Groeipakket
Ondersteuning voor kinderen met autisme: zorgtoeslag en meer
Financiële en praktische steun in Vlaanderen voor ouders van kinderen met autisme: ontdek de extra’s in het Groeipakket en andere hulpmiddelen voor de beste zorg.
Lees meer
Waar woon je?
Je kan achteraf steeds je keuze wijzigen.
Wil je deze zomer buiten zwemmen, in water van goede kwaliteit, zonder naar de drukke Noordzee te gaan? Een heerlijke vakantie in eigen land? Dat kan! De meren, rivieren of zelfs aangelegde zwemplaatsen in ons mooie Wallonië zitten vol met verfrissende plekjes voor een dagje uit. Plezier voor het hele gezin! En dat zonder (te veel) geld uit te geven... Wat wil je nog meer?
Weet je niet waar je heen kunt om lichaam en geest op te frissen? We leggen het hier allemaal uit.
Zoals elk jaar in Wallonië worden verschillende badzones tijdens het zomerseizoen opengesteld voor het publiek tot en met 30 september 2024. Deze officiële badzones hebben een goede waterkwaliteit en worden regelmatig gecontroleerd door de Waalse Overheidsdienst (SPW). Ze zijn onberispelijk schoon en goed voor de gezondheid van iedereen, ook die van onze kinderen. Je kunt dus zonder aarzelen in het water springen. Liefst met een badpak of zwembroek aan, natuurlijk 😉
Buiten deze officiële badzones wordt de kwaliteit van het water niet gegarandeerd door de Waalse autoriteiten. Ze kunnen, bijvoorbeeld, gastro-enteritis veroorzaken. Maar dat niet alleen... Sommige plaatsen (zoals oude steengroeven) kunnen ook echt gevaarlijk zijn. Dus het is beter om je daar niet te wagen!
Maar liefst 25 badzones zijn toegestaan voor waterpret in 2022. Er is er vast wel een bij jou in de buurt! Hier zijn er een paar van:
Goed om weten: De meeste badzones in rivieren zijn gratis. Voor sommige gebieden (zoals sommige meren) moet echter worden betaald.
Bekijk de zwemgebieden op de kaart
Kijk voor je vertrekt altijd op de interactieve kaart via de knop hierboven om te zien of zwemmen is toegestaan. Bij hevige regenval of andere natuurfenomenen (zoals de verspreiding van blauwalgen) kunnen sommige gebieden immers tijdelijk worden verboden wanneer de waterkwaliteit niet goed is.
Let daarom op deze pictogrammen die de toegestane of verboden badzones aanduiden:
Op deze drie plekken kan je hele gezin genieten van een frisse duik
De meren van Eau d'Heure is een van de grootste toeristische trekpleisters van België. Het is een complex van 1800 hectare bossen, watermassa's, weiden en dammen. Je kunt er genieten van 2 gratis openluchtzwembaden:
Er zijn ter plaatse nog tal van andere dingen te doen: fietsen langs de RAVeL, met het toeristentreintje, spelen in de speeltuinen, windsurfen, kajakken, paddleboarden, zeilen, jetskiën, enz.
Daar wacht een heus vakantiedorp op jou! Accommodatie, sportfaciliteiten, restaurants, golfbanen... Met eindeloze groene ruimtes en sportactiviteiten zal je je zeker niet vervelen! Aan het meer van Bütgenbach kun je je zeker vermaken: zwemmen, vissen, zeilen, waterfietsen, surfen, watervolleybal, enz.
Wie zei dat "La Lesse" alleen voor kajaks was? De Lesse belooft wilde landschappen en een levendige natuur. Er zijn 2 mogelijkheden:
In Wallonië zijn er nog veel meer activiteiten te doen in of op het water:
Let's go, baby! Stuur ons je mooiste foto's en ervaringen via het contactformulier. We horen graag van jou en vermelden je zeker in een van onze volgende blogs!
Nog meer inspiratie nodig? Ga naar onze rubriek Vakantie en vrije tijd. Je vindt er tal van ideeën om quality time door te brengen met je gezin.
Groeipakket
Financiële en praktische steun in Vlaanderen voor ouders van kinderen met autisme: ontdek de extra’s in het Groeipakket en andere hulpmiddelen voor de beste zorg.
Lees meer
Groeipakket
De schoolbonus is niet te verwarren met de schooltoeslag. Dit laatste stelsel van toelagen is inkomensgerelateerd en werd in het leven geroepen om mensen met een laag inkomen te ondersteunen.
Lees meer
Groeipakket
De Belgische kinderbijslag is geregionaliseerd sinds 1 januari 2019, maar dat wist je misschien al. Dat heeft een impact op elk gewest, maar wel op verschillende momenten. Wat is de huidige stand van zaken?
Lees meer