Infino logo

Welkom bij Infino. Gezinsbijslagen verschillen per regio van je kind(eren).

Waar woon je?

  • Vlaanderen
  • Brussel
  • Wallonie
Je kan achteraf steeds je keuze wijzigen.

Blog Zwangerschap

Attest zwangerschap: alles wat je hierover moet weten


Een "attest zwangerschap" heb je nodig om je werkgever tijdig op de hoogte te brengen van je zwangerschap. In dit artikel geeft Infino uitleg over hoe je het kunt verkrijgen en hoe je het gesprek met je werkgever kunt aangaan. Lees verder en ontdek alles wat je moet weten!

Wat is een “attest zwangerschap” en waarom is het belangrijk?

Een zwangerschapsattest is een medisch getuigschrift. Het is een officieel document dat bevestigt dat je zwanger bent. Je huisarts of gynaecoloog kan dit attest voor je opstellen van zodra door een bloedtest bevestigd is dat er een kleintje in jouw buik groeit. 

Maar waarom is het zo belangrijk? Simpel gezegd: het is je ticket om zwangerschapsverlof en -uitkeringen aan te vragen. 

Zonder dit attest kan je werkgever je zwangerschapsverlof niet officieel erkennen. Dus, niet vergeten vragen aan je eerstvolgende bezoek bij de gynaecoloog of vroedvrouw.
 

Zwangerschapsattest voor startbedrag

Vanaf 6 maanden zwangerschap kan je ook je startbedrag € 1.214,49 aanvragen via deze link. Let op: dit is niet hetzelfde attest dat je in het begin van je zwangerschap kreeg van je dokter. Om het startbedrag aan te vragen moet je een zwangerschapsattest hebben waarop vermeld staat dat je minstens 5 maanden zwanger bent. Je kan het attest hier ook zelf printen en laten invullen door je gynaecoloog of vroedkundige.

Wanneer en hoe je werkgever op de hoogte brengen?

Het is belangrijk om je werkgever tijdig op de hoogte te brengen van je zwangerschap. Maar wanneer is het juiste moment?

Je bent verplicht om je werkgever te informeren vóór de laatste negen weken van je zwangerschap. Dit geeft hen voldoende tijd om zich voor te bereiden op je afwezigheid. Meestal vertellen zwangere vrouwen dit na de 12 weken echo, als ze zeker zijn dat alles in orde is met het kindje.

Maar hoe breng je het nieuws? Hier zijn enkele tips:
  • Maak een afspraak met je werkgever om het nieuws persoonlijk te delen.
  • Zorg ervoor dat je je 'attest zwangerschap' bij de hand hebt tijdens deze ontmoeting.
  • Wees open en eerlijk over je plannen en verwachtingen.
  • Onthoud, open communicatie is de sleutel!

Het verkrijgen van je medisch getuigschrift

Het verkrijgen van je zwangerschapsattest is eenvoudig. Je arts zal dit document voor je opstellen, vraag er zeker naar bij de eerstvolgende afspraak. Het is belangrijk om dit medisch bewijs zo snel mogelijk te krijgen. 

Zorg ervoor dat je een kopie van het attest bewaart voor je eigen administratie. Het is een belangrijk document dat je mogelijk in de toekomst nodig hebt.

Jouw rechten tijdens de zwangerschap

Als zwangere werknemer heb je bepaalde rechten. Je mag niet worden ontslagen vanwege je zwangerschap. Je bent wettelijk beschermd.

Je hebt ook recht op zwangerschapsverlof. Het 'attest zwangerschap' helpt je om dit recht te claimen.

Bovendien heb je recht op redelijke aanpassingen op de werkplek. Dit kan variëren van flexibele werktijden tot aanpassingen in je takenpakket.

De verantwoordelijkheden van je werkgever

Je werkgever heeft ook verantwoordelijkheden. Ze moeten je zwangerschapsverlof respecteren. Dit is wettelijk verplicht.

Ze moeten ook redelijke aanpassingen doen om je te ondersteunen. Dit kan betekenen dat ze je takenpakket aanpassen.

Tot slot moeten ze je privacy respecteren. Je medische informatie, zoals je zwangerschapsattest, moet vertrouwelijk worden behandeld.

Tot slot: Het belang van tijdig inlichten en een goede dialoog

Het tijdig inlichten van je werkgever over je zwangerschap is belangrijk voor een goede verstandhouding. Zo moet je ook niet doen alsof en kan je met je collega’s gewoon praten over de voorbereiding van de geboorte. 

Een open dialoog met je werkgever is goed voor de toekomstige verstandhouding. Het bevordert begrip en respect op de werkvloer.

Met een 'attest zwangerschap' en goede communicatie, kan je een evenwichtige werk-zwangerschapsbalans bereiken.

CTA

  • Startbedrag van €1.214,49
  • Stipte uitbetaling
  • Goede service
Startbedrag aanvragen

Deel deze pagina met je netwerk

Lees meer

Opvoeden

Allereerste schooldag

Hoe bereid ik mijn peuter voor op de eerste schooldag? Enkele tips om hiermee om te gaan vind je in ons artikel.

Opvoeden

Pleegzorg

Elke dag opnieuw staan meer dan