Infino logo

Welkom bij Infino. Gezinsbijslagen verschillen per regio van je kind(eren).

Waar woon je?

  • Vlaanderen
  • Brussel
  • Wallonie

Je kan achteraf steeds je keuze wijzigen.

Blog Zwangerschap

Zwanger van een tweeling

5 tips om de kraamtijd met je tweeling goed voor te bereiden

Twee of meer kindjes tegelijk krijgen is een enorme omwenteling in je leven. Met de goede voorbereiding kun je nog meer genieten van die zalige tijd.

Zwanger zijn van één kindje is al heel intens. Zwanger zijn van twee of meer kindjes is dat nog veel meer. Het is niet zo dat één plus één twee is. Als je twee (of meer) baby’s tegelijk krijgt, is de impact op je leven veel groter.

Om ervoor te zorgen dat je de kraamperiode zo goed mogelijk doorkomt en er ook echt van geniet, is het belangrijk dat je je goed voorbereidt. Met de stappen hieronder lukt dat zeker.


1. Zorg vooraf goed voor jezelf

Bij een tweeling of meerling is het nog belangrijker om goed voor jezelf te zorgen. Jouw lichaam is immers de beschermde omgeving waarin die kleintjes hun eerste maanden doorbrengen.

Goed voor jezelf zorgen betekent dat je tijdens je zwangerschap regelmatig op controle gaat bij een dokter of vroedvrouw.

Let ook op je voeding: eet gezond en gevarieerd en drink voldoende. Zorg ook dat je voldoende kunt slapen of rusten. Hoe beter je vooraf uitgerust en fit bent, hoe fijner de kraamtijd zal zijn.

2. Regel zo snel mogelijk opvang

Plaats vinden voor twee kindjes is lastiger dan voor één kindje. Begin er tijdig aan en wacht niet tot je kindjes geboren zijn. In sommige regio’s is het best om al opvang te zoeken van zodra je weet dat je zwanger bent.

Op de website van Kind en Gezin krijg je het overzicht van de opvangmogelijkheden in je buurt.

Ik zoek opvang

3. Maak je huis tweeling-klaar

Een baby heeft in de eerste plaats behoefte aan warmte, voeding en liefde. Heel wat dure spullen van op een geboortelijst blijken achteraf overbodig, of worden te kort gebruikt.

  • Je huis moet natuurlijk wel voorzien worden op de komst van twee of meer nieuwe bewoners.
  • Zorg voor geschikte ruimte. Zullen de baby’s op jullie kamer slapen, of toch in een eigen slaapkamer?
  • Heb je een veilige plek voor een verzorgingskussen? Een rustig hoekje om te voeden?
  • Heb je twee veilige autostoeltjes? Voldoende luiers en babykleertjes in huis?

Bereid je er op voor dat je eens de kindjes er zijn, allicht minder tijd zult hebben om nog allerlei spullen in huis te halen.

geboortlijst

Welke spullen heb ik nodig?

Bij een tweeling is de kans groot dat je net iets vroeger dan de uitgerekende datum naar het ziekenhuis moet. Je hebt dus minder tijd om al het nodige in huis te halen.

Haal meer uit je geboortelijst

4. Vraag je omgeving om hulp

Elke jonge moeder en vader kan hulp gebruiken in de eerste weken en maanden. Bij de komst van een tweeling is dat niet anders.

Zoek actief hulp in je directe omgeving. Spreek gerust familie en vrienden aan, maar maak duidelijk dat je geen ongevraagd opvoedingsadvies nodig hebt.

