Hi, we zijn Infino... Psstt.. onze service is afhankelijk per regio. Pick je regio, dan krijg je content op maat.

Waar woon je?

Je kan achteraf steeds je keuze wijzigen.

Home chevron right Blog chevron right Groeipakket

Schoolbonus en schooltoeslag

01 juli 2020

De schoolbonus en de schooltoeslag, wat is het verschil?

Met het nieuwe schooljaar in het vooruitzicht hebben veel ouders al hun rekensommetje gemaakt. Het wordt opnieuw een kostelijke maand! Een nieuwe boekentas voor de oudste, een mooie pennenzak met toebehoren voor dochterlief of een eerste brooddoos voor je kleine spruit die straks voor het eerst op school blijft eten. Of misschien nog een nieuwe regenjas of outfit voor de eerste schooldag?  Niet te vergeten: de materialen- en boekenlijst ... Kortom, het wordt een dure maand!

Ook tijdens het schooljaar blijven de kosten oplopen. Een klasuitstap hier, een extra kopie daar. Alles bij elkaar kost dat een aardige duit. Verschillende maatregelen van de Vlaamse overheid, die uitbetaald worden via je uitbetalingsactor (voorheen kinderbijslagfonds), geven je een extraatje om deze kosten het hoofd te bieden.

Schoolbonus

Allereerst is er de schoolbonus. Dit is een jaarlijks terugkerend bedrag dat wordt uitbetaald, samen met de kinderbijslag van de maand juli, aan elk kind dat in de maand juli recht heeft op het Groeipakket. Ook als je kindje nog niet naar school gaat, kom je hiervoor dus in aanmerking.

Het bedrag van de schoolbonus is afhankelijk van de leeftijd van je kind.

Kinderen van 0 tot 4 jaar€ 21,23*
Kinderen van 5 tot 11 jaar€ 37,14*
Kinderen van 12 tot 17 jaar€ 53,06*
Kinderen van 18 tot 24 jaar€ 63,67*


*Deze bedragen werden geïndexeerd op 1/09/2021. Het is dus mogelijk dat je voor deze datum minder ontving. 


Je moet hiervoor niets ondernemen. De berekening en betaling gebeurt jaarlijks volledig automatisch!  

Schooltoeslag

De schoolbonus is niet te verwarren met de schooltoeslag. Dit laatste stelsel van toelagen is inkomensgerelateerd en werd in het leven geroepen om mensen met een laag inkomen te ondersteunen. Dankzij de schooltoeslag krijgt elk kind kans op opleiding.

Het stelsel van schooltoeslagen (voorheen schooltoelage genoemd) werd in Vlaanderen hervormd en voortaan worden schooltoeslagen voor leerlingen in het kleuter, lager en secundair onderwijs uitbetaald via de uitbetalingsactoren Groeipakket (voorheen de kinderbijslagfondsen). Voor de studietoelagen in het hoger onderwijs blijft het Vlaams Ministerie van Onderwijs bevoegd.

Voor alle details over de schooltoeslag verwijzen we jullie graag naar de uitgebreide informatie in dit artikel >>

Deel deze pagina met je netwerk

Lees ook

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

We sturen je maximaal één keer per maand een nieuwsbrief met wijzigingen in bedragen, nuttige tips, inspiratie over opvoeding en ander nieuws.