds 1 januari 2019, maar dat wist je misschien al. Dat heeft een impact op elk gewest, maar wel op verschillende momenten. Wat is de huidige stand van zaken?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

We sturen je maximaal één keer per maand een nieuwsbrief met wijzigingen in bedragen, nuttige tips, inspiratie over opvoeding en ander nieuws.