Infino logo

Welkom bij Infino. Gezinsbijslagen verschillen per regio van je kind(eren).

Waar woon je?

  • Vlaanderen
  • Brussel
  • Wallonie
Je kan achteraf steeds je keuze wijzigen.

Gebrek aan inspiratie? Enkele tips om kinderen bezig te houden in hun kot.

De meesten van ons brengen sinds enkele maanden het grootste deel van de tijd thuis door omdat we of technisch werkloos zijn of telewerken. Maar hoe is dat voor ouders die nu 24 uur per dag voor hun kinderen moeten zorgen? Of je kind nu 4 of 12 jaar oud is, je moet iets vinden om ze bezig te houden!

Voor ieders welzijn blijven we in ons kot. Voor kinderen heeft de euforie van de eerste dagen thuis (bijna) op vakantie te zijn plaats gemaakt voor dagen die vaak erg lang lijken, zowel voor ouders als voor kinderen. Hier zijn enkele ideetjes en een lijst met websites waar je inspiratie kan blijven vinden!

Tips per leeftijd

Mijn kind is jonger dan 4 jaar

Heb je een ukje in huis? Met een baby veranderen de bezigheden niet veel. Luieren en observeren, liggend of zittend (afhankelijk van de leeftijd) op de speelmat, de wereld om zich heen ontdekken, psychomotorische vaardigheden ontwikkelen, leren rechtop zitten of, nog beter, stappen. Veel dingen die je kleintje meestal spontaan doet, maar nu kan je er nog meer van genieten en getuige zijn van elke nieuwe stap die je kindje zet.

Eens een beetje groter, op het moment dat overal rondrennen het grappigste spel ter wereld is geworden (terwijl voor jou sport in de vorm van racen tussen de meubels in huis niet echt op het programma stond), kan je samen een huisje bouwen. Of het nu van hout (voor doe-het-zelfouders), karton of doeken gemaakt is, jouw peuter zal graag avonturen beleven in “zijn kleine huis".

Mijn kind is tussen 4 en 6 jaar oud

Wil je je kind leren koken? Ondanks de jonge leeftijd kan je ze betrekken bij de bereiding van maaltijden en snacks. Bovendien, hoe zalig is het om een vinger in het lekkers te soppen of de beslagkom van de versgebakken cake uit te likken! Kleine pleziertjes die mooie herinneringen zullen opleveren. Je kan massa’s receptideeën om met peuters te maken vinden op het wereldwijde web, of nog beter… Koppel het nuttige aan het aangename: als je toch online bent, waarom zoek je dan geen influencer op Instagram die net als jij met kleine kinderen in een kot zit en die geteste en goedgekeurde recepten met jou kan delen? Of je kan heel wat ideeën vinden op Pinterest.

Een andere hobby die jouw kind kan interesseren: een kleine (of toch niet zo kleine) moestuin aanleggen. De mogelijkheid om frisse lucht te scheppen en veel dingen te leren: hoe de groenten of het fruit dat we eten groeien, hoe we ervoor zorgen dat ze kunnen groeien, wanneer ze rijp zijn of klaar om geplukt te worden om te eten, … Zoveel interessante dingen die later zullen helpen om, wie weet, als volwassene een eigen moestuin te maken.

Mijn kind is tussen 6 en 12 jaar oud

Uiteraard zit je oogappel op deze leeftijd al op school. Plots maken leerstof verwerken en huiswerk deel uit van zijn dagelijks leven (en ook een beetje van dat van jou). Genoeg om hem overdag enige tijd bezig te houden. Maar wat doe je daarna? Want ja, ook als je aan "thuisonderwijs" doet, moet je jezelf af en toe kunnen ontspannen.

Je profiteerde van jouw "vrije tijd" om je huis grondig op te ruimen en je vond achterin je garage of tuinhuisje de superfiets die je kind absoluut wou voor zijn laatste verjaardag, maar die sinds een paar maanden stof staat te vangen? Haal hem vanonder het stof, pomp de banden opnieuw op en profiteer ervan om te genieten van de zon! Of je nu in de tuin fietst (als je die hebt) of het plezier van rijden op asfalt herontdekt (buurttour maken, een toertje in het naburige bos of zelfs een bloem voor de deur leggen van een alleenstaande die aan het einde van de straat woont), er zijn mogelijkheden genoeg.

