Mijn kind gaat verder studeren, wat nu met het Groeipakket?
Het secundair onderwijs is voorbij, joepie vakantie! Maar nu moet een keuze worden gemaakt, verder studeren of niet? Wat gebeurt er met het Groeipakket als mijn kind zijn/haar keuze heeft gemaakt in een bepaalde studierichting?
Je hoeft je geen zorgen te maken! Als je kind aan bepaalde voorwaarden voldoet, betalen wij het Groeipakket verder maandelijks op tijd aan je uit. De inschrijving van de school (ongeacht welke keuze: hogeschool, universiteit...) komt dan automatisch bij Infino binnen via de kruispuntbank. Lees meer over de voorwaarden
Opgelet ! Als uw zoon of dochter in het buitenland gaat studeren (EU of daarbuiten), dan heeft u daarvoor speciale documenten nodig, gelieve in dit geval zo snel mogelijk contact op te nemen met uw dossierbeheerder, deze zal u graag uitleg geven en u de nodige documenten bezorgen. Deze documenten zijn ook beschikbaar op onze website via deze link (scrol naar beneden bij “student en werkzoekende”).
De studietoelagen (ook studiebeurs genoemd) worden vanaf het hoger onderwijs verder uitbetaald door de dienst Onderwijs. U kan deze aanvragen via volgende link : https://www.studietoelagen.be/hoe-aanvragen
Heeft u nog kinderen die naar het lager of secundair onderwijs gaan? Vanaf het schooljaar 2019-2020 zal uw uitbetalingsactor Infino deze voor u uitbetalen. Ook hier hoeft u niets voor te ondernemen, deze berekening en uitbetaling zal automatisch verlopen. Indien u hier verder details over wenst, kan u deze lezen in volgende link.
Gaat jouw student graag een centje bijverdienen? Het Groeipakket komt niet in het gedrang als de jongere als jobstudent niet meer dan 650* uren per kalenderjaar zal werken. Overschrijdt de jongere deze 650* uren, dan wordt er verder bepaald of er recht is op het Groeipakket, op voorwaarde dat de jongere niet meer dan 80 uren per maand werkt (deze regel geldt enkel als de jongere zijn 650 uren bereikt heeft)*.
Er is geen verder recht op gezinsbijslag wanneer
- Je kind meer werkt dan het jaarlijkse maximum van 650 uur met een arbeidsovereenkomst voor studenten* met verminderde sociale bijdragen en behoud van Groeipakket (Student@work)
- Je kind in een kalendermaand meer dan 80 uur werkt via een andere tewerkstelling* (als interim, met een vast contract van bepaalde of onbepaalde duur, met een studentencontract zonder verminderde sociale bijdragen). Tellen niet mee: werk in het kader van alternerend leren, een stage die nodig is voor het behalen van een diploma, getuigschrift of brevet, werk in het kader van een erkende en gecontroleerde leerovereenkomst en vrijwilligerswerk.
- Je kind zich vestigt als zelfstandige in hoofdberoep en volledige bijdragen betaalt.
- In sommige gevallen: als je kind een sociale uitkering of een inkomensvervangende tegemoetkoming ontvangt. (Zie informatie voor de zieke student)
*Deze uren gelden sinds 1 januari 2025. Vanaf 1 januari 2025 mag een student 650 uur per jaar werken, in plaats van 600 uur in 2023 en 2024, aan verminderde socialezekerheidsbijdragen (2,71%).
Meer informatie over het urenpakket bij Student@workEr wordt geen rekening gehouden met volgende inkomsten:
- Vergoedingen ten gevolge van vrijwilligerswerk dat georganiseerd wordt door een Belgische vrijwilligersorganisatie, vrijwillige militaire inzet of vrijwillige dienst van collectief nut leiden bijgevolg niet tot een schorsing. Opgelet: vrijwilligerswerk, stage, of niet-erkende opleiding in het buitenland: bezorg ons een attest van de betrokken vrijwilligersorganisatie, RVA of VDAB.
- Elke activiteit in het kader van deeltijds leren/werken of in het kader van de leerovereenkomst (art 29 BVR)
- De activiteit die het kind uitoefent in het kader van een bezoldigde stageovereenkomst als de stage noodzakelijk is om het diploma te bekomen (art 29 BVR)
- Leefloon
Wij wensen je kind(eren) veel succes met hun verdere studies !