YouTube thumbnail

Welkom bij Infino. Gezinsbijslagen verschillen per regio van je kind(eren).

Waar woon je?

  • Vlaanderen
  • Brussel
  • Wallonie
Je kan achteraf steeds je keuze wijzigen.

Blog Zwangerschap

Haal meer uit je geboortelijst

“Een kind kost een huis” hoor je wel eens zeggen. En inderdaad, opvang, luiers, voeding, speelgoed… het kan allemaal een flinke hap uit je budget nemen. Winkels die je geboortelijsten presenteren, zeggen je er uiteraard niet bij dat er goedkopere alternatieven zijn. Spendeer geen fortuin aan je babyuitzet.

Liever luisteren dan lezen?

Onze partner Onder mama's maakte een leuke podcast over de geboortelijst. De moeite om te beluisteren, al dan niet na (of tijdens) het lezen van deze blog.  😉

De geboortelijst-podcast van Onder mama's



Hou je baby veilig

Veiligheid boven alles, ook als je iets tweedehands koopt. Let vooral op:

  • knoopjes en kleine onderdeeltjes die gemakkelijk los kunnen
  • kieren en spleten waartussen kleine vingertjes (of hoofdjes) kunnen klemmen
  • meubels en speelgoed waar ze gemakkelijk uit of af kunnen vallen, zeker vanop een hoogte (aankleedtafel, eetstoel, wieg, …)
  • afbladderende of giftige verf (ja, jouw baby krijgt ooit tandjes en zal dan overal op knabbelen en bijten)
  • speelgoed dat kleine stukjes bevat die ingeslikt kunnen worden
  • touwtjes, riempjes, linten, … waarin je baby of kind verstrikt kan geraken
  • alles wat vuil is, niet te wassen is en schadelijke bacteriën kan bevatten.

Bijzondere aandacht voor een tweedehandse autostoel. Bij een autostoel (maxicosi, autozitje, verhoogkussen voor in de auto) is het belangrijk dat die nog nooit in een ongeval betrokken is geweest. Als dat gebeurd is, zal de veiligheid van dit stoeltje onherroepelijk verminderd zijn, óók als je aan de buitenkant niets ziet. Gebruik dus enkel een autostoel als je de persoon van wie je dit overneemt, kent of volledig vertrouwt. De veiligheid van je baby en kind boven alles!

Checklist babymateriaal

Wat haal je het best in huis voor de verzorging van je kindje tijdens de eerste maanden? Onze checklist maakt je wegwijs.

Baseer je geboortelijst op deze handige checklist

1. VRAGEN AAN JE DIRECTE OMGEVING

Babykleertjes worden meestal snel te klein, zonder dat ze echt vuil zijn. Een bedje, badje, wiegje, … is na één kindje (of zelfs meerdere) meestal nog in prima staat. Misschien heb je het geluk dat tijdens de zwangerschap (of nadien) mensen spontaan aanbieden om je kleertjes te geven of uit te lenen. Een zus die ‘uit de kleine kinderen’ is. Of een nichtje dat van de babykamer een kleuterkamer wil maken. Of vrienden die vertellen dat ze de kleertjes van hun jongste spruit wel even willen uitlenen als ze in goede staat terugkomen.

Krijg je dat aanbod niet? Vraag dan eens langs je neus weg in je omgeving of ze nog babykleertjes of andere spulletjes hebben die in de weg liggen.

Vind je het lastig om dat te vragen? Vertel dan dat je dit vraagt vanuit je bezorgdheid voor het milieu (en dat is niet eens gelogen).

Hebben je vrienden en familie niet echt spullen te geef? Dan kun je je omgeving ook inschakelen om je te sponsoren. De leukste en makkelijkste manier om dit te doen, is natuurlijk de geboortelijst. Wist je dat je daarvoor niet hoeft te beperken tot één winkel of merk? En zelfs eerste- en tweedehands kunt combineren?

Online geboortelijsten met cadeautjes uit alle (web)winkels ter wereld

Je vindt de slaapzak van winkel A echt de max, maar webshop B heeft de hipste kleertjes… En tweedehands vind je een superleuke eetstoel voor een nog leuker prijsje. Geen probleem! Bij BadaBoem.be kun je cadeautjes uit verschillende offline én online winkels combineren. 

Creëer jouw unieke, duurzame geboortelijst


2. KRINGWINKELS

Kringloopwinkels krijgen vaak babyspullen binnen. Meestal zijn ze in goede staat, soms worden ze ter plaatse hersteld.

Je kunt er voor een heel lage prijs een mooie babyuitzet bij elkaar zoeken. Een wipstoel, eetstoel, spijlenbedje met bijpassende aankleedtafel, … Maar ook ongebruikte kinderslofjes, kleertjes en zelfs speelgoed dat in perfecte staat is.

Als je geluk hebt, vind je alles in één bezoek. Meestal zul je vaker moeten gaan. Door regelmatig tijdens je zwangerschap een kijkje te nemen in de plaatselijke kringwinkel kun je echter mooie ontdekkingen doen.

3. ANDERE TWEEDEHANDSWINKELS (VAN STEEN OF OP HET INTERNET)

Zeker in wat grotere gemeenten en steden vind je vast wel een aantal tweedehandswinkels. 

Sommigen specialiseren zich in merkartikelen of designerkleding. Ook daar kun je mooie babyspullen vinden maar vaak kosten die toch wat meer.

Online shoppen wordt steeds populairder en dat geldt ook voor het tweedehandse aanbod.

