YouTube thumbnail

Welkom bij Infino. Gezinsbijslagen verschillen per regio van je kind(eren).

Waar woon je?

  • Vlaanderen
  • Brussel
  • Wallonie
Je kan achteraf steeds je keuze wijzigen.

Blog Vakantie en vrije tijd

Vakantiekampjes voor kleuters; hoe vind ik de juiste zomeropvang?

Kleuterkamp, speelpleinwerking of andere zomeractiviteiten

Twee maanden zomervakantie! Voor kinderen zalig, voor ouders vaak een uitdaging om het allemaal geregeld te krijgen. Hieronder krijg je 9 tips om de zomervakantie met je kleuters te overleven.

Plots is ze daar: de zomer. Een periode van (hopelijk) mooi weer, wat minder haasten, meer samenzijn met fijne mensen rondom jou.

Voor ouders die werken is de zomervakantie ook een uitdaging. Zeker als je kleuters hebt, wil je tegelijk dat jij gerust kunt zijn, en dat jouw kinderen een toffe tijd beleven.

Met je eigen vakantiedagen kun je een deel van de vakantie overbruggen. Als je een partner hebt, willen jullie allicht ook een tijdje met het gezin samen zijn.

Er blijven dan een aantal weken over waarvoor je een ‘oplossing’ nodig hebt. Hieronder krijg je 9 tips voor goede zomeropvang voor je kleuter. Je kunt de tips uiteraard ook tijdens de andere vakanties toepassen.

1. Organiseer de zomer op tijd

Ja, natuurlijk staat je hoofd in januari nog niet naar de zomer. Toch is het begin van het jaar een goede periode om al na te denken over hoe je de opvang voor je kinderen gaat regelen in juli en augustus.

Plannen jullie ook een vakantie in binnen- of buitenland met het gezin? Veel mensen leggen in deze periode hun vakantieverblijf vast. Van zodra je jouw eigen vakantieperiode kent, kun je hier de opvang van je kleuter rond regelen.

Het grote voordeel van vroeg nadenken over de invulling van de zomer, is dat je minder voor verrassingen komt te staan.

Bovendien heb je ook nog ruim de tijd om afspraken te maken, plaatsen te reserveren, contacten te leggen…

2. Betrek je kleuter bij het zoeken naar opvang

Natuurlijk is het tijdsbesef van een kleuter nog niet goed ontwikkeld. Het heeft weinig zin om hen al een volledige vakantieplanning te laten opstellen.

Maar je kunt wel al rekening houden met de voorkeur van je kind. Zeker jonge kinderen hebben er doorgaans baat bij om in een vertrouwde omgeving of bij vertrouwde mensen terecht te komen. Hen voortdurend van de ene opvangplaats naar de andere brengen, geeft sommige kinderen onrust.

Door te vertellen wat er in de vakantie zal gebeuren biedt je wat houvast. Je hoeft dat geen maanden op voorhand te doen, enkele weken voor de vakantie begint is voldoende.

TIP: maak vlak voor de vakantie een groot overzichtsblad, met een hokje per vakantiedag, en duid aan wanneer jullie gezin met vakantie is en wat de andere activiteiten zijn. Misschien kun je er wel foto’s van mensen en locaties op elke dag plakken?

3. Organiseert je werkgever opvang?

Steeds meer bedrijven beseffen dat ouders zich veel beter voelen (en ook beter presteren) als ze met een gerust hart hun kind kunnen achterlaten.

Sommige werkgevers organiseren kinderopvang in de eigen bedrijfsgebouwen. Meestal doen ze daarvoor beroep op externe partners.

Andere bedrijven kiezen ervoor om de kinderopvang op een andere locatie te laten doorgaan, soms samen met andere bedrijven.

TIP: wil je graag dat jouw bedrijf kinderopvang voorziet? Stuur dan zeker deze link door naar je personeelsverantwoordelijke.

4. Spreek af met ouders van vriendjes

Wees maar zeker dat andere ouders dezelfde zorgen hebben als jij.

Door met andere ouders af te spreken geef je niet alleen je eigen kind de kans om met vriendjes samen te zijn. Je krijgt ook een aantal extra mogelijkheden om een leuke vakantie-invulling te voorzien.

Dit zijn een paar mogelijkheden:

  • afspreken welke periodes de kinderen naar de vakantie-opvang gaan
  • afspreken om beurtelings een dag op elkaars kinderen op te passen (dit is ideaal voor snipperdagen waarop er geen andere opvangmogelijkheden zijn).
  • afspreken om het vervoer van- en naar opvang of kampjes te doen

5. Zoek een themakamp

Door een aantal organisaties worden thema-kampen aangeboden, meestal gedurende een week. Er zijn kampen waarop kinderen kunnen blijven slapen, andere die enkel overdag doorgaan.

