YouTube thumbnail

Welkom bij Infino. Gezinsbijslagen verschillen per regio van je kind(eren).

Waar woon je?

  • Vlaanderen
  • Brussel
  • Wallonie
Je kan achteraf steeds je keuze wijzigen.

Blog Zwangerschap

Zwangerschapsdiabetes

Het was even schrikken toen mijn dochter, 6 maanden zwanger van een tweede, vertelde dat ze bij de laatste opvolging de diagnose van zwangerschapsdiabetes had meegekregen. Meteen stelde ze me gerust dat ze dat tegenwoordig perfect onder controle kunnen houden, als je maar een aantal aandachtspunten in het oog houdt. Een hele geruststelling, die ik graag met jullie deel.

Zwangerschapsdiabetes: waar komt het vandaan?

De juiste oorzaak van zwangerschapsdiabetes is vandaag nog altijd niet bekend. Factoren zoals overgewicht, leeftijd en erfelijkheid spelen zeker een rol.
En als je bijvoorbeeld al eens zwangerschapsdiabetes hebt gehad, of je bent al eens bevallen van een kind met overgewicht, word je wellicht al bij een eerste raadpleging getest.

Even testen dus ...

Zeker tussen de 24ste en 28ste week van je zwangerschap kan je best de zogenaamde ‘challenge test’ laten doen. Dan krijg je een suikeroplossing te drinken en na een uur nemen ze een bloedstaal om het glucosegehalte te meten. Blijkt hieruit dat er kans is op zwangerschapsdiabetes, dan volgt een meer diepgaande, orale glucosetolerantietest. Je moet dan nuchter zijn, opnieuw een suikeroplossing drinken waarna dan meerdere bloedstalen worden genomen. Wordt het vermoeden van zwangerschapsdiabetes bevestigd, dan start een strikte opvolging en behandeling.

De aandachtspunten

Gezond en evenwichtig eten, regelmatig bewegen en ervoor zorgen dat je gewicht niet overdreven toeneemt zijn alvast de belangrijkste.

Verder bestaat de behandeling erin dat je zelf regelmatig het suikergehalte in je bloed meet en bijhoudt, een dieet volgt en zo nodig een insulinetherapie opstart.

Uiteraard volledig in samenspraak met je behandelende arts.

Wel je best blijven doen!

Het blijft dus altijd belangrijk om deze begeleiding nauwgezet ter harte te nemen. Anders kunnen de gevolgen niet min zijn. Je baby zal mogelijk niet alle organen volledig ontwikkelen en toch overgewicht gaan vertonen. De bevalling zal daardoor moeilijker zijn en de kans op een keizersnede vergroot. Zelf kan je problemen krijgen met je bloeddruk en riskeer je urineweginfecties. En vooral de kans dat je bij een volgende zwangerschap opnieuw zwangerschapsdiabetes ontwikkelt en het risico dat je zelf later diabetes type 2 oploopt wil je toch absoluut tot een minimum beperken.

Meer weten? Vraag info aan je dokter.

Voor verdere details spreek je zeker best met je arts.
Meer info vind je ook op skoebidoe.be en zoetzwanger.be.

Vraag nu je startbedrag van €1214,49 aan.

  • Startbedrag van €1.214,49
  • Stipte uitbetaling
  • Goede service
Startbedrag aanvragen

Deel deze pagina met je netwerk

Lees ook

Zwangerschap

Eerste trimester zwangerschap

Je kwam onlangs te weten dat je een kindje verwacht, de vreugde is groot omdat je een kind draagt, maar er rijzen ook vragen… Wat gebeurt er tijdens de eerste weken van de zwangerschap? Wat verandert er voor jou en voor deze baby in ontwikkeling?

Zwangerschap

Tweede trimester

Je eerste trimester is net afgelopen, dus beland je in het tweede trimester. Je bent weldra in de helft van jouw zwangerschap. Hoog tijd dus om de balans op te maken van de ontwikkeling van je baby en je algehele gezondheidstoestand.

Zwangerschap

Jezelf én je kindje beschermen tegen de griep

Iedereen weet hoe ellendig je je kan voelen met griep. Dat wens je niemand toe, zeker niet een toekomstige mama. Want dat kleine wezentje in haar buik heeft alle kracht nodig om te groeien.

Zwanger? Download onze checklist!

Een kindje verwachten brengt ook heel wat administratie met zich mee. Met deze makkelijke checklist zie je als toekomstige ouder niets over het hoofd. We helpen je maand na maand om alles af te vinken en houden rekening met eventuele zwangerschapsdementie. (Geloof me, we begrijpen dat volledig) Zo kun jij je volledig focussen op de komst van je kindje.