YouTube thumbnail

Welkom bij Infino. Gezinsbijslagen verschillen per regio van je kind(eren).

Waar woon je?

  • Vlaanderen
  • Brussel
  • Wallonie
Je kan achteraf steeds je keuze wijzigen.

Blog Zwangerschap

Mama worden

Mama worden: eerste keer of niet, hoe bereid je je voor?

Je staat op het punt om mama te worden en dat brengt sowieso een heleboel gevoelens met zich mee. Soms voel je je blij en opgewonden, soms angstig en onzeker. Je wordt heen en weer geslingerd tussen je hormonen, 101 meningen van je omgeving, je eigen zorgen en vraagtekens... Hoog tijd om even de balans op te maken van dit nieuwe, prachtige avontuur dat net gestart is.

Sommige aanstaande mama’s zullen zich al vanaf het begin van hun zwangerschap heel wat vragen stellen, terwijl anderen dat pas doen naar het einde van de zwangerschap toe. Of je nu deel uitmaakt van de eerste of de tweede groep, je wordt graag gerustgesteld, niet?

44,7% van de borelingen is het eerste kind van de moeder. Het aandeel eerstgeborenen is licht gestegen t.o.v. 2019 (+0,5 procentpunt), het aandeel tweede en volgende kinderen ligt lager dan in 2019.

Wanneer je voor het eerst hoort dat er een kindje op komst is, is het niet ongewoon om onzeker te zijn eenmaal de initiële vreugde is gaan liggen. Je kunt nog zo vaak beweren dat je ‘zen’ bent, het onbekende schrikt altijd af en een eerste baby brengt heel wat vragen met zich mee. Sommigen onder ons zullen zich veeleer zorgen maken over de baby zelf (bijvoorbeeld, of het kindje zich normaal ontwikkelt). Anderen zullen eerder het moment van de bevalling vrezen. En weer anderen zullen zich ongerust maken over de tijd ná de komst van de baby. Ben jij misschien over al deze dingen tegelijk bezorgd? Geen paniek, je bent geen uitzondering!

De familie breidt zich uit

Ook mama’s die al eerder een kindje kregen, maken zich nog zorgen, maar dan om andere redenen. Hoe kan je bijvoorbeeld net zoveel van je volgende kind houden als van het eerste? Welke plaats zal dit kersverse kindje innemen in het gezin? Zal het gezinsevenwicht beïnvloed worden en zo ja, hoe kan er dan een nieuwe balans worden gevonden? Allemaal vragen die bij jou kunnen opkomen en die gelukkig voor het overgrote deel vanzelf verdwijnen eens je kindje er is.

Hou er ook rekening mee dat de ene zwangerschap de andere niet is. Heb je bij een eerdere zwangerschap moeilijke momenten doorgemaakt (misschien ook tijdens de zwangerschap)? Dat hoeft zich deze keer niet per se te herhalen. Bekijk de komst van je baby misschien eens van een heel andere kant. Waarom bijvoorbeeld niet kiezen voor een minder traditionele geboorte? Vraag gerust aan je gynaecoloog welke opties er voor jou allemaal bestaan.

Een beetje relativiteitstheorie...

Zolang je geen mama bent geworden, kun je nooit 100% klaar zijn voor de komst van dit kleine wezentje, dat binnen de kortste keren het nieuwe centrum van jouw wereld zal worden. Luisteren naar de ervaringen van je omgeving zal zeker helpen en een aantal nuttige tips opleveren, maar onthoud steeds dat elke persoon anders is en ook anders reageert. Sommige mama's zullen het allemaal rustig aankijken. Anderen zullen de zenuwen doorheen hun lijf voelen gieren. Gevolg: iedereen ervaart een en dezelfde situatie anders.

Gemoedstoestand

We horen vaak dat het moederschap geweldig is, dat je een mama wordt van zodra je je kleine wonder voor het eerst op je buik legt. Voor veel mama’s klopt dat. Maar houd er ook rekening mee dat dit moederinstinct soms pas na een paar dagen ontstaat. Je hoeft je dus niet meteen schuldig te voelen als dat gevoel nog even uitblijft. Zoals bij elke verandering hebben we allemaal het recht om op onze eigen manier te reageren en met deze nieuwe situatie om te gaan. Mama zijn is ook iets wat je leert, niet iedereen wordt van de ene op de andere dag mama. Weten welk gebaar of welke houding je op welk moment moet aannemen, is niet vanaf dag 1 aan iedereen gegeven.

D-Day

Hoe bereid je je dus concreet voor op D-Day? Luisteren naar jezelf en naar je lichaam, dat moet je motto zijn. Antwoorden op je vragen nodig? Da’s logisch. Informeer jezelf: praat met mensen, lees boeken, leer. Maar weet ook dat je je een bepaald beeld zal vormen van de komst van je baby en dat dit beeld niet 100% overeen zal komen met de uiteindelijke werkelijkheid. Dus ja, er zijn zeker zaken die je best op voorhand weet. Maar vanaf het moment dat je baby er is, laat dan gebeuren. Laat los en concentreer je op het nu. Soms gebeurt alles zo snel dat je achteraf de indruk hebt die hele beginperiode in een droom te hebben meegemaakt.

Het laatste woord

Leef, bewonder, geniet! En neem tegen de tijd dat je baby zijn of haar mini-neusje aan je raam steekt, voldoende rust en tijd voor jezelf.

Graag andere artikels lezen over zwangerschap en zwanger zijn? Bezoek onze blog, onder de rubriek 'Zwangerschap'!

Vraag nu je startbedrag van €1214,49 aan.

  • Startbedrag van €1.214,49
  • Stipte uitbetaling
  • Goede service
Startbedrag aanvragen

Deel deze pagina met je netwerk

Lees ook

Zwangerschap

Eerste trimester zwangerschap

Je kwam onlangs te weten dat je een kindje verwacht, de vreugde is groot omdat je een kind draagt, maar er rijzen ook vragen… Wat gebeurt er tijdens de eerste weken van de zwangerschap? Wat verandert er voor jou en voor deze baby in ontwikkeling?

Zwangerschap

Tweede trimester

Je eerste trimester is net afgelopen, dus beland je in het tweede trimester. Je bent weldra in de helft van jouw zwangerschap. Hoog tijd dus om de balans op te maken van de ontwikkeling van je baby en je algehele gezondheidstoestand.

Zwangerschap

Jezelf én je kindje beschermen tegen de griep

Iedereen weet hoe ellendig je je kan voelen met griep. Dat wens je niemand toe, zeker niet een toekomstige mama. Want dat kleine wezentje in haar buik heeft alle kracht nodig om te groeien.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

We sturen je maximaal één keer per maand een nieuwsbrief met wijzigingen in bedragen, nuttige tips, inspiratie over opvoeding en ander nieuws.