YouTube thumbnail

Welkom bij Infino. Gezinsbijslagen verschillen per regio van je kind(eren).

Waar woon je?

  • Vlaanderen
  • Brussel
  • Wallonie
Je kan achteraf steeds je keuze wijzigen.

Blog Groeipakket

Ik ben nieuw in België, welke rechten heb ik?

Ben je net verhuisd naar België of ben je van plan om binnenkort te verhuizen? Dan is het belangrijk om te weten welke sociale zekerheidsrechten je hebt als nieuwkomer in België. In dit artikel zullen we de belangrijkste sociale rechten bespreken waar je recht op hebt.

Wat is sociale zekerheid?

Voordat we ingaan op de specifieke sociale rechten, is het belangrijk om te begrijpen wat sociale zekerheid precies inhoudt. Sociale zekerheid is een stelsel van sociale voorzieningen en verzekeringen die ervoor zorgen dat mensen in tijden van nood financiële ondersteuning krijgen. Dit kan bijvoorbeeld zijn bij ziekte, geboorte, werkloosheid of ouderdom.

In België is sociale zekerheid een belangrijk onderdeel van de welvaartsstaat en wordt het gefinancierd door sociale bijdragen van werkgevers, werknemers en zelfstandigen.

Welke sociale rechten heb ik als nieuwkomer in België?

Als nieuwkomer in België heb je recht op verschillende sociale rechten, zoals het Groeipakket, het startbedrag als je een kindje krijgt, gezondheidszorg en sociale bijstand. Hieronder zullen we de belangrijkste sociale rechten bespreken.

Startbedrag bij de geboorte

Als je zwanger bent heeft de moeder recht op het startbedrag van € 1.214,49 (Vlaanderen).

Je kan het geld gebruiken voor alles wat je kindje nodig heeft. Werk je er de kinderkamer mee af, vul je er de pamperrekening mee aan of koop je er liever kinderkleren mee? Aan jou de keuze.

Groeipakket tijdens het opgroeien

Als je kinderen hebt, heb je recht op het Groeipakket in België. Dit is een financiële ondersteuning die je maandelijks ontvangt voor de opvoeding en verzorging van je kinderen. Het bedrag van het Groeipakket is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de leeftijd van je kinderen, het aantal kinderen en je inkomen. De kinderbijslag wordt in België uitbetaald door de Vlaamse overheid.

Er zijn verschillende uitbetalers van het Groeipakket, en Infino is er eentje van. 

Infino heeft extra aandacht voor de kwetsbaren in onze maatschappij. We staan kwetsbare ouders bij met correcte, duidelijke informatie over toeslagen en geven persoonlijk advies. We dragen ook ons steentje bij in de strijd tegen kinderarmoede, bijvoorbeeld door onze samenwerking met Huizen van het Kind en Stichting Pelicano.

Download het overzicht

In één oogopslag zien wat je moet doen? Dat kan!
Download ons handig stappenplan.

Downloaden

CTA

  • Startbedrag van €1.214,49
  • Stipte uitbetaling
  • Goede service
Startbedrag aanvragen

Deel deze pagina met je netwerk

Lees meer

Gezondheid

Over snotneuzen met snotneuzen

Je kent het wel. Met het vallen van de bladeren duurt het niet lang eer ook de eerste slachtoffers vallen. Jong, oud en alles ertussen; niemand ontsnapt aan de gevreesde valling.

Gezondheid

Kinderen met een handicap

Met ruim een miljard vormen personen met een handicap de grootste minderheidsgroep op deze planeet. 3 december is dus dé dag om hun behoeftes op de agenda te houden.

Gezondheid

Ontwikkeling en psychomotoriek van de baby

Je hoort vaak over de ‘psychomotorische ontwikkeling’ van kinderen. Maar wat betekent deze term eigenlijk? In dit artikel vind je alvast enkele richtingaanwijzers.