YouTube thumbnail

Welkom bij Infino. Gezinsbijslagen verschillen per regio van je kind(eren).

Waar woon je?

  • Vlaanderen
  • Brussel
  • Wallonie
Je kan achteraf steeds je keuze wijzigen.

Blog Zwangerschap

Welke medicatie is veilig tijdens de zwangerschap?

13 april 2023

Zwanger en ziek? Welke medicijnen kun je nemen?

Zwanger zijn is sowieso een uitdaging voor je lichaam. En er kunnen heel wat kwaaltjes bij komen kijken. Gelukkig bedacht de medische wetenschap allerlei middeltjes om deze kwalen te verhelpen. Helaas zijn niet al die medicijnen geschikt voor zwangere vrouwen. Hoe weet je nu wat je mag nemen?

Een chronische aandoening tijdens de zwangerschap

Soms heb je medicijnen nodig als behandeling voor een reeds bestaande ziekte. Astma, epilepsie, suikerziekte… Daar neem je medicatie voor, in samenspraak met je dokter. Denk je eraan om zwanger te worden, of ontdekte je net dat je het bent? Ga het gesprek aan met je dokter. Die kan je helpen om je medicatie eventueel aan te passen of een meer geschikt geneesmiddel voor te schrijven.

Zwanger zijn en ziek worden

Soms kan een nieuwe aandoening tijdens (of door) de zwangerschap ontstaan. Denk maar aan zwangerschapsdiabetes of hoge bloeddruk, … en ook tijdens je zwangerschap ben je niet immuun voor griep, verkoudheden, bacteriële of virale infecties…

Uiteraard kan het nodig zijn om hiervoor een geneesmiddel in te nemen, mede om je kindje te beschermen. Aarzel niet om naar, je gynaecoloog, vroedvrouw, huisarts of apotheker te stappen. Zij kunnen je advies geven over wat je wel of niet kunt nemen tijdens de zwangerschap.

Grijp niet zelf naar een antihistaminicum, ontstekingsremmer of andere medicatie die je in je huisapotheek hebt “voor het geval dat”. Denk eraan dat geneesmiddelen bij het kindje in je buik terecht kunnen komen en een negatieve invloed kunnen hebben.

Zwangerschapskwaaltjes

Dan zijn er uiteraard de lichtere kwalen waar je tijdens je zwangerschap last van kunt hebben. Hoewel ze meestal geen bedreiging zijn voor je algemene gezondheid, kunnen ze flink vervelend zijn. Pas levenstijlaanpassingen toe om de klachten te verhelpen, of ga op zoek naar “zachte” geneesmiddelen, je apotheker kan je hier in de eerste plaats bijstaan. Bij twijfel: raadpleeg je arts, gynaecoloog of vroedvrouw.

Lees hier alvast wat je kunt doen om misselijkheid en maagzuur tegen te gaan


“Deze medicatie is enkel getest op mannen”

90% van de zwangere vrouwen in Vlaanderen neemt al eens een geneesmiddel tijdens de zwangerschap, al dan niet voorgeschreven door een arts. En toch weten we voor veel geneesmiddelen onvoldoende over de gevolgen voor jou en het kindje in je buik. Dat komt omdat de meeste geneesmiddelen niet getest werden tijdens de zwangerschap.

Gelukkig is het tij aan het keren en krijgt het onderzoek naar de veiligheid van het gebruik van geneesmiddelen tijdens zwangerschap meer en meer aandacht. In België wordt dit onderzoek uitgevoerd door het team van BELpREG aan de KU Leuven. Hoe je hieraan kan bijdragen, lees je hieronder.

Ben je zwanger? Jij kan helpen!

Aan de hand van online vragenlijsten verzamelen we informatie over het gebruik van geneesmiddelen tijdens de zwangerschap en de gezondheid van moeder en kind.

Neem deel aan dit onderzoek

Alvast bedankt! En goed dat je deze blog gelezen hebt. Jij zorgt duidelijk goed voor je kleine wonder. Wist je dat we jou daar graag bij helpen? Infino staat altijd klaar met gepersonaliseerd advies. Wil je meer? Dan kun je via de link hieronder je eigen digitale zwangerschapsboek opvragen.

Deel deze pagina met je netwerk

Lees ook

Zelfstandigen

Zelfstandige in bijberoep: de voor- en nadelen

Zelfstandig zijn én je huidige job behouden? Dat is perfect mogelijk: als zelfstandige in bijberoep. Want met dat statuut combineer je je zelfstandige activiteit met je hoofdberoep bij een werkgever. Infino geeft je alle info die je nodig hebt.

Zelfstandigen

Zelfstandig? Zo lang duurt je zwangerschapsverlof.

“O nee! Om financiële redenen moet ik 5 weken na mijn bevalling alweer aan de slag.” Die bittere constatering hoor je vaak uit de mond van zelfstandigen die hoopten op een succesvolle combinatie van hun carrière met het moederschap.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

We sturen je maximaal één keer per maand een nieuwsbrief met wijzigingen in bedragen, nuttige tips, inspiratie over opvoeding en ander nieuws.