We moeten eerlijk zijn: voor veel ouders is het financieel niet haalbaar om op deze manier een hele zomervakantie te overbruggen. Als je jouw kleuter graag een thematisch kamp wil laten volgen, dan is vroeg inschrijven vaak noodzakelijk. Je zult ook voldoende andere opvang moeten voorzien voor de resterende weken.

6. Speelpleinwerking in de buurt

Sommige gemeentes organiseren speelpleinwerking. Je kind kan dan gedurende enkele weken een halve of hele dag naar het speelplein. Monitoren zorgen daar voor geschikte activiteiten zoals spelletjes, knutselen, uitstappen… Het is fijn als je kind daar ook anderen uit de buurt vindt om mee te spelen.

In sommige gemeentes kun je daarmee de hele vakantie volplannen, in andere niet. Ook de uren kunnen een belemmering zijn: er is niet altijd opvang voor- en na de speelpleinwerking voorzien.

TIP: kijk op de website van jouw gemeente of er speelpleinwerking wordt georganiseerd.

7. Spreek af met familie

Vroeger werden heel wat kinderen opgevangen bij grootouders of andere familieleden. Tegenwoordig springen grootouders nog wel een keer in voor occasionele opvang, maar niet iedereen staat te popelen om gedurende heel wat weken een aantal kleinkinderen in huis te hebben.

Toch kan dat een prima oplossing zijn, vooropgesteld dat je goede afspraken kunt maken en dat de kinderen het ook naar hun zin hebben. Bij jonge kinderen lukt dat doorgaans wel, oudere kinderen willen meestal wat meer uitdaging.

8. Vraag na bij de onthaalouder

Ging je kind eerder naar een onthaalouder voor het naar school ging? Informeer daar dan of er ook voor vakantieopvang gezorgd kan worden. Het voordeel is dat dit -zeker voor je kleuter- een vertrouwde plek is. Als je kind nog veel slaap nodig heeft, kan het misschien zelfs een dutje doen? Hou er wel rekening mee dat een onthaalouder ook zelf vakantie neemt, en dat het aantal plaatsen beperkt is.

9. Buitenschoolse opvang

Op heel wat plaatsen wordt de voor- en naschoolse opvang in de schoolvakanties omgezet in vakantie-opvang. Dit heeft het voordeel van een vertrouwde locatie met bekende gezichten voor je kind. Het is ook betaalbaar.

De opvang in de zomermaanden is anders dan na- of voorschoolse opvang: er worden meer activiteiten georganiseerd, er kan meer buiten gespeeld worden, …

Ontdek hier of jouw gemeente daar bij is en reserveer je plaats.

 TIP: wacht niet met reserveren tot het laatste moment. Er is veel vraag naar buitenschoolse opvang en de plaatsen zijn snel bezet.

Tot slot

Het is duidelijk dat er heel veel mogelijkheden zijn om de zomervakantie voor jezelf en jouw kleuters leuk te maken. Begin tijdig aan de voorbereiding, maak goede afspraken en reserveer tijdig de plaats voor jouw kind.

Een heel ontspannen zomer gewenst!

Deel deze pagina met je netwerk

Lees ook

Zwangerschap

Eerste trimester zwangerschap

Je kwam onlangs te weten dat je een kindje verwacht, de vreugde is groot omdat je een kind draagt, maar er rijzen ook vragen… Wat gebeurt er tijdens de eerste weken van de zwangerschap? Wat verandert er voor jou en voor deze baby in ontwikkeling?

Zwangerschap

Tweede trimester

Je eerste trimester is net afgelopen, dus beland je in het tweede trimester. Je bent weldra in de helft van jouw zwangerschap. Hoog tijd dus om de balans op te maken van de ontwikkeling van je baby en je algehele gezondheidstoestand.

Zwangerschap

Jezelf én je kindje beschermen tegen de griep

Iedereen weet hoe ellendig je je kan voelen met griep. Dat wens je niemand toe, zeker niet een toekomstige mama. Want dat kleine wezentje in haar buik heeft alle kracht nodig om te groeien.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

We sturen je maximaal één keer per maand een nieuwsbrief met wijzigingen in bedragen, nuttige tips, inspiratie over opvoeding en ander nieuws.