Infino logo

Welkom bij Infino. Gezinsbijslagen verschillen per regio van je kind(eren).

Waar woon je?

  • Vlaanderen
  • Brussel
  • Wallonie
Je kan achteraf steeds je keuze wijzigen.

Blog Zwangerschap

Hoe verminder je zwangerschapsstriemen of striae?

Tijdens je zwangerschap ondergaat je lichaam grote veranderingen. Zo groeit je buik enorm snel waardoor je zwangerschapsstriemen (of striae) kan ontwikkelen op je huid. Veel vrouwen willen dit vermijden. In deze blog ontdek jij wat zwangerschapsstriemen zijn, hoe ze ontstaan en hoe je ze kan verminderen. 


Wat zijn zwangerschapsstriemen of striae?


Striae bij zwangerschap, vaak aangeduid als zwangerschapsstriemen, zijn lijnachtige littekens of strepen op je huid. Deze ontstaan als gevolg van de snelle rek en groei die je huid ondergaat tijdens de zwangerschap. Het kan verschijnen op je buik, borsten, heupen, billen, en dijen.

Zwangerschapsstriemen zijn zeer normaal. Tijdens de zwangerschap ondergaat je lichaam namelijk significante veranderingen om ruimte te maken voor je groeiende baby. Dit omvat het snel uitrekken van de huid rond de groeiende buik en andere gebieden, wat de elastische vezels in de dermis (de middelste laag van de huid) kan laten breken. Wanneer deze vezels breken, verschijnen er aanvankelijk rode, roze, paarse, of donkerbruine strepen (afhankelijk van je huidskleur) op de huid, die over tijd kunnen vervagen tot een meer zilverachtige kleur.



Wanneer heb je meer risico op zwangerschapsstriemen?

Er zijn verschillende factoren die bijdragen aan de ontwikkeling van zwangerschapsstriemen, waaronder:

  • Genetica: Als je moeder of zussen striae hebben gekregen tijdens hun zwangerschappen, is de kans groter dat je ze ook krijgt.
  • Huidtype: Sommige huidtypes zijn gevoeliger voor striae.
  • Gewichtstoename: Snelle toename in gewicht of vasthouden van vocht vergroot de kans op striae.
  • Grootte van de baby: Als je een grotere baby hebt of een meerlingzwangerschap dan rekt je huid meer uit.


Hoe kan je zwangerschapsstriemen vermijden of verminderen?

Het is moeilijk om zwangerschapsstriemen volledig te voorkomen. Toch zijn er manieren om het risico te verminderen en de zichtbaarheid van bestaande striae te verminderen:

  • Hydrateer je huid door het aanbrengen van vochtinbrengende crèmes met bijvoorbeeld vitamine E, hyaluronzuur, en cocoaboter.
  • Hydrateer van binnenuit door voldoende water te drinken: zo’n 2 liter per dag minimum.
  • Eet gezond: Hiermee bedoelen we voeding die rijk is aan voedingsstoffen. Collageen en elastine zijn essentieel voor een soepele en elastische huid. Bereid je eigen gerechten met ingrediënten zoals groene bladgroenten, citrusfruit, rode paprika's, zoete aardappelen, noten, eieren, eiwitten en gezonde vetten. Dit zorgt niet alleen voor een gezonde ontwikkeling van je baby, maar houdt ook je geest helder en je huid in topconditie.
  • Beweeg regelmatig: Sporten boost je de bloed- en zuurstofcirculatie, wat je huid soepeler maakt. Zo rekt huid gemakkelijker mee naarmate je baby (en dus je buik) groeit. Ook is voldoende bewegen een redder in nood voor spataderen en opgezwollen enkels. Weet je niet welke sport je kunt of mag kiezen? Daarvoor verwijzen we graag naar deze blog
  • Ontspannen: stress kan je cortisolniveau opdrijven, wat tijdens je zwangerschap toch al hoger ligt. Als je cortisol omhoog schiet, neemt je collageenproductie af, waardoor je huid minder elastisch wordt. Meer stress betekent dus meer kans op striemen. Probeer eens yoga, meditatie, of het drinken van een ontspannende kruidenthee. Wat dacht je van een lekker kopje Anti-Stress kruidenthee met passiebloem en melisse? Deze kleine veranderingen kunnen echt een wereld van verschil maken.

Hoewel striae voor sommige vrouwen een bron van zorg en onzekerheid kan zijn, is het belangrijk om te onthouden dat het veel voorkomt en het onvermijdelijk is tijdens de zwangerschap.

Maar het vormt zeker geen gezondheidsrisico voor jou of je baby. Het is alleen maar een teken van de prachtige reis naar het moederschap. Zie ze dus gerust als tijgerstrepen! ;-)

CTA

  • Startbedrag van €1.214,49
  • Stipte uitbetaling
  • Goede service
Startbedrag aanvragen

Deel deze pagina met je netwerk

Lees meer

Vakantie en vrije tijd

Wat is een Babymoon?

Heb je net ontdekt dat je zwanger bent of wil je zwanger worden en plan je een reis? Dan is het verstandig om een aantal dingen te checken bij het organiseren van je trip. Met wat extra voorbereiding kan je dan zorgeloos genieten van je ‘babymoon’!

Vakantie en vrije tijd

Zomers zwanger zijn

“Zwanger zijn is het mooiste dat je kan overkomen.” Wel, wij kennen enkele toekomstige mama’s die dat met deze temperaturen op z’n zachtst gezegd zullen nuanceren.

Vakantie en vrije tijd

Zomeropvang

De jaarlijkse schoolvakantie: reuzefijn voor de kids maar voor het gezin telkens weer een hele organisatieklus. Gemiddeld 80 schoolvrije dagen per jaar … en hoeveel verlofdagen heb jij? Inderdaad, dat is verre van evident…