youtube thumbnail

Welkom bij Infino. Gezinsbijslagen verschillen per regio van je kind(eren).

Waar woon je?

Je kan achteraf steeds je keuze wijzigen.

Home chevron right Blog chevron right Groeipakket

Kinderarmoede; hoe kunnen we helpen?

17 oktober 2022

Week tegen kinderarmoede 2022

Vrijdag 14 oktober 2022 waren Infino en Stichting Pelicano te gast op het Filmfestival in Gent (Filmfest). Aan een volle zaal met meer dan 500 uitgelaten kinderen konden Katrien (Infino) en Ruth (Stichting Pelicano) vertellen over hoe het Groeipakket en Stichting Pelicano de last van kinderen in armoede kunnen verlichten.

Geen zin om te lezen? Scroll snel naar onderaan dit artikel en bekijk de video's.

Een film over kinderarmoede

Samen gaven Infino en Stichting Pelicano een nabespreking bij de film Birta (9+). Een IJslandse film  over een meisje dat haar mama wil helpen om geld te verzamelen. Op die manier hoopt ze het Kerstfeest te redden.

In de eerste minuten maken we kennis met de mama van Birta. Zij klaagt aan de telefoon over haar krappe budget. Een situatie waar vele (alleenstaande) ouders zich vandaag in herkennen. Birta vangt dit gesprek op en zo gaat de bal aan het rollen...

Gelukkig is dit absoluut geen deprimerende film vol zelfbeklag. De regisseur pakt het slim aan en focust op “de helpers”. Prominent aanwezig of stilletjes op de achtergrond; Birta blijkt een stevig netwerk te hebben dat haar op weg zet, steunt of af en toe van iets extra voorziet.


Onzichtbare helpers

Kinderen uit het vijfde en zesde leerjaar waren na de film enthousiast om nog meer te leren over die onzichtbare helpers. Twee daarvan zijn uiteraard het Groeipakket en Stichting Pelicano.

Hoe helpt het Groeipakket?

Het Groeipakket is er voor elk kind, ongeacht de financiële situatie. Ieder kind heeft recht op een startbedrag (uitbetaald voor de geboorte) en een maandelijks basisbedrag. Daar komen nog toeslagen bij. Sommige voor iedereen: zoals de schoolbonus en de kleutertoeslag. Andere toeslagen zijn afhankelijk van de situatie: zoals de sociale toeslag of de schooltoeslag.

Alles over het Groeipakket

Hoe helpt Stichting Pelicano?

 Stichting Pelicano komt in actie op vraag van een school, sportclub, bezorgde volwassene… Deze “zorgpartner” klopt aan bij Stichting Pelicano en legt uit waarom die dit kind wil helpen en op welke manier. Stichting Pelicano bekijkt de situatie en kent – al dan niet – fondsen toe aan de zorgpartner die ze op een haast onzichtbare manier inzet om het kind te geven waar het recht op heeft.

Om dit te kunnen doen heeft Stichting Pelicano natuurlijk zelf eerst fondsen nodig. En daar helpt Infino graag een handje bij.

Meer over onze samenwerking

De reacties van de kinderen

De kinderen uit het vijfde en zesde leerjaar waren duidelijk geraakt door de film, ook al vond ongeveer een kwart dat deze film niets met hen of hun vrienden te maken had. Kinderarmoede is duidelijk vaak nog onzichtbaar. Deze film kan een goede stap zijn om het taboe te doorbreken en het onderwerp bespreekbaar te maken.

Sommige kinderen vroegen zich luidop af hoe het kwam dat er in een land als België, waar kinderen al heel wat ondersteuning krijgen, überhaupt nog kinderarmoede is. Een vraag waar de volwassenen in de zaal even stil van werden.

Gelukkig was het vooral de volgende vraag die veelvuldig werd gesteld:

Hoe kunnen we helpen?          

       

Hoe kan jij helpen?

  • Maak het thema bespreekbaar. Deel deze blog met je netwerk via de knoppen hiernaast. Praat erover, ook met je kinderen. Een kind in armoede verdient geen kwetsende opmerkingen of uitsluiting. Benader elke situatie met begrip.
  • Ga op zoek naar helpers. Voor jezelf of voor anderen. Voel geen schroom om hulp in te schakelen. Er zijn wel degelijk “onzichtbare helpers” te vinden.
  • Heb je zelf extra middelen? Doe een storting. Hoe groot of klein ook. Alle beetjes helpen.
  • Heb je geen extra middelen? Dan kunnen bedrijven waar je online shopt doneren in jouw plaats. Lees op deze pagina hoe dat in z’n werk gaat.
  • Ben je zelf zorgpartner en heb je vragen over het Groeipakket? We helpen je graag.

 

Help nu

Meer informatie over de Week Tegen Kinderarmoede

Please select a CTA Block in the configuration

Deel deze pagina met je netwerk

Lees ook

Inclusivité
Infino & Stichting Pelicano

Opgroeien in armoede, dat zou geen enkel kind mogen meemaken, want geen enkel kind kiest voor die armoede. Allemaal samen kunnen we die cirkel van kinderarmoede doorbreken. Als ouder, als grootouder, als mens, als maatschappij. Want elk kind verdient dezelfde kansen.