YouTube thumbnail

Welkom bij Infino. Gezinsbijslagen verschillen per regio van je kind(eren).

Waar woon je?

Je kan achteraf steeds je keuze wijzigen.

Blog Zwangerschap

Wat moet je in je vluchttas/bevallingstas stoppen?

De langverwachte datum van de ontmoeting met je baby nadert met rasse schreden... Maar heb je er al aan gedacht om je vluchttas te maken? Deze koffer is jouw essentiële accessoire voor een aangenaam verblijf op materniteit. Maar wat zijn nu precies de essentiële items in deze koffer? Wij maken samen met jou de balans op en delen onze checklist zodat je niks vergeet in je vluchttas!

Moet je binnenkort bevallen? Ontmoet je je baby binnenkort voor het eerst? Dan ben je ongetwijfeld in volle voorbereiding: de kamer, de keuze van het autostoeltje, de plek voor de commode, enz. Maar denk zeker ook aan de voorbereiding van de koffer die je zal meenemen naar het ziekenhuis voor je verblijf op materniteit. Geen paniek, wij hebben aan alles gedacht om jouw leven tijdens je zwangerschap te vereenvoudigen! We schreven ook diverse andere artikels over je zwangerschap die je op ieder moment kan raadplegen.

Jouw handige checklist

Voor wie maak je een vluchttas? 

Als je denkt aan een vluchttas, denk je onmiddellijk aan kleding voor je baby. Maar het is ook belangrijk om te denken aan alle andere belangrijke spulletjes voor de toekomstige moeder! Een goed voorbereide vluchttas zal je helpen om je verblijf op materniteit zo aangenaam mogelijk te maken, zonder dat je partner heen en weer moet rijden tussen het ziekenhuis en je huis. 

Wanneer moet je je vluchttas maken?  

Over het algemeen beginnen toekomstige mama’s met de voorbereiding van hun vluchttas vanaf het 3de trimester van hun zwangerschap. Zorg ervoor dat de vluchttas ruime tijd voor de uitgerekende datum klaarstaat. Want ja, je baby kan op elk moment beslissen dat hij je warme buik wilt verlaten. Het is daarom aangeraden om je vluchttas 3 tot 4 weken voor de uitgerekende datum klaar te hebben staan.

Onze laatste tips 

  • Of je je vluchttas al hebt gemaakt of niet, probeer alvast gaandeweg de kleding van je baby te wassen. Het is zeer belangrijk dat alle (nieuwe) kledingstukken worden gewassen voordat je baby ze draagt. Een babyhuidje is namelijk zeer fragiel en je moet daarom proberen te vermijden dat bepaalde stoffen in contact komen met de huid van je baby’tje. Denk er ook aan om een zo natuurlijk mogelijk wasmiddel te gebruiken om de gevoelige huid van je baby te beschermen. 
  • Aangezien je nooit 100% zeker bent hoe groot en zwaar je baby zal zijn, moet je body’s en pyjama’s in verschillende maten voorzien, namelijk de maten 0 maanden en 1 maand. Op die manier heb je sowieso de juiste maat van je baby bij de hand. 
  • Het is bovendien belangrijk om het te hebben over kleding in maat 0. Het is zeer verleidelijk om alle kleding zo klein mogelijk te kopen, want de kleinste maatjes zijn zo schattig. Een groot aantal baby’s draagt echter nooit maatje 0. Het is dan ook jammer om 15 pyjama’s te kopen die je nooit kan gebruiken. Doe jezelf plezier en voorzie maximum 5 pyjama’s in maat 0. En als je baby uiteindelijk niet groter is dan een garnaal heb je nog voldoende tijd om oma op pad te sturen om enkele extra pyjama’s in maat 0 te kopen, zodat je baby stijlvol door het leven kan gaan in zijn eerste levensmaanden.  
  • Nog een aandachtspunt voor het winkelen: als dit je eerste kind is, zal tientallen mooie setjes willen kopen en dat begrijpen we maar al te goed! Maar tijdens de eerste weken zal je baby zich het beste voelen in een pyjama of een eenvoudige broek met top zonder te veel frutsels. Denk ook aan de praktische kant voor jezelf: een baby moet regelmatig worden verschoond, dus als je enkel een pyjama en een body moet uittrekken, kan je veel tijd winnen! 

De bevallingskoffer

Deel deze pagina met je netwerk

Lees ook

Groeipakket

Kinderarmoede; hoe kunnen we helpen?

Vrijdag 14 oktober 2022 waren Infino en Stichting Pelicano te gast op het Filmfestival in Gent. De meest gestelde vraag was echter bijzonder hoopvol: hoe kunnen we helpen?

Groeipakket

Vermijd een terugbetaling

We houden graag nauw contact met jou. Eerst en vooral horen we natuurlijk graag hoe het met jou en je kind(eren) gaat.