YouTube thumbnail

Welkom bij Infino. Gezinsbijslagen verschillen per regio van je kind(eren).

Waar woon je?

  • Vlaanderen
  • Brussel
  • Wallonie
Je kan achteraf steeds je keuze wijzigen.

Blog Vakantie en vrije tijd

Verkleden en samen met je kind spelen tijdens de krokusvakantie, kan dat?

Carnaval vieren tijdens de vakantie? 

Jullie weten het even goed als wij: kinderen vinden het leuk om zich te verkleden. Veel kinderen spenderen het merendeel van hun tijd aan dagdromen, het verzinnen van gekke avonturen in kastelen, langs de kust, in het bos en ze verkleden zich graag in prinsen en prinsessen, maar ook in ridders, dieren en nog veel meer. Ze hebben een grenzeloze verbeeldingskracht!

Dus waarom zou je de gebruikelijke puzzels, recepten voor gebakjes en allerhande spelletjes niet een keer achterwege laten? Het is misschien wel een goed idee om je eigen verkleedkostuum te maken dat je vervolgens de hele vakantie lang thuis kan dragen, zodat je je eigen carnavalsfeestje kan organiseren! Een ideaal tijdverdrijf om de verbeelding van je kind de vrije loop te laten en zijn fijne motoriek te stimuleren! We hebben je hier trouwens al meer over verteld in dit artikel.

Wat als je zelf een carnavalskostuum zou kunnen maken? 

Je vindt natuurlijk een groot aantal kant-en-klare carnavalskostuums op het internet, maar niets geeft meer voldoening dan het maken van je eigen kostuum, samen met je kind! Je kind zal supertrots zijn om zijn eigen kostuum te kunnen maken. En dat homemade kostuum zal ongetwijfeld een echt kunstwerk zijn. Soms heb je niet veel nodig om een prachtig kostuum te creëren waarmee je kind superblij zal zijn: zoek enkele voorwerpen uit je garage, haal enkele accessoires uit je kledingkast en doe enkele kleine aankopen in de supermarkt op de hoek om de kostuums van hun dromen te maken!

Enkele ideeën voor een "homemade” carnavalskostuum 

Een druiventros

Rode of groene druiven? Het maakt niet uit! Neem enkele paarse of groene ballonnen en een T-shirt en broek in de kleur van de ballonnen.

We houden van druiven!

Een octopus

Gebruik broekkousen in een kleur naar keuze die je opvult, bijvoorbeeld met sokken. Naai deze “poten” vast. En wil je het kostuum vervolledigen met een prachtig hoofddeksel? Naai dan twee grote ogen op een muts!

We transformeren snel in een zeedier!

Een slak

De benodigdheden voor het slakkenkostuum: een laken, een stuk karton en twee linten om schouderriemen te maken. Om het geheel af te werken, kan je een slakkenhoofd vormen, met een haarband en antennes van stof en een stevige stok.

Kies voor een slak in huis!

Een schilder

Om jezelf om te toveren tot een echte “schilder uit Montmartre in Parijs”, plaats je een baret op je hoofd en doe je een sjaal om je nek. En, om twee vliegen in één klap te slaan, kan je een witte keukenschort kopen, zodat je kind de schort volledig naar wens kan beschilderen, zodat hij later zijn kunstwerk in alle trots kan dragen.

Mijn kind is een echte kunstenaar in hart en nieren!

Een duiker/duikster

Maak een zuurstoffles met oude water- of melkflessen die je voorziet van een laagje zilverkleurige verf. Gebruik oude panty’s of zwarte plakband voor de draagriemen en werk je kostuum af met een lege rol toiletpapier, een zwarte broek en T-shirt, een duikbril en een snorkel.

Bij ons word je duiker van vader op zoon/dochter!

Een papegaai

De meest ervaren ouders kunnen kiezen voor een papegaai! Voor dit kostuum heb je wat meer materiaal nodig, met name textiellijm (in een pistool, want dat is makkelijker en handiger). Voor een mooi resultaat en voor een steviger kostuum, is vilt ideaal, maar je kan het kostuum ook maken met oude lakens in verschillende kleuren.