Mijn kind is ouder dan 12 jaar (kortom, ik heb een puber in huis en dat is niet altijd een pretje)

Ach pubers… ze doen niets liever dan bingewatchen, scrollen op het wereldwijde web op zoek naar de laatste trends, gamen, enz. Ja zeker, een aantal jongeren verdrijft de tijd graag zo. En na bijna zes weken thuis, in hun kot, hebben ze zeker uren naar hun schermpjes kunnen turen … Maar hoe kunnen ze nu, nadat school- en huiswerk gedaan zijn, hun tijd vullen?

We raden je aan om, als je dat nog niet hebt gedaan, samen aan het bakken te slaan, of zelfs alleen als jij moet werken! De kans om, misschien een keertje, de rollen om te draaien en jou te laten verwennen. We durven zelfs nog een stapje verder te gaan ... Wat als jouw kind vanavond voor jullie zou koken?

Of waarom zou je niet voorstellen om een fysieke activiteit te doen die je online kan volgen? Een live dans- of yogales op Instagram of Facebook, of een herhaling op een pagina die eraan gewijd is? Lichaamsbeweging blijft erg belangrijk, vooral als je het huis niet uit kan zoals je zou willen. Heb je een grote tuin? Dan kan je een klein loopwedstrijdje houden, minigolfen, fietsen, steppen en nog veel meer. Zeker omdat de zon nu van de partij is. Dus er is geen excuus om geen frisse neus te gaan halen.

Algemene tips

Wat als jullie nu eens samen een gigantische puzzel leggen? Als je het leuk vindt (als ouder), kan het avontuur uren duren! Ouders en kinderen kunnen meedoen en elkaar helpen. Uiteraard pas je de grootte en de moeilijkheidsgraad aan de leeftijd van jouw kind aan.

Een spelletjesavond kan ook een dag in stijl afsluiten! Een geweldig moment dat de familieband kan versterken door samen een leuke tijd te hebben.

Heb je het geluk een groot gezin te zijn? Dan kunnen je oudere kinderen voor de kleintjes zorgen: knutselen, allerlei spelletjes spelen, gekke avonturen beleven, ... Wat een genot om ze samen tijd te zien doorbrengen!

Wil je samen met je gezin genieten van het mooie weer? Aarzel niet om samen een luchtje te scheppen. Door in de tuin een potje cricket te spelen of een wandeling in jouw buurt te maken, kan je herinneringen opbouwen met je gezin. Je zal ook kunnen zien hoe jouw kinderen de afgelopen weken zijn geëvolueerd en/of gegroeid.

Er is zoveel te doen, of het nu gaat om leren, simpelweg bezighouden of om samen plezier maken. We zijn er zeker van dat je in elk geval leuke familiemomenten zal beleven. Blijf in je kot en zorg voor elkaar.

Ken je Huis van het Kind al?

In een Huis van het Kind kunnen ouders en kinderen terecht voor alles rond opvoeden en opgroeien; kinderopvang, gezondheidszorg, vrijetijdsaanbod, opvoedingsondersteuning...

Zoek een Huis in mijn buurt

Sluit je nu aan bij Infino

  • Geen onderbreking in betaling
  • Tijdig en correcte uitbetaling
  • Persoonlijk advies
Ik sluit nu aan bij Infino

Deel deze pagina met je netwerk

Lees meer

Zwangerschap

Babyshower organiseren: tips en ideeën

Ontdek in onze handige gids hoe je eenvoudig een fantastische babyshower organiseert. We bieden tips voor het kiezen van thema's, spelletjes, cadeaus, en heerlijke hapjes en drankjes voor een perfecte babyshower.

Zwangerschap

Eerste trimester zwangerschap

Je kwam onlangs te weten dat je een kindje verwacht, de vreugde is groot omdat je een kind draagt, maar er rijzen ook vragen… Wat gebeurt er tijdens de eerste weken van de zwangerschap? Wat verandert er voor jou en voor deze baby in ontwikkeling?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

We sturen je maximaal één keer per maand een nieuwsbrief met wijzigingen in bedragen, nuttige tips, inspiratie over opvoeding en ander nieuws.