Opvoeden
Allereerste schooldag
Hoe bereid ik mijn peuter voor op de eerste schooldag? Enkele tips om hiermee om te gaan vind je in ons artikel.
Lees meer
Waar woon je?
Je kan achteraf steeds je keuze wijzigen.
De weken (relatieve) rust zijn voorbij. Onze kinderen gaan terug naar school. Ben je blij? Opgelucht? Droevig? Misschien voel je die emoties wel allemaal door elkaar. Wat staat er allemaal op het programma op de eerste schooldag en hoe gaan je kinderen om met deze nieuwe twist in hun leven? Deze blog helpt je doorheen de eerste schooldagen. Gordels aan, kiddos! Het wordt een fijne rit.
Heb je alles op de (heilige) lijst in huis gehaald? Er zijn twee soorten ouders: de vroege vogels, die alles in juli al gekocht hebben, en de late soldaten, die alles nog een weekje voor school nog afvinken van de befaamde lijst. Beide tactieken zijn perfect, hoor! Zorg natuurlijk wel dat je de methode toepast waar je jezelf ook goed bij voelt. Vermijd vooral de stress of onnodige kopzorgen. Op het einde komt alles goed. En 31 augustus om 23u59 is ook nog “op tijd”.
Wat moet er zeker klaarstaan?
De meeste scholen vragen daarnaast ook turnpantoffels, een setje reservekledij, foto’s van de familie, een fiets, step of skateboard voor op de speelplaats, eventueel sportkleren, pennenzak enzovoort. Maak je daar de eerste week nog geen zorgen over. Je kind krijgt vast een briefje mee en vindt het misschien wel leuk om samen op zoek te gaan. Zo vermijd je dat je een zwarte turnbroek in huis haalde terwijl het een groene met paarse strepen moest zijn. 😊
Ecotip: recycleer wat je kunt
Eigenlijk zijn we soms wat extreem in het uitzoeken van schoolattributen. Soms kunnen kinderen zich nog perfect behelpen met de spullen van vorig jaar. Of misschien heeft je nichtje nog wel iets liggen.
Hou Marketplace van Facebook of tweedehandssites ook zeker in de gaten. Daar kan je nauwelijks gebruikte spullen vinden. Daar is helemaal niets mis mee. Daarmee maak je je kleine held of heldin even gelukkig mee en je draagt een steentje bij. Het klimaat lijdt namelijk onder onze behoefte om alles nieuw en grote oplagen te krijgen.
Ook in huis raden we enkele zaken aan om de start van het schooljaar supervlot te laten verlopen. Zo is een ouderwets prikbord goud waard. Je kan er de schoolplanning ophangen en post-its met cruciale informatie, bijvoorbeeld de schooluren. “Sluit de school nu om 15u35 of 15u40?” We jongleren met zoveel to do’s dat we zoiets als schooluren durven vergeten. Jawel.
Loopt er nog een peuter of kleuter ’s morgens wat verloren in je huis? Die hebben aan kloklezen of to do-lijstjes nog niet zo gek veel. Maar dankzij deze handige poster met iconen weten ze nu ook wat hen ’s morgens te wachten staat!
We zijn het misschien vergeten, maar de laatste week voor de eerste schooldag zijn zenuwslopend voor een jonge scholiertjes. ‘Gaan de kindjes mijn boekentas mooi vinden?’ ‘Welke kleren ga ik aandoen?’ ‘Zal ik een lieve juf of meester hebben?’ Hun hartjes kloppen hevig terwijl ze deze vragen proberen oplossen.
Wat kan helpen?
Veel succes aan alle bollebozen en uiteraard ook aan alle ouders!
Opvoeden
Hoe bereid ik mijn peuter voor op de eerste schooldag? Enkele tips om hiermee om te gaan vind je in ons artikel.
Lees meer
Opvoeden
Elke dag opnieuw staan meer dan 4000 Vlaamse pleeggezinnen klaar voor kwetsbare kinderen en jongeren of volwassenen met een beperking of een psychiatrische problematiek. Vaak omdat hun ouders voor korte of lange tijd niet voor hen kunnen zorgen.
Lees meer
Opvoeden
Groter nest, grotere zorgen? Wanneer je met twee naar het ziekenhuis vertrekt maar met z’n drieën terugkomt… dan heb je best alles al klaarliggen. Van papflessen tot pampers.
Lees meer