Exotische dieren zijn onze lievelingsdieren!
         

Ik wil een feestje geven

Wil je er een volledig feest van maken, met versiering, genodigden en alles erop en eraan? Dan helpen we je graag met de organisatie.

           Feestjeuh!!!          

Waarom hebben we een krokus- of carnavalsvakantie?

Enkele jaren gelden werden de benamingen van de verschillende schoolvakanties gewijzigd (bij de Franstaligen) in de Fédération Wallonie-Bruxelles. In de Franstalige scholen spreken we nu van de “congé de détente” (“ontspanningsvakantie”) in plaats van de carnavalsvakantie. In Vlaanderen wordt de carnavalsvakantie ook wel “krokusvakantie” genoemd, waarbij wordt verwezen naar de krokusbloem. In Vlaanderen wordt de voorjaarsvakantie dus vernoemd naar een bloem die bloeit aan de start van de lente, de periode waarin de vakantie over het algemeen start. 

We vinden het allemaal leuk om enkele verlofdagen te hebben in bepaalde vaste perioden van het jaar, maar we vergeten soms de achterliggende betekenis van deze verlofperiodes. Dus, wat is carnaval? 

Carnaval is begonnen als een dorpsfeest waarbij alle bewoners van het dorp zich verkleedden of opmaakten om samen te zingen en dansen tijdens de zogenaamde “stoeten”. Ze gooiden met confetti en serpentines. Het carnavalsfeest is verbonden met de christelijke kalender en wordt gevierd in functie van andere belangrijke data uit het christendom. Het was een feest om nog een laatste keer vette voedingsmiddelen te eten voor de start van de vastentijd. Doorheen de jaren bleef het feest zeer populair in Europa. Speciaal voor deze gelegenheid verkleedt iedereen (kinderen en volwassenen) zich en/of gaat iedereen naar carnavalstoeten kijken. Wereldwijd zijn er twee bekende carnavalsfeesten: het Carnaval in Rio de Janeiro en het Carnaval van Venetië. Beide carnavalsfeesten verschillen sterk van elkaar, maar iedereen komt er samen voor dezelfde reden: feest vieren en hun prachtige kostuums tonen 

Nu we je enkele ideeën hebben gegeven, kan je alvast al het materiaal verzamelen, zodat je volledig klaar bent voor de start van de carnavalsvakantie! Het is de ideale manier om je kinderen, die zich geen moment zullen vervelen, gelukkig te maken tijdens de voorjaarsvakantie. En wat als je ook van de gelegenheid gebruik zou maken om een fort met lakens te bouwen in de woonkamer? Je kinderen zullen misschien een beetje lawaai maken, maar jij zal kunnen genieten van welverdiende me-time. Want geef maar toe: iedere ouder heeft daar soms even behoefte aan. Of, als je toch samen met je kinderen wilt spelen, kan je alvast beginnen oefenen op je drakengebrul, zodat je het zetel-kasteel kan overnemen. 

Deel deze pagina met je netwerk

Lees meer

Gezondheid

Over snotneuzen met snotneuzen

Je kent het wel. Met het vallen van de bladeren duurt het niet lang eer ook de eerste slachtoffers vallen. Jong, oud en alles ertussen; niemand ontsnapt aan de gevreesde valling.

Gezondheid

Kinderen met een handicap

Met ruim een miljard vormen personen met een handicap de grootste minderheidsgroep op deze planeet. 3 december is dus dé dag om hun behoeftes op de agenda te houden.

Gezondheid

Ontwikkeling en psychomotoriek van de baby

Je hoort vaak over de ‘psychomotorische ontwikkeling’ van kinderen. Maar wat betekent deze term eigenlijk? In dit artikel vind je alvast enkele richtingaanwijzers.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

We sturen je maximaal één keer per maand een nieuwsbrief met wijzigingen in bedragen, nuttige tips, inspiratie over opvoeding en ander nieuws.