Enkele voorbeelden:

  • vraag of bezoekers in plaats van de gebruikelijke cadeautjes ‘kraamkost’ meebrengen: dat zijn bereide maaltijden, door hen klaargemaakt. Zeker in de eerste maanden kan dat het verschil maken tussen een snelle ongezonde hap en lekker gevarieerd eten.
  • Zijn er al oudere kinderen in het gezin? Vraag dan aan familie of vrienden om hen te laten logeren, om er een uitstap mee te doen… Op die manier worden de oudere kinderen niet ‘vergeten’, hebben ze een leuke tijd en hebben jullie meer rust in huis met de pasgeborenen.
  • Het kan handig zijn om tijdens je moederschapsrust hulp te krijgen tijdens boodschappen of uitstappen. Met één kind heb je al je handen vol, met twee zeker. Het is fijn als iemand -al is het maar even- een baby voor jou vasthoudt, met de buggy rijdt…
Meer zelfzorg na de zwangerschap

Meer zelfzorg na de zwangerschap

Bij een tweeling heb je dubbel zo veel om handen. Een momentje van rust vinden lijkt een utopie. Gelukkig hebben we in deze blog tips verzameld voor meer zelfzorg na je zwangerschap.

Ik wil mezelf niet verliezen

5. Zorg voor goede kraamhulp

Als je na de bevalling naar huis gaat, neemt professionele kraamzorg heel wat werk uit handen. Een kraamverzorgende doet licht huishoudelijk werk, helpt bij de verzorging van de kindjes, laat jou op tijd rusten, maakt lekkere maaltijden klaar, …

Moeten je baby’s om wat voor reden ook nog even in het ziekenhuis blijven? Je kunt je kraamzorg ook aanvragen voor het moment dat ze thuis komen: op die manier hebben jullie meer tijd om te wennen aan de nieuwe situatie.

Kraamzorg wordt door vrijwel alle mutualiteiten gedeeltelijk terugbetaald, doorgaans van 3 maanden voor de bevalling tot 3 maanden erna óf tot 3 maand na ontslag van de pasgeborene(n) uit het ziekenhuis. Neem contact op met je mutualiteit voor de precieze voorwaarden.

Ferm logo

Op zoek naar kraamzorg?

Ferm biedt naast huishoudhulp, kraamzorg, kinderopvang en thuiszorg ook heel wat boeiende activiteiten, tips, bijscholingen, DIY-pakketten en een stevig netwerk aan.

Ik wil graag ondersteuning
christelijke mutualiteit logo

Terugbetaling kraamzorg

Bij zwangerschap of geboorte kan kraamzorg je bijstaan, onder meer voor huishoudelijke taken en bij de verzorging van je baby. Bij onze partner CM krijg je hiervoor tot 300 euro terugbetaald.

Ik wil meer weten over de terugbetaling

Tot slot; wees vooral dubbel zo mild voor jezelf

Eén baby is al minsten twee handen vol. Tenzij je een gemuteerde octopus bent, zal bij jou alles dubbel zo veel tijd kosten. Verschonen, aankleden, voeden, het huis proberen te verlaten… Leg de lat daarom wat lager. Plan je dag niet vol en neem zo veel mogelijk rust.

Zien je vriendin en haar baby er telkens uit als een plaatje? Dat is oké, maar niemand verwacht van jou en je tweeling hetzelfde. Laat je niet gek maken door schattige prentjes op Instagram waar de kindjes in matching outfit braaf poseren. Jij hebt net twee mensen gebaard. Als jij en je kinderen in totaal twee sokken aanhebben, is dat al een hele prestatie.

Groeipakket baby
startbedrag 2

CTA

  • Startbedrag van €1.238,78
  • Stipte uitbetaling
  • Goede service
Startbedrag aanvragen

Deel deze pagina met je netwerk

Lees meer

Opvoeden

Allereerste schooldag

Hoe bereid ik mijn peuter voor op de eerste schooldag? Enkele tips om hiermee om te gaan vind je in ons artikel.

Opvoeden

Pleegzorg

Elke dag opnieuw staan meer dan 4000 Vlaamse pleeggezinnen klaar voor kwetsbare kinderen en jongeren of volwassenen met een beperking of een psychiatrische problematiek. Vaak omdat hun ouders voor korte of lange tijd niet voor hen kunnen zorgen.

Opvoeden

Groter nest

Groter nest, grotere zorgen? Wanneer je met twee naar het ziekenhuis vertrekt maar met z’n drieën terugkomt… dan heb je best alles al klaarliggen. Van papflessen tot pampers.

Top