Infino logo

Welkom bij Infino. Gezinsbijslagen verschillen per regio van je kind(eren).

Waar woon je?

 • Vlaanderen
 • Brussel
 • Wallonie
Je kan achteraf steeds je keuze wijzigen.

Blog Vakantie en vrije tijd

Hoor de herten burlen in het bos van Saint-Michel Freyr

Ieder jaar, tussen half september en half oktober, maak je in de Ardense bossen een buitengewoon auditief spektakel mee: de hertenbalg. Daar ter plaatse ook bekend onder de naam "brame du cerf". Tijdens de paartijd laat het hert een krachtige burl horen om de dames het hof te maken. 

Wil je deze "lokroep van de liefde" met eigen oren horen? Dat kan! We geven je graag enkele tips. Volg de gids!
Cerfs

Wat is "hertenbalg" of "brame du cerf"?

Iedereen weet dat koeien loeien, geiten mekkeren, schapen blaten en herten... burlen. Hoor je dit geburl echter tijdens de paartijd (voor herten is dat tussen half september en half oktober), spreken we van "hertenbalg" of "brame du cerf".

Herten zijn normaalgezien eerder discreet en op hun hoede, ook de mannetjes. Als het echter gaat om hindenharten te veroveren, dan aarzelt zelfs het meest verlegen mannetje niet om uit zijn comfortzone te stappen. Hij stoot een hese, krachtige roep uit (de balg of brame), die van zonsopgang tot zonsondergang door het bos galmt. Zijn doel? De hindes in de weide omgeving laten weten dat hij beschikbaar is en zijn rivalen verjagen.  

In sommige gevallen gaan de mannetjes ook de confrontatie met elkaar aan. Dan verliezen ze zichzelf in brutale gevechten, waarbij sommige herten een deel van hun gewei verliezen...

Wil je het geburl van de herten al eens digitaal horen? Onze partner Nassonia kon zowaar een prachtige opname maken.

Ik bekijk de video


Waar kun je de hertenbalg beluisteren? 

Uiteraard hebben wij een boontje voor la Grande forêt de Saint-Hubert, dat ook het bos Saint-Michel Freyr omvat. Dit is waar wij onze bomen plantten, weet je nog?

Vlakbij de bomen van Infino, kun je herten in hun natuurlijke habitat observeren dankzij speciaal ontworpen uitkijkplaatsen: de Tour de Priesse en de Aire de Bilaude zijn onze twee favorieten.

La Tour de Priesse

Tour de Priesse
L'Aire de Bilaude

Aire de Bilaude

Deze twee uitkijkpunten bieden een prachtig panoramisch uitzicht, ideaal voor het observeren van herten en vogels die typisch zijn voor open gebieden. Deze plekken zijn het hele jaar door gratis toegankelijk. Van 10 tot 20 september zijn ze echter verboden terrein tussen 17.30 en 08.00 uur (behalve voor groepen onder begeleiding, zie hieronder). Waarom? Om de rust van de flora en fauna in deze tijd van het jaar te respecteren en om optimaal te genieten van deze magische momenten. 

Goed om te weten: Het jachtseizoen opent op 21 september. Check dus de posters op de grond om te weten waar het veilig is om rond te lopen.

           Cerf          

Aanrader: ga luisteren met een gids

Elk jaar organiseert het Office du Tourisme van Saint-Hubert een aantal begeleide wandelingen, maar ook thema-avonden om de hertenbende te bekijken. Aarzel niet om hun kalender te raadplegen. Haast je, de plaatsen zijn beperkt!

Naar de toeristendienst van Saint-Hubert

Luisteren naar de herten én de bomen van Infino ontdekken? Dat kan!

