YouTube thumbnail

Welkom bij Infino. Gezinsbijslagen verschillen per regio van je kind(eren).

Waar woon je?

  • Vlaanderen
  • Brussel
  • Wallonie
Je kan achteraf steeds je keuze wijzigen.

Blog Zwangerschap

Zwangerschapsverlof: alles wat je hierover moet weten

Zwangerschapsverlof: wat is het en hoe werkt het?

Gefeliciteerd met je zwangerschap! 🎉 

Zwangere vrouwen hebben recht op 15 weken zwangerschapsverlof. We noemen het ook wel eens:
  • bevallingsverlof
  • moederschapsverlof
  • moederschapsrust
Hoe je dit ook noemt, het bestaat uit twee delen: prenataal (= het verlof voor je bevalling) en postnataal (= het verlof na je bevalling) verlof.

Zwangerschapsverlof is medisch verlof, dus je werkgever kan het niet weigeren. Gelukkig maar! Jouw baby’tje zal een stevige basis krijgen en veilig gehecht zijn als je de eerste maanden de belangrijkste verzorgster kan zijn. 

Ben je benieuwd naar hoe lang jij zwangerschapsverlof kan nemen en hoe je dit moet aanvragen? Infino helpt je verder.

Zwangerschapsverlof voor de bevalling: hoe lang duurt het prenataal verlof? 

Het prenataal verlof (of zwangerschapsverlof) duurt in totaal 6 weken. Van die zes weken zijn er facultatief, wat betekent dat je zelf kan kiezen wanneer je ze opneemt. Maar er is dus ook 1 verplichte week, namelijk de 7 dagen die voorafgaan aan de vermoedelijke bevallingsdatum. 


Als je een meerling verwacht dan duurt het moederschapsverlof 17 weken. Dat kan verlengd worden tot 19 weken. Je mag dan acht weken prenataal verlof opnemen. Hiervan zijn 7 weken facultatief en 1 week is verplicht.


Het is belangrijk om te weten dat het prenataal verlof pas kan beginnen vanaf de zesde week voor de vermoedelijke bevallingsdatum. Jij bepaalt zelf wanneer je het "facultatief verlof" wilt laten starten, maar vergeet niet om je werkgever hiervan op de hoogte te stellen. Dit doe je door uiterlijk 7 weken voor de vermoedelijke bevallingsdatum een zwangerschapsattest, opgemaakt door je arts, aan je werkgever te geven. Als je later bevalt, dan wordt het prenataal verlof verlengd tot aan de echte bevallingsdatum.


Ook goed om te weten: 7 dagen voor de vermoedelijke bevallingsdatum mag je niet meer werken. Dat noemen we de "verplichte rust". Als je eerder bevalt dan verwacht, dan gaat het deel van de zeven dagen dat je niet hebt kunnen opnemen verloren. Dus dat kan later niet meer ingehaald worden.


De dagen van het prenataal verlof waar je zelf over mocht beslissen en die je niet hebt opgenomen, kunnen wel worden overgedragen en opgenomen na de bevalling. Dus als je nog een beetje extra rust nodig hebt, kan dat! Extra tips voor zelfzorg na de bevalling heeft Infino ook opgelijst voor jou.


Zwangerschapsverlof na de bevalling: hoe lang duurt het postnataal verlof?

Na de bevalling heb je recht op minstens 9 weken verplicht postnataal verlof, ook wel bekend als bevallingsrust of zwangerschapsverlof. Dat betekent dat je 9 weken lang niet hoeft te werken. 


Als je op de dag van de bevalling nog aan het werk was, dan begint de periode van 9 weken postnataal verlof op de dag na de bevalling. Dus geen zorgen, je hebt voldoende tijd om te herstellen en te genieten van je pasgeboren kleintje.


En nu het geweldige nieuws: je kan het deel van het prenatale verlof dat je nog niet hebt opgenomen toevoegen aan het einde van je verplichte postnatale rust van 9 weken!
Dat is een maximum van 5 weken (of zelfs 7 weken als je een meerling hebt). Dus als je nog een paar weken extra rust nodig hebt, dan kan je dat opnemen. Extra verlenging van het postnatale verlof is trouwens ook mogelijk. 
  

Krijg ik een uitkering tijdens mijn bevallingsverlof?

Gedurende de eerste 3 dagen van je verlof wordt je volledige loon nog steeds betaald door je werkgever. De rest van je verlof ontvang je een uitkering van het ziekenfonds, dat 82% van je begrensde brutoloon bedraagt. 


Voor beide regelingen moet je bij je ziekenfonds aankloppen om je uitkering te ontvangen. Geen stress, veel ziekenfondsen hebben handige standaardformulieren die je kan gebruiken. Jij vult gewoon het formulier in en zij zorgen ervoor dat je werkgever de correcte loongegevens ontvangt. Handig toch?Heb ik als zelfstandige ook recht op bevallingsverlof?

Als zelfstandige heb je ook recht op moederschapsverlof. Lees hier hoe je het kan aanvragen, hoeveel uitkering je krijgt en hoelang dit kan duren. 


Vergeet niet lieve mama in spé, dat jij ook recht hebt op het startbedrag van 1.214,49* per kind. 
Dit kan je hier aanvragen.
  

CTA

  • Startbedrag van €1.214,49
  • Stipte uitbetaling
  • Goede service
Startbedrag aanvragen

Deel deze pagina met je netwerk

Lees meer

Gezondheid

Over snotneuzen met snotneuzen

Je kent het wel. Met het vallen van de bladeren duurt het niet lang eer ook de eerste slachtoffers vallen. Jong, oud en alles ertussen; niemand ontsnapt aan de gevreesde valling.

Gezondheid

Kinderen met een handicap

Met ruim een miljard vormen personen met een handicap de grootste minderheidsgroep op deze planeet. 3 december is dus dé dag om hun behoeftes op de agenda te houden.

Gezondheid

Ontwikkeling en psychomotoriek van de baby

Je hoort vaak over de ‘psychomotorische ontwikkeling’ van kinderen. Maar wat betekent deze term eigenlijk? In dit artikel vind je alvast enkele richtingaanwijzers.