YouTube thumbnail

Welkom bij Infino. Gezinsbijslagen verschillen per regio van je kind(eren).

Waar woon je?

  • Vlaanderen
  • Brussel
  • Wallonie
Je kan achteraf steeds je keuze wijzigen.

Blog Vakantie en vrije tijd

Hoe vind ik als ouder een hobby?

Vrijetijdsbesteding voor mama’s en papa’s

We moeten er niet flauw over doen: kinderen vragen heel wat energie en tijd. De tijd voor jezelf schiet er vaak bij in. Toch is het zo belangrijk om als ouder ook een eigen fijne vrijetijdsbesteding te hebben. En dat hoeft helemaal niet duur te zijn. Hoe vind je die activiteiten? Hieronder krijg je de tofste mogelijkheden op een rijtje.

Het belang van “me-time”

Veel ouders, in alle mogelijke situaties, hebben het gevoel dat ze vooral voor de kinderen in de weer zijn. Ze gaan van hier naar daar, wassen, maken brooddozen en drogen tranen. In veel gezinnen komen daar nog heel wat andere taken bij. De boog kan niet altijd gespannen staan. Af en toe tijd voor jezelf nemen zorgt ervoor dat je terug ademruimte krijgt.

Contact met andere mensen is daarbij heel belangrijk. Daardoor zul je er makkelijker in slagen om de dagelijkse zorgen die je hebt, even te vergeten en terug op krachten te komen. Je hebt toch ook al ervaren dat eens flink lachen of een avond op restaurant zo’n deugd kan doen en nieuwe energie geeft?

Zeker ouders van jonge kinderen hebben vaak het gevoel van isolement, dat ze er alleen voor staan. Door samen met anderen een hobby te hebben, heb je opnieuw dat sociale contact dat zo belangrijk is voor je eigen welzijn.

Vind je van jezelf dat je eerder introvert bent, dat je graag op je eentje bent? Daar is niets mis mee. Het risico bestaat wel dat als je een keer een mindere dag hebt, de gedachten in je hoofd blijven ronddraaien. Contact met anderen zorgt voor afleiding en ‘een frisse wind’ door je hoofd.

Probeer maar eens één van de toffe mogelijkheden hieronder!

Testlessen of meteen een engagement

Als je met iets nieuws begint, weet je niet altijd of dat wel écht bij jou past. Het is niet voor iedereen mogelijk om vaste momenten in de agenda vrij te houden. Als jij of jouw partner onregelmatige werkuren hebben, kan dat een streep zijn door een hobby met regelmaat.

Om te ‘verkennen’ of iets voor jou is, kun je best een keertje proberen. De hobby’s die je als kind deed, zijn misschien nu niets meer voor jou.

Het voordeel van een langer engagement is dat je veel makkelijker een band opbouwt met de anderen waarmee je die vrijetijdsbesteding deelt. Het kan deugd doen om nieuwe vrienden te maken en zo een eigen kring van zinvolle contacten buiten je kinderen om op te bouwen.

Sporten is een goede keuze

Sporten als vrijetijdsbesteding heeft veel voordelen. Je gezondheid verbetert, je komt er mee buiten (tenminste als je niet op een hometrainer in de woonkamer blijft zitten) en het is een fijne manier om sociale contacten te krijgen.

Zoek wel een sport die prettig aanvoelt. Sommigen houden niet van competitie, anderen juist wel. Voor sommigen mag het heel pittig zijn, anderen kiezen voor een zachtere sport.

Ga het engagement met jezelf aan door een geschikte outfit en/of materiaal in huis te halen eens je zeker bent dat deze sport je ligt. Dat hoeft niet duur te zijn, kijk maar eens rond. Is je lichaam nog aan het ontzwangeren of maak je je zorgen over je zogenaamde “dad bod” of coronakilo’s? Probeer je niet per se in je oude tenue te wrikken. Dat zou enkel demotiverend werken. Beter draag je nu iets comfortabel. En wie weet slobbert dat strakke T-shirt over enkele maanden al rond je middel.

Lid worden van een sportclub

Om te sporten moet je geen lid zijn van een sportclub. Voor sommige sporten, vooral teamsporten zoals volleybal, voetbal… is doorgaans wel nuttig.

Daar staat tegenover dat er ook buiten sportclubs heel wat sportactiviteiten mogelijk zijn. In de klassieke commerciële sportcentra is een steeds groter aanbod, vaak met een beurtenkaart. Yoga, power training, capoeira, kickboksen of dansen… Er vast wel iets dat bij jouw interesses aansluit.

Ook jouw gemeentelijke sportdienst organiseert vast leuke activiteiten. Informeer er zeker bij jouw gemeente naar.

Er zijn ook groepjes vrienden die samen beginnen sporten. Een paar voorbeeldjes uit de praktijk: in een lagere school geeft een juf op een avond in de week spierversterkende oefeningen voor mama’s van de school. Een kleuterschool stelt haar sportruimte ter beschikking voor minivoetbal of judo. Een groepje vrienden begint samen één avond te lopen, onder leiding van een geoefende loper. Enkele mama’s en papa’s gaan op een weekavond stevig fietsen in het voorjaar en het najaar.