Ben je op zoek naar een unieke ervaring in het hart van het bos Saint-Michel Freyr? Dan raden we je aan je wandeling te beginnen: Met je wandelschoenen en rugzak ben je klaar voor een unieke ervaring. Luister naar de wind, de insecten die vliegen, het water dat druppelt, voel de frisheid van het gras, de aarde en de bloemen... Kortom, geniet van de adembenemende schoonheid van een rustige en ongerepte natuurlijke omgeving. Onderweg (naar beide uitkijkpunten) kun je ook de Infinobomen bewonderen, geplant als onderdeel van het project Nassonia

Wat, heb je nog niet gehoord over ons grote plantproject? Hier is een herinnering voor degenen onder jullie die het nog niet weten: Infino plant een boom in het bos van Saint-Michel Freyr voor elk pasgeboren kindje in de familie. Het doel? In samenwerking met het Nassonia-project, het bos van morgen mee opbouwen door meer veerkrachtige bomen te planten. Tegen 2020 zal Infino 13.000 bomen geplant hebben. In 2022, 4.700 bomen. En in 2023 zullen er tegen het einde van de herfst ongeveer 4.500 bomen geplant zijn. Einde van deze kleine uitweiding ;-)

Eenmaal aangekomen bij de observatiepunten (La Tour de Priesse en/of l'Aire de Bilaude), wacht je rustig af tot de magie gebeurt en geniet je van het prachtige schouwspel van het gebrul van het hert.
 
carte Nassonia-InfinoWil je genieten van deze prachtige wandeling? Je vindt alle praktische informatie op onze stafkaart.


Ik download het wandelplan


                  Nassonia   

Een korte uitleg over het Saint-Michel Freyr bos, de Nassonia en Infino projecten

Het Nassonia-project is een duurzaam en verantwoord cobeheerproject voor het bos Saint-Michel Freyr, het resultaat van een nauwe samenwerking tussen de Stichting Pairi Daiza en het Waalse Departement voor Natuur en Bos (DNF). Naast deze publieke spelers hebben ook particuliere belanghebbenden zich bij het project aangesloten. Het was dan ook niet meer dan normaal dat Infino erbij betrokken werd.

Meer info over project Nassonia
Meer over de Infino-bomen

De hertenbalg bewonderen: ons advies

 • In deze tijd van het jaar zijn de temperaturen kouder. Kleed je dus warm aan om van dit moment te genieten zonder het koud te krijgen. Het is niet de bedoeling dat je de herten niet kunt horen door je eigen klappertanden. ;-)
 • Kies donkere kleding.
 • Neem geen zaklamp mee, want die zou het dier kunnen afschrikken. Gebruik in plaats daarvan een verrekijker.
 • Respecteer de rust van de dieren, wees stil en blijf ongeveer honderd meter uit hun buurt. Vergeet niet om je telefoon op mute te zetten of zelfs uit te schakelen.
 • Je moet je er ook van bewust zijn dat herten een sterk ontwikkeld reukvermogen hebben. Ze houden niet zo van sterke geuren zoals parfum of tabak.
 • Informeer naar het jachtseizoen voordat je op pad gaat.

Onze laatste tip: geniet van dit moment midden in de natuur. Laat je meeslepen door dit unieke moment van dierenleven in het Ardense bos. Het zal je zeker een boost geven, en misschien zelfs een herinnering voor het leven!

Sluit je nu aan bij Infino

 • Geen onderbreking in betaling
 • Tijdig en correcte uitbetaling
 • Persoonlijk advies
Ik sluit nu aan bij Infino

Deel deze pagina met je netwerk

Lees meer

Opvoeden

Allereerste schooldag

Hoe bereid ik mijn peuter voor op de eerste schooldag? Enkele tips om hiermee om te gaan vind je in ons artikel.

Opvoeden

Pleegzorg

Elke dag opnieuw staan meer dan 4000 Vlaamse pleeggezinnen klaar voor kwetsbare kinderen en jongeren of volwassenen met een beperking of een psychiatrische problematiek. Vaak omdat hun ouders voor korte of lange tijd niet voor hen kunnen zorgen.

Opvoeden

Groter nest

Groter nest, grotere zorgen? Wanneer je met twee naar het ziekenhuis vertrekt maar met z’n drieën terugkomt… dan heb je best alles al klaarliggen. Van papflessen tot pampers.