Hi, we zijn Infino... Psstt.. onze service is afhankelijk per regio. Pick je regio, dan krijg je content op maat.

Waar woon je?

Je kan achteraf steeds je keuze wijzigen.

Home chevron right Blog chevron right Studenten

Examenstress

29 mei 2019

Laat de examens je niet voor het blok zetten. 

Ook als ouder is de examenperiode een stresserende bedoening. Papa en vooral mama leven heel hard mee, maar de wil om te helpen wordt niet altijd even goed onthaald. Hoe je het draait of keert, hoe jong of oud je scholier of student ook is, je blijft je als ouder toch altijd dat beetje verantwoordelijk voelen. Maar naarmate de studies vorderen verhoogt de druk en durft je blokker opgeslorpt worden door de leerstof.

Een goedbedoelde opmerking of helpende hand kan dan al eens beantwoord worden met een explosieve reactie. Frustrerend, toch? Laat je vooral niet ontmoedigen of meeslepen in de stress. Jouw zenuwen helpen hun blokgedrag al zeker niet, integendeel. Je kalmte daarentegen zal geïnterpreteerd worden als vertrouwen en hen zekerder laten voelen over zichzelf.

Hoe goed of slecht jullie band doorgaans is, in tijden van stress gaat die snel de deur uit, gelukkig is dat meestal maar voor even.
En da’s perfect normaal, dus geen zorgen. Je kan je student ook in moeilijke tijden laten weten dat je er bent, en dat ze bij jou terecht kunnen met hun problemen.

Dat kan in eerste instantie door te luisteren in plaats van te spreken. Een oprechte vraag over hoe het gaat biedt een uitlaatklep over vanalles en nog wat. Zo heb je de communicatie al op gang en kan je al makkelijker feedback geven. Ja, feedback. Da’s dus geen commentaar of advies.

Ongevraagd advies komt namelijk vaak over als een mening of oordeel, waardoor een uitbarsting nooit veraf is. Een complimentje, aanmoediging of helpende hand kunnen altijd, of waarom ook niet even vragen of ze zin hebben in een (koffie)pauze?

Maak het jezelf makkelijk door hun schema aan de koelkast te hangen, zo laat je hen weten dat je met hen begaan bent, maar weet je tegelijk ook zelf wanneer de spanningen het hoogst oplopen. Kies je momenten eruit en stop eventueel zelf wat vroeger op het werk. Zo ben je er wanneer ze je het hardst nodig hebben. Met een smoothie en een knuffel bijvoorbeeld, want zoiets spreekt boekdelen. 

Deel deze pagina met je netwerk

Lees ook

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

We sturen je maximaal één keer per maand een nieuwsbrief met wijzigingen in bedragen, nuttige tips, inspiratie over opvoeding en ander nieuws.