Infino logo

Welkom bij Infino. Gezinsbijslagen verschillen per regio van je kind(eren).

Waar woon je?

  • Vlaanderen
  • Brussel
  • Wallonie

Je kan achteraf steeds je keuze wijzigen.

Blog Opvoeden

Potjestraining: het complete stappenplan voor je kind

Potjestraining is een belangrijke mijlpaal in de ontwikkeling van je kind. Het is een stap richting zelfstandigheid, maar het kan ook een uitdagend proces zijn voor zowel ouders als peuters.

Ieder kind leert sowieso plassen op het potje – vroeg of laat. Maar veel ouders ervaren druk vanuit de peuterschool of naschoolse opvang. Ze vinden het stresserend dat hun kleine kapoen zo snel mogelijk zindelijk moet zijn.

Herkenbaar? Geen zorgen: met de slimme tips en het handige stappenplan van Infino ga je voor een succesvolle potjestraining. Want dat is vooral een training voor … jou. 

Wanneer starten met potjestraining?

Elk kind is uniek en ontwikkelt zich op eigen tempo. Sommige kinderen zijn al klaar voor potjestraining vanaf 18 maanden, terwijl anderen pas rond hun derde jaar of zelfs later pas leren zindelijk zijn.

Hier zijn enkele signalen dat je kind klaar zou kunnen zijn voor potjestraining:

  • Ze tonen interesse in het potje of in het dragen van ondergoed.
  • Ze kunnen eenvoudige instructies opvolgen.
  • Ze blijven overdag minstens twee uur achter elkaar droog.
  • Ze kunnen hun broek zelf op- en aftrekken.

Goed begonnen is half gewonnen 

Begin je aan de potjestraining met je kind? Hou je dan aan één gouden regel: volg het tempo van je kleine deugniet. Want ieder kind is anders. 

Toch zijn er enkele slimme trucjes waarmee je je kind kunt stimuleren:

  1. Benoem wat er gebeurt als je kind plast of stoelgang maakt. 
  2. Zorg voor een goed en gemakkelijk potje. 
  3. Hou het vooral plezant en speels
  4. Bewaar altijd je geduld
  5. Straf je sloeber nooit als het niet lukt. 
  6. Heb vertrouwen in je kind.
  7. Koester geen grote verwachtingen. 

Elk klein stapje is belangrijk. Je kapoen zal misschien eerst met zijn potje spelen? Of er even gaan opzitten met zijn kleren aan? En dan pas met de billetjes bloot. Dat is allemaal prima. 

Een goed potje kiezen

Het juiste potje kiezen is belangrijk. Zorg ervoor dat je kind er stevig en comfortabel kan op zitten.

Hoe ziet de juiste potjeshouding eruit?

Je kind steunt met zijn beide voetjes op de grond. En zijn knieën komen op gelijke hoogte met zijn heupen. 

Je kunt ook het toilet gebruiken. Maar dan voorzie je beter een opstapje en verkleinbril. Zo heeft je lieve schat geen schrik om in de wc-pot te tuimelen. 

Klaar voor de start? Hier komt het Infino-stappenplan. 

Stap 1 – wennen aan het potje 

Rond de leeftijd van 18 maanden kun je een potje in huis halen. Of wanneer je kind daarnaar vraagt. Hoe laat je je kleine kapoen kennismaken met zijn potje? Je kunt:

  • zijn lievelingsknuffel het goede voorbeeld laten geven 
  • een boekje voorlezen en woorden zoals pipi en kaka gebruiken 
  • met blokken tonen dat kaka ‘in’ het potje hoort 
  • je lieve schat met zijn fonkelnieuwe potje laten spelen  
  • je kind laten meegaan naar het toilet en tonen hoe het moet 

Stap 2 – op het potje zitten 

Vanaf 2 jaar kun je het potje elke dag eens aanbieden op vaste momenten. Bijvoorbeeld na het opstaan, na het eten en voor het slapengaan. Denk eraan om het potje ook boven te halen als je merkt dat je deugniet moet plassen of kaka moet doen. Of wanneer hij er zelf naar vraagt. 2 tot 5 minuten op het potje is lang genoeg. En moedig elke stap in de goede richting uitbundig aan. Bravo! 

Stap 3 – zonder luier proberen 

Blijven de luiers langer dan 2 uur droog? Dan kun je al eens proberen om je kind zónder luier te laten rondlopen. Een slimme tip: trek je kapoen een slipje aan. Want als een kind een natte broek voelt, is het meer gemotiveerd om op het potje te gaan zitten. Laat je kind ook voldoende en regelmatig drinken. En loopt het eens een keertje mis? Geen zorgen: ongelukjes horen erbij. 

Stap 4 – kaka op het potje 

Gaat je peuter al flink in zijn potje plassen? Dan is hij klaar voor de volgende stap. Sommige kinderen zijn bang om stoelgang te maken in het potje. Ze wachten tot ze een luier aan hebben en dan … lukt het vanzelf. Dat veilige gevoel laten ze moeilijk los. Herkenbaar? Dan zul je je lieve schat nog wat tijd moeten geven. Kies een vast en rustig plekje voor het potje. Je kunt het eventueel in kleine stapjes proberen? Eerst met de luier aan op het potje, daarna met de luier open en dan zonder luier. 

Stap 5 – ’s nachts zonder luier 

Het zindelijk worden ’s nachts gebeurt vanzelf. Daar kun je als ouder niet veel aan doen. Tot de leeftijd van 7 jaar zijn natte luiers ’s nachts helemaal normaal. Maak je zeker niet boos op je kleine schat: je kind kan daar niets aan doen. Ongelukjes gebeuren. Een goede matrasbeschermer komt dan van pas. Je kind ’s nachts wakker maken is geen goed idee. Je kapoen wordt niet zindelijk door hem wakker te maken. Kinderen die zindelijk zijn, worden zélf wakker wanneer ze moeten plassen. 

Succes!

Hulp nodig?

Kinderen opvoeden kost veel geld. Maak je je soms zorgen over je gezinsbudget? Neem dan zeker contact op. Infino pluist je dossier helemaal uit. Zo weet je meteen voor welke premies je in aanmerking komt. Welkom! 

groeipakket familie
Groeipakket CTA 7

Sluit je nu aan bij Infino

  • Geen onderbreking in betaling
  • Tijdig en correcte uitbetaling
  • Persoonlijk advies
Ik sluit nu aan bij Infino

Deel deze pagina met je netwerk

Lees meer

Zwangerschap

Babyshower organiseren: tips en ideeën

Ontdek in onze handige gids hoe je eenvoudig een fantastische babyshower organiseert. We bieden tips voor het kiezen van thema's, spelletjes, cadeaus, en heerlijke hapjes en drankjes voor een perfecte babyshower.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

We sturen je maximaal één keer per maand een nieuwsbrief met wijzigingen in bedragen, nuttige tips, inspiratie over opvoeding en ander nieuws.

Top