Infino logo

Welkom bij Infino. Gezinsbijslagen verschillen per regio van je kind(eren).

Waar woon je?

  • Vlaanderen
  • Brussel
  • Wallonie

Je kan achteraf steeds je keuze wijzigen.

Blog Zwangerschap

Meer zelfzorg na de zwangerschap

Tijdens je zwangerschap is je waarschijnlijk talloze keren aangeraden om rust te nemen en vooral goed voor jezelf te zorgen. Ook na je bevalling is dit erg belangrijk. Op het vliegtuig geldt de regel: in nood, zet dan eerst zelf het zuurstofmasker op, daarna bij de kinderen. Je kunt je kind beter bijstaan als je eerst zelf in je basisbehoeftes voorziet.

Wat heeft je baby niet nodig?

Er zijn op het internet heel wat ‘lijstjes’ te vinden met alles wat je ‘zou’ nodig hebben als je een kindje verwacht. Laat je niets wijsmaken. Veel van die lijstjes komen van bedrijven die babyspullen verkopen. En wat willen zij? Tja, véél verkopen natuurlijk…

De realiteit is dat een baby niet zo heel erg veel nodig heeft, en zeker niet de dure dingen die er fantastisch uitzien maar die je zelden of nooit gebruikt. Het beste advies dat ik ooit kreeg was “heb je op het eerste zicht geen idee waarvoor het dient? Dan heb je het waarschijnlijk ook niet nodig.”

Dit mag je al zeker van je verlanglijst schrappen:

  • Een speciale baby-voedingsmixer: een gewone mixer werkt even goed en geeft minder afwas
  • die schattige baby-sneakertjes (van topmerken): je baby kan echt nog niet lopen en heeft die dure marathonzolen niet nodig. 
  • die dure wieg met die prachtige bekleding. Als het een familiestuk is, kun je het gebruiken. Let dan wel op de veiligheid: verf, spijltjes, losse onderdelen… Maar waarom zou je iets kopen waar ze na enkele weken al uitgegroeid zijn? Of waar je baby helemaal niet goed in slaapt?
  • speciale baby-handdoeken, baby-washandjes: mooi maar: jouw gewone washandjes en handdoeken wassen en drogen even goed
  • dure designerkleertjes: hoe mooi ook, er komen gegarandeerd even gemakkelijk vlekken op als op iets zonder duur prijskaartje
  • het hele arsenaal borstvoedingshulpmiddelen (nog voor je baby er is). Als je kiest voor borstvoeding is het beter om bijvoorbeeld hulp te vragen aan een vroedvrouw en kraamhulp in huis te halen. Dat zal de kans op een succesvolle borstvoeding vergroten. Bovendien kun je – eens de baby er is – via de mutualiteit heel wat van die hulpmiddelen lenen in een mediotheek.
  • de volledige meubelset voor de babykamer. Zo’n meubelset is vaak onvoldoende flexibel (hoewel fabrikanten zeggen van wel) om langer dan enkele jaren mee te gaan. Een gewoon spijlenbedje en een eenvoudige ladenkast zijn de eerste jaren meestal genoeg.

Wat heeft je baby echt nodig?

Gek genoeg is het aantal materiële dingen wat een baby nodig heeft, zeer beperkt. Je baby bloeit en groeit het best met héél veel liefde, tederheid, aaien en knuffelen, voeding op vraag en nabijheid van liefhebbende ouders.

Het belangrijkste is dat jij als ouder zo goed mogelijk in staat bent om voor je baby te zorgen. Uit onderzoeken bij ouders blijkt dat je in de eerste weken en maanden na de komst van een baby, het meest gebaat bent bij concrete hulp. Wat heeft je baby echt nodig? Het antwoord is heel simpel: jou.

Deze dingen kunnen je alvast helpen om beter voor jezelf en dus ook voor je baby te zorgen:

  • je startbedrag, een financieel duwtje in de rug. Als alles goed ging, is dit ongeveer tijdens je achtste maand zwangerschap gestort. Hiermee kun je uiteraard spullen kopen, of tijd en ruimte voor jezelf.
  • lekker eten dat je niet zelf hoeft klaar te maken. Dat krijg je bijvoorbeeld door zogenaamde ‘kraamkost’ te vragen: in plaats van een geboortecadeautje brengen familie en vrienden een maaltijd voor je gezin mee. Zeker als je nog andere kinderen hebt, is het zalig nom niet zelf te hoeven koken.
  • kraamhulp: in de eerste weken en maanden na de bevalling is het zalig om deskundige kraamhulp in huis te hebben. Zij hebben een diploma in de zorgkunde en weten je dus perfect bij te staan met raad en daad. Zowel jij als je baby worden door deze specialist verzorgd.
  • huishoudhulp: Voor de meeste gezinnen is het ook een enorme opluchting om poetshulp te krijgen. Of iemand die de strijk overneemt, enkele maaltijden verzorgt... Zo is er meer tijd voor jezelf en je baby.
  • afspraken en regelingen waardoor je meer (nacht)rust krijgt. Je baby bij jou in de kamer of zelfs in bed nemen kan helpen (zorg dat dat veilig gebeurt). Afspreken met je partner, met familie of goede vrienden om de zorg eventjes over te nemen, voor enkele uurtjes. Een  vroedvrouw kan hier ook bij helpen.
  • op tijd je zorgen kunnen delen en goede (medische) hulp. Aarzel niet om naar de huisarts te gaan, ook als alles goed gaat met je baby maar jij niet goed in je vel zit. Die befaamde roze wolk is er echt niet voor iedereen. Door tijdig hulp te zoeken bij depressieve gevoelens kun je erger voorkomen. Je hoeft je nergens over te schamen, het zegt niets over jouw capaciteiten als ouder.

Je merkt het: bij een pasgeboren baby draait het helemaal niet om de materiële voorzieningen die je hebt. Lig je dus onbeschaamd een dutje te doen met je baby terwijl iemand anders je huishouden doet? Goed zo! Dat is zelfzorg, waar je kind ook gebaat bij is.

Natuurlijk zijn er wel een paar spulletjes die je in huis dient te halen… In deze blog krijg je 7 slimme manieren om dat met een beperkt budget te doen.

Ferm logo

Op zoek naar huishoudhulp, kraamzorg en/of kinderopvang?

Ferm biedt naast huishoudhulp, kraamzorg, kinderopvang en thuiszorg ook heel wat boeiende activiteiten, tips, bijscholingen, DIY-pakketten en een stevig netwerk aan.

Ik wil graag ondersteuning

Groeipakket baby
startbedrag 2

CTA

  • Startbedrag van €1.238,78
  • Stipte uitbetaling
  • Goede service
Startbedrag aanvragen

Deel deze pagina met je netwerk

Lees meer

Zwangerschap

Babyshower organiseren: tips en ideeën

Ontdek in onze handige gids hoe je eenvoudig een fantastische babyshower organiseert. We bieden tips voor het kiezen van thema's, spelletjes, cadeaus, en heerlijke hapjes en drankjes voor een perfecte babyshower.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

We sturen je maximaal één keer per maand een nieuwsbrief met wijzigingen in bedragen, nuttige tips, inspiratie over opvoeding en ander nieuws.

Top