Infino logo

Welkom bij Infino. Gezinsbijslagen verschillen per regio van je kind(eren).

Waar woon je?

  • Vlaanderen
  • Brussel
  • Wallonie

Je kan achteraf steeds je keuze wijzigen.

Blog Zwangerschap

Sporten tijdens je zwangerschap

Sporten tijdens je zwangerschap is belangrijk voor je eigen gezondheid én dat van jouw baby. Maar welke sport voor jou geschikt is en waar je best op let tijdens het sporten hebben we hier even voor jou samengevat. Bespreek zeker ook met je arts of gynaecoloog wat je mogelijkheden zijn qua sport tijdens je zwangerschap. De ene zwangerschap is de andere niet en daarom kunnen bepaalde, zelfs zachte sporten, worden afgeraden of zelfs verboden. 

Waarom sporten tijdens de zwangerschap?

Sporten tijdens de zwangerschap heeft tal van voordelen. Het gaat er natuurlijk om dat je wat beweging krijgt en niet zozeer dat je een nieuwe sport gaat beoefenen die je nog nooit eerder gedaan hebt. Je lichaam, dat sowieso zwaar onder druk komt te staan tijdens je zwangerschap, moet het wel aankunnen. Over het algemeen is een dertigtal minuten matig tot intensieve lichaamsbeweging al genoeg, en dit liefst elke dag

De voordelen van sporten tijdens je zwangerschap  

  • Je spieren en uithoudingsvermogen behouden: zo zal je gewichtstoename minder belastend zijn en zal je minder moeilijkheden ondervinden tijdens de bevalling.
  • Beter slapen: zwanger of niet, als je beweegt, slaap je beter. Lichaamsbeweging zorgt ervoor dat je moe wordt, zodat je een betere nachtrust hebt.
  • Gezonde gewichtstoename: één ding staat vast: tijdens je zwangerschap zal je enkele kilo’s aankomen. In het artikel leer je alles over gewichtstoename tijdens de zwangerschap.
  • Ontspannen: ja, zelfs tijdens het sporten! Als je een activiteit kiest waarbij je je goed voelt, komen er endorfines vrij en zullen jij en je baby zich goed voelen.

Maar hoe begin ik eraan? 

Wil je sporten, ben je gezond en heb je groen licht gekregen van je arts/gynaecoloog? Ga ervoor! Als je aan sport doet lijkt je zwangerschap korter en misschien zelfs minder zwaar.  

Waar moet je op letten? 

Of je nu een atleet in hart en nieren bent of niet, er zijn een paar dingen waar je op moet letten als je wilt sporten tijdens je zwangerschap. Laat gewelddadige sporten of activiteiten waardoor je zou kunnen vallen achterwege. Wij geven je graag een aantal belangrijke tips, maar vergeet niet om ook altijd met je arts/gynaecoloog te overleggen of sporten wel een verstandige keuze is. 

  • Zorg voor voldoende hydratatie, zowel voor als na je fysieke activiteit.
  • Let op je ademhaling, je mag niet het gevoel hebben dat je buiten adem bent, waardoor je geen gesprek meer kunt voeren terwijl je aan het sporten bent.
  • Bovendien mag je het niet te warm hebben. Pas de intensiteit van je oefeningen aan.
  • Vergeet je houding niet en doe je rug of buik niet onnodig pijn.
  • Draag een aangepaste beha om je borsten goed te ondersteunen.
  • Denk eraan je zwaartepunt verandert naarmate je buik groeit.

Er is maar één ding dat je moet onthouden als je aan het sporten bent: luister naar jezelf! Als een bepaalde oefening te moeilijk lijkt, sla hem over en ga over op de volgende. 

Voorbeelden van sportactiviteiten voor zwangere vrouwen 

Lichte vormen van lichaamsbeweging  

  • Wandelen 

Wandelen is een zeer laagdrempelige sport en een goed alternatief als je jezelf niet wilt toeleggen op ingewikkelde bewegingen of niet te veel geld wilt investeren. Een paar goede wandelschoenen en je bent klaar voor talrijke mooie wandelavonturen! 

  • Zwemmen 

Zwemmen is over het algemeen een van de beste sporten: je werkt aan je uithoudingsvermogen en dus ook aan je ademhaling. En dat is precies wat je nodig hebt voor je bevalling! Je kan de gebruikelijke lengtes ook inruilen voor een les "aquabike” (nvdr: fietsen in het water). Als je zware benen hebt, zal deze sport je ook helpen om het overtollige water in je benen af te voeren. Denk er echter aan een badpak te kiezen waarin je bolle buikje en jezelf zich prettig voelen.

De grote troef van zwemmen? Je weegt minder in het water dan op het droge. Een enorme opluchting als je enkele kilootjes bent aangekomen. 

  • Zwangerschapsyoga

Yoga is een zeer complete sport voor zwangere vrouwen. Tijdens een yogales werk je op een zachte manier aan je ademhaling en je lichaam. Kortom, yoga is de perfecte sport om jezelf te leren ontspannen en je voor te bereiden op de bevalling! 


Zwaardere vormen van lichaamsbeweging 

  • Fietsen 

Fietsen is op zich geen ingewikkelde sport. In tegendeel, het is zeer eenvoudig om op de fiets te springen. Maar opgepast: probeer niet te vallen. En als je buik te zwaar wordt, moet je op zoek gaan naar een andere activiteit, zodat je niet zonder zuurstof komt te zitten. 

  • Dansen 

Begin je spontaan te bewegen als je muziek hoort? Schrijf je in voor een dansles en koppel het nuttige aan het aangename... Door te bewegen op muziek die je een goed gevoel geeft, kan je je hoofd leegmaken. Het is de ideale manier om even tijd voor jezelf te nemen en tegelijkertijd een beetje te bewegen. Let er echter wel op dat je een cursus kiest die geschikt is voor zwangere vrouwen. 

Kies in ieder geval een fysieke activiteit die je leuk vindt en die je baby niet in gevaar brengt. Daarom is het heel belangrijk dat je dit met je arts/gynaecoloog bespreekt. Veel plezier en bereid je zo goed mogelijk voor op de komst van je baby. 

PS: Bereid je zeker goed voor op de komst van je baby’tje door alvast je startbedrag van €1214,49 nu al aan te vragen. Het duurt maar enkele minuten en daarna kan je zoveel gaan sporten als je wil!  


Groeipakket baby
startbedrag 2

CTA

  • Startbedrag van €1.238,78
  • Stipte uitbetaling
  • Goede service
Startbedrag aanvragen

Deel deze pagina met je netwerk

Lees meer

Opvoeden

Allereerste schooldag

Hoe bereid ik mijn peuter voor op de eerste schooldag? Enkele tips om hiermee om te gaan vind je in ons artikel.

Opvoeden

Pleegzorg

Elke dag opnieuw staan meer dan 4000 Vlaamse pleeggezinnen klaar voor kwetsbare kinderen en jongeren of volwassenen met een beperking of een psychiatrische problematiek. Vaak omdat hun ouders voor korte of lange tijd niet voor hen kunnen zorgen.

Opvoeden

Groter nest

Groter nest, grotere zorgen? Wanneer je met twee naar het ziekenhuis vertrekt maar met z’n drieën terugkomt… dan heb je best alles al klaarliggen. Van papflessen tot pampers.

Top