Er zijn gespecialiseerde online platformen waar mensen allerlei spullen aanbieden, en de babyuitzet is een populaire categorie. Zoek op Google maar eens op ‘tweedehands’ en dan krijg je direct een aantal suggesties

4. SOCIALE MEDIA

Je kunt Facebook voor véél meer gebruiken dan voor het ‘liken’ van foto’s van je vrienden of het bekijken van de openingsuren van je favoriete broodjeszaak.

Het is een plek waar je ook een netwerk kunt hebben. Ben je op zoek naar bijvoorbeeld een spijlenbedje? Waarom stel je de vraag niet een keer aan je Facebookvrienden? Allicht brengt dit iemand op het idee om de zolder op te ruimen.

Naast je eigen netwerk, zijn er ook groepen waarin tweedehandsspullen verhandeld worden. Sommige zijn plaatselijk, anderen voor een provincie, nog anderen bieden enkel baby- en kinderkleertjes aan… In Facebook de zoektermen ‘tweedehands’ en ‘kinderen’ of ‘baby’ gebruiken helpt je al een eind op weg. Lid worden van deze groepen is gratis, en je staat er soms van versteld wat voor mooie ontdekkingen je kunt doen voor heel zachte prijsjes.

5. DOE-HET-ZELF

Ben je van handig of creatief? Is je partner een krak in het knutselen? Dan kun je een deel van je baby-uitzet ook gewoon zelf maken!

Voor babykleertjes vind je op het internet makkelijk leuke patroontjes en voorbeelden, zowel om te naaien als te breien/haken. Inspiratie nodig? Die vind je bij Zogemaakt van KVLV, maar ook op Pinterest.

Ook wasbare luiers kun je zelf maken. Door wat rond te lezen op het internet zul je zeker patronen en interessante informatie vinden.

Als je zelf aan de slag gaat om meubeltjes voor de babykamer te maken, let er dan op dat je altijd met perfect geschaafd hout werkt, en dat je kindveilige verf en lijm gebruikt. Vermijd kieren en sloten waar vingertjes tussen kunnen, en kijk na of de spijlen van het bedje op een veilige afstand van elkaar staan waar geen hoofdje tussen geklemd kan komen. Vraag in elk geval raad in je hobby- en doe-het-zelf-zaak.

6. TWEEDEHANDSBEURZEN, ROMMELMARKTEN EN GARAGEVERKOPEN

Je kunt een mooie baby-uitzet bij elkaar krijgen aan een zacht prijsje op de tweedehandsbeurzen die regelmatig georganiseerd worden, bijvoorbeeld door de Gezinsbond. (Wil je later van je spulletjes af, dan kun je nadien daar ook zelf verkopen).

Ook op rommelmarkten en garageverkopen of tweedehandsmarkt van een lokale vereniging vind je soms precies wat je nodig hebt. Let er op dat wat je koopt ook veilig is.

7. LIEFDADIGHEIDS-ORGANISATIES

Heb je echt bijna geen budget voor je baby? Er zijn verschillende initiatieven waar je als moeder (of vader) ook terecht kan met je hulpvraag.

Het Mama’s Depot in Bertem is opgericht door lokale KVLV-afdelingen, en zamelt alles in voor baby en kind. Iedereen is er welkom.

Andere gekende organisaties zijn Baby-nest, Moeders voor Moeders, vzw De Sloep…

Weten waar jij in jouw gemeente terecht kunt? Contacteer dan het Huis van het Kind in jouw gemeente. Als dat er (nog) niet is, loop dan langs op het gemeentehuis.

TOT SLOT

Je merkt dat een mooie babyuitzet niet zo duur hoeft te zijn als je misschien denkt. Met wat rondneuzen op het internet, op tweedehandsbeurzen, in kringwinkels… kun je vast leuke spulletjes vinden die een fijne start geven voor je kindje en jou als ouder.

Enne… het allerbelangrijkste voor je baby? Dat ben jij! Lees meer over “zelfzorg na de zwangerschap” in deze blog.

Ken je Huis van het Kind al?

In een Huis van het Kind kunnen ouders en kinderen terecht voor alles rond opvoeden en opgroeien; kinderopvang, gezondheidszorg, vrijetijdsaanbod, opvoedingsondersteuning...

Zoek een Huis in mijn buurt

Op zoek naar huishoudhulp, kraamzorg en/of kinderopvang?

Ferm biedt naast huishoudhulp, kraamzorg, kinderopvang en thuiszorg ook heel wat boeiende activiteiten, tips, bijscholingen, DIY-pakketten en een stevig netwerk aan.

Ik wil graag ondersteuning

Vraag nu je startbedrag van €1214,49 aan.

  • Startbedrag van €1.214,49
  • Stipte uitbetaling
  • Goede service
Startbedrag aanvragen

Deel deze pagina met je netwerk

Lees ook

Vakantie en vrije tijd

Wat is een Babymoon?

Heb je net ontdekt dat je zwanger bent of wil je zwanger worden en plan je een reis? Dan is het verstandig om een aantal dingen te checken bij het organiseren van je trip. Met wat extra voorbereiding kan je dan zorgeloos genieten van je ‘babymoon’!

Vakantie en vrije tijd

Zomers zwanger zijn

“Zwanger zijn is het mooiste dat je kan overkomen.” Wel, wij kennen enkele toekomstige mama’s die dat met deze temperaturen op z’n zachtst gezegd zullen nuanceren.

Vakantie en vrije tijd

Zomeropvang

De jaarlijkse schoolvakantie: reuzefijn voor de kids maar voor het gezin telkens weer een hele organisatieklus. Gemiddeld 80 schoolvrije dagen per jaar … en hoeveel verlofdagen heb jij? Inderdaad, dat is verre van evident…

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

We sturen je maximaal één keer per maand een nieuwsbrief met wijzigingen in bedragen, nuttige tips, inspiratie over opvoeding en ander nieuws.