Infino logo

Welkom bij Infino. Gezinsbijslagen verschillen per regio van je kind(eren).

Waar woon je?

 • Vlaanderen
 • Brussel
 • Wallonie
Je kan achteraf steeds je keuze wijzigen.

Blog Studenten

Trrrring! De bel gaat... De eerste schooldag is er!

De weken (relatieve) rust zijn voorbij. Onze kinderen gaan terug naar school. Ben je blij? Opgelucht? Droevig? Misschien voel je die emoties wel allemaal door elkaarWat staat er allemaal op het programma op de eerste schooldag en hoe gaan je kinderen om met deze nieuwe twist in hun leven? Deze blog helpt je doorheen de eerste schooldagen. Gordels aan, kiddos! Het wordt een fijne rit.

De voorbereidingen 

Heb je alles op de (heilige) lijst in huis gehaald? Er zijn twee soorten ouders: de vroege vogels, die alles in juli al gekocht hebben, en de late soldaten, die alles nog een weekje voor school nog afvinken van de befaamde lijst. Beide tactieken zijn perfect, hoor! Zorg natuurlijk wel dat je de methode toepast waar je jezelf ook goed bij voelt. Vermijd vooral de stress of onnodige kopzorgen. Op het einde komt alles goed. En 31 augustus om 23u59 is ook nog “op tijd”.  

Wat moet er zeker klaarstaan? 

 • Boekentas 
 • Regenjas 
 • Drinkfles 
 • Boterhammendoos 
 • Doosjes voor snacks 
 • Regenlaarsjes 


Download deze handige poster

De meeste scholen vragen daarnaast ook turnpantoffels, een setje reservekledij, foto’s van de familie, een fiets, step of skateboard voor op de speelplaats, eventueel sportkleren, pennenzak enzovoort. Maak je daar de eerste week nog geen zorgen over. Je kind krijgt vast een briefje mee en vindt het misschien wel leuk om samen op zoek te gaan. Zo vermijd je dat je een zwarte turnbroek in huis haalde terwijl het een groene met paarse strepen moest zijn. 😊

Ecotip: recycleer wat je kunt 
Eigenlijk zijn we soms wat extreem in het uitzoeken van schoolattributen. Soms kunnen kinderen zich nog perfect behelpen met de spullen van vorig jaar. Of misschien heeft je nichtje nog wel iets liggen.

 

Duurzame schoolspullen uitzoeken 

Hou Marketplace van Facebook of tweedehandssites ook zeker in de gaten. Daar kan je nauwelijks gebruikte spullen vinden. Daar is helemaal niets mis mee. Daarmee maak je je kleine held of heldin even gelukkig mee en je draagt een steentje bij. Het klimaat lijdt namelijk onder onze behoefte om alles nieuw en grote oplagen te krijgen.  

Uitrusting thuis 

Ook in huis raden we enkele zaken aan om de start van het schooljaar supervlot te laten verlopen. Zo is een ouderwets prikbord goud waard. Je kan er de schoolplanning ophangen en post-its met cruciale informatie, bijvoorbeeld de schooluren. “Sluit de school nu om 15u35 of 15u40?” We jongleren met zoveel to do’s dat we zoiets als schooluren durven vergeten. Jawel. 

Planning zonder woorden 

Loopt er nog een peuter of kleuter ’s morgens wat verloren in je huis? Die hebben aan kloklezen of to do-lijstjes nog niet zo gek veel. Maar dankzij deze handige poster met iconen weten ze nu ook wat hen ’s morgens te wachten staat! 

Je kindje geruststellen 

We zijn het misschien vergeten, maar de laatste week voor de eerste schooldag zijn zenuwslopend voor een jonge scholiertjes. ‘Gaan de kindjes mijn boekentas mooi vinden?’ ‘Welke kleren ga ik aandoen?’ ‘Zal ik een lieve juf of meester hebben?’ Hun hartjes kloppen hevig terwijl ze deze vragen proberen oplossen.  

 

Wat kan helpen?  

 • Een boekje lezen over school. Zeker bij een allereerste schooldag. Daar hebben we toevallig nog een blog over.
 • Vriendjes uitnodigen die het komend schooljaar in de klas van je kindje zitten. Ruik ik daar pannenkoeken? 
 • Op zoek gaan naar een outfit die je kind hopen zelfvertrouwen geeftliefst uit de eigen kleerkast
 • Samen op zoek gaan naar het perfecte accessoire: de mooiste lat die je kind ooit zag, een geluksgommetje, een nieuwe patch op de schooltas naaien… het kan zo veel verschil maken. 
 • Een kunstwerk maken van de ideale eerste schooldag. Of een gek verhaal verzinnen over alles wat vooral niet zou kunnen gebeuren. Je haalt even alle stress weg, net zoals wanneer jij je emoties wegpent in een dagboek.  
 • De meeste scholen hebben een kennismakingsdag eind augustus. Vraag je kind misschien op voorhand met welke vragen hij of zij zit. Maak een lijstje met alle vragen en overloop ze met de nieuwe meester of juf. 
 • De avond 31 augustus is soms extreem spannend. Misschien kan je samen een familiefilm kijken en het vaste uur van bedtijd negeren. Als je kind in slaap valt in de zetel terwijl de feelgoodfilm nog speelt, gaat je engel slapen met blije gedachten in plaats van te dobben in bed tot de vermoeidheid toeslaat.  
 • Denk ook even aan jezelf. Probeer 1 september niet te vol te plannen. Ook voor jou is die dag behoorlijk emotioneel en de aanloop ernaartoe vermoeiend. Zorg voor jezelf. En geloof ons: je bent niet de enige die die avond pizza bestelt of frietjes gaat eten. 😉 

Veel succes aan alle bollebozen en uiteraard ook aan alle ouders!

Deel deze pagina met je netwerk

Lees meer

Groeipakket

Kind ten laste loonverschil per maand

In dit artikel bespreken we hoe twee of drie kinderen ten laste de belastingaangifte beïnvloeden, de impact op het netto-inkomen, en speciale situaties (fiscaal co-ouderschap of "wettelijk samenwonende partner")

Groeipakket

Schoolbonus en schooltoeslag

De schoolbonus is niet te verwarren met de schooltoeslag. Dit laatste stelsel van toelagen is inkomensgerelateerd en werd in het leven geroepen om mensen met een laag inkomen te ondersteunen.

Groeipakket

Regionalisatie 2019

De Belgische kinderbijslag is geregionaliseerd sinds 1 januari 2019, maar dat wist je misschien al. Dat heeft een impact op elk gewest, maar wel op verschillende momenten. Wat is de huidige stand van zaken?