YouTube thumbnail

Welkom bij Infino. Gezinsbijslagen verschillen per regio van je kind(eren).

Waar woon je?

  • Vlaanderen
  • Brussel
  • Wallonie
Je kan achteraf steeds je keuze wijzigen.

Blog Zelfstandigen

Zelfstandige in bijberoep: de voor- en nadelen

Zelfstandig zijn én je huidige job behouden? Dat is perfect mogelijk: als zelfstandige in bijberoep. Want met dat statuut combineer je je zelfstandige activiteit met je hoofdberoep bij een werkgever. Dat heeft voordelen – maar ook nadelen. Kriebelt het om de sprong te wagen? Infino geeft je alle info die je nodig hebt. 

Een job als zelfstandige 

Het grootste verschil tussen zelfstandige in hoofd- en bijberoep? Het statuut als zelfstandige in bijberoep laat je toe om je zelfstandige activiteit te combineren met een andere job – als werknemer bijvoorbeeld. Let op: je nevenactiviteit mag niet concurreren met die van je werkgever. Ons advies? Bespreek vooraf je plannen met hem of haar. Zo vermijd je misverstanden, bijvoorbeeld over je beschikbaarheid in je huidige functie. 

Sociale rechten

Als zelfstandige bouw je sociale rechten op. Hoe? Door sociale bijdragen te betalen. Die worden berekend op basis van je beroepsinkomen. De bedragen variëren naargelang het statuut: als zelfstandige in bijberoep betaal je minder. De keerzijde van de medaille? Als zelfstandige in bijberoep bouw je geen pensioen op – wél als zelfstandige in hoofdberoep. 

De voorwaarden

Overweeg je om te starten als zelfstandige in bijberoep? Dat is slim gezien. Want zo krijg je een voorsmaakje van werken als zelfstandige en blijf je toch rekenen op een sociaal vangnet wanneer je bezigheden een moeilijke start kennen. Kortom: het is de ideale test van je ondernemersidee. Om het statuut van zelfstandige in bijberoep te verkrijgen, moet je aan een van de volgende voorwaarden voldoen.

  • Je werkt minstens 50 procent in de particuliere sector. 
  • Je bent minstens 50 procent ambtenaar (8 maanden of 200 dagen per jaar). 
  • Je bent statutair leerkracht voor minstens 60 procent in een voltijds lessenrooster. 
  • Je bent geen statutair leerkracht en werkt minstens 50 procent van een volledig lessenrooster. 
  • Je ontvangt een vervangingsinkomen met behoud van je pensioenrechten, bijvoorbeeld een vergoeding wegens arbeidsongeschiktheid, een werkloosheidsuitkering in het kader van ‘Springplank naar zelfstandige’, een vergoeding voor een voltijds tijdskrediet, enzovoort. 

Zelfstandige in bijberoep: de voordelen

Goed nieuws: dat zijn er veel! 

  • Het eerste voordeel? De mogelijkheid om je maandloon aan te vullen met een tweede activiteit, natuurlijk. Je hebt dus twee inkomstenbronnen. 
  • Je maakt je ondernemersdroom waar en test je idee, zonder de knoop door te hakken. 
  • Je beroepskosten zijn fiscaal aftrekbaar. 
  • Je betaalt alleen sociale bijdragen als je inkomen een bepaald bedrag overschrijdt. 
  • Zwangerschapsverlof, geboortepremies en andere geboortetoelagen? Daarvoor verandert er niets. Als jonge zelfstandige mama heb je ook recht op 105 gratis dienstencheques – op voorwaarde dat je als zelfstandige in bijberoep minstens evenveel socialezekerheidsbijdragen betaalt als een zelfstandige in hoofdberoep.

Zelfstandige in bijberoep: de nadelen

Het statuut brengt ook een aantal nadelen met zich mee. Hou hiermee rekening:

  • Zelfstandig ondernemerschap kost veel tijd en investeringen – persoonlijk én financieel. 
  • Je betaalt wel sociale premies, maar je krijgt er niet meer sociale rechten door. 
  • Je maakt kosten voor kantoorinrichting, verplaatsingen, boekhouder, enzovoort. 
  • Je inkomsten als zelfstandige worden bij je loon opgeteld. Het resultaat? Je komt waarschijnlijk in een hogere belastingschijf terecht. 

Helpende hand voor mama’s 

De combinatie van twee activiteiten is een uitdaging voor een jonge mama met weinig tijd. Bevind jij je in die situatie? Klop dan gerust aan bij Ferm. Dat is een Belgische vzw voor persoonlijke begeleiding. Ze bieden hulp op verschillende manieren: moederzorg, kinderopvang tot 12 jaar, huishoudelijke hulp of thuiszorg. Meer weten? Ga eens naar hun website. 

Deel deze pagina met je netwerk

Lees ook

Vakantie en vrije tijd

Wat is een Babymoon?

Heb je net ontdekt dat je zwanger bent of wil je zwanger worden en plan je een reis? Dan is het verstandig om een aantal dingen te checken bij het organiseren van je trip. Met wat extra voorbereiding kan je dan zorgeloos genieten van je ‘babymoon’!

Vakantie en vrije tijd

Zomers zwanger zijn

“Zwanger zijn is het mooiste dat je kan overkomen.” Wel, wij kennen enkele toekomstige mama’s die dat met deze temperaturen op z’n zachtst gezegd zullen nuanceren.

Vakantie en vrije tijd

Zomeropvang

De jaarlijkse schoolvakantie: reuzefijn voor de kids maar voor het gezin telkens weer een hele organisatieklus. Gemiddeld 80 schoolvrije dagen per jaar … en hoeveel verlofdagen heb jij? Inderdaad, dat is verre van evident…

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

We sturen je maximaal één keer per maand een nieuwsbrief met wijzigingen in bedragen, nuttige tips, inspiratie over opvoeding en ander nieuws.