Door te luisteren bij andere ouders of misschien zelfs na te vragen op de school van jouw kinderen vind je misschien wel een fijne nieuwe sport.

Liever bijscholen

Misschien is sporten in groepsverband niet echt iets voor jou, maar kriebelt het om iets bij te leren, om opnieuw (een beetje) te studeren. Het volgen van een cursus kan dan een goed idee zijn.

Er wordt in België enorm veel georganiseerd: zowel éénmalige avonden als korte en langere lessenreeksen. Vaak kennen die eenzelfde ritme als het schooljaar, wat erg praktisch is met schoolgaande kinderen.

Ben je op zoek naar iets specifiek? Ga dan eens kijken bij jouw gemeentebestuur, in naburige gemeenten en steden. Ook zoeken via het internet naar centra voor volwassenenonderwijs levert je zeer veel mogelijkheden op.

Opgelet: de investering om een bepaalde cursus of vorming te volgen kan erg uiteenlopen. Informeer je vooraf goed zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Ook bij FERM krijg je de kans om uiteenlopende vormingen te volgen. Lezingen over boeiende actuele onderwerpen, gegeven in een sfeer van vertrouwen door ervaren lesgeefsters, zorgen ervoor dat je zonder grote kosten heel wat kunt bijleren. Kijk hier voor de activiteiten in jouw buurt. Je kunt ook ruimer zoeken dan je woonplaats als je geen probleem hebt met verplaatsingen. En waarom dan niet een paar vrienden meevragen en de verplaatsingskosten delen?

Creatief aan de slag

Veel ouders kiezen voor een vrijetijdsbesteding waarbij ze met hun handen aan de slag zijn. Dit is één van de beste manieren om je hoofd leeg te maken! Net als bij sporten en vorming is het aanbod vandaag ook zeer groot. FERM biedt heel wat eenmalige creatieve activiteiten aan. Wist je trouwens dat heel wat afdelingen van FERM ontstaan zijn uit één groepje vrienden dat lokaal iets wilde organiseren? Waar wacht je op om zelf een boekenclub te starten? Of een koor op te richten?

Neem jezelf bij een creatieve hobby vooral niet te serieus. Je kunt schilderlessen gaan volgen om de nieuwe Rothko te worden, maar je kunt ook alleen of met vrienden eens helemaal buiten de gekende pad stappen. Zo worden er regelmatig workshops bloemschikken georganiseerd, enkel voor mannen. Er bestaan ook muziekgroepen voor mensen die geen noten kunnen lezen. Het doel is niet om de perfectie te bereiken, maar om je gedachten te verzetten. Dus schrijf je in voor die keramiekles en kom trots naar huis met je schots en scheve resultaat.

Tot slot

Er is naast de vrijetijdsbestedingen die we opgesomd hebben nog een heel gamma mogelijkheden, te veel om hier op te noemen.

Met vrienden naar de bioscoop gaan, een avondje cultuur genieten, naar een tentoonstelling, samen wandelen… Het belangrijkste is dat je tijd neemt voor jezelf en dat je dit regelmatig ook samen met anderen doet. Het doet deugd om eens jezelf te zijn, en niet enkel mama/papa van of partner van.

Op zo’n momenten doe je zuurstof op om daarna de uitdagingen van het ouder-zijn weer aan te pakken.

Geniet van jouw moment, van jouw activiteit!

Landelijke Gilden, de vereniging voor mensen die houden van het platteland

Landelijke Gilden is een vereniging die mensen met een hart voor het platteland samenbrengt. Het hele jaar door organiseren de vrijwilligers van onze 900 afdelingen leuke activiteiten in hun dorp. Altijd brengen we mensen samen in een gezellige sfeer waar amusement en genieten centraal staan.

Ontdek hun activiteiten

Deel deze pagina met je netwerk

Lees ook

Opvoeden

Allereerste schooldag

Hoe bereid ik mijn peuter voor op de eerste schooldag? Enkele tips om hiermee om te gaan vind je in ons artikel.

Opvoeden

Pleegzorg

Elke dag opnieuw staan meer dan 4000 Vlaamse pleeggezinnen klaar voor kwetsbare kinderen en jongeren of volwassenen met een beperking of een psychiatrische problematiek. Vaak omdat hun ouders voor korte of lange tijd niet voor hen kunnen zorgen.

Opvoeden

Groter nest

Groter nest, grotere zorgen? Wanneer je met twee naar het ziekenhuis vertrekt maar met z’n drieën terugkomt… dan heb je best alles al klaarliggen. Van papflessen tot pampers.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

We sturen je maximaal één keer per maand een nieuwsbrief met wijzigingen in bedragen, nuttige tips, inspiratie over opvoeding en ander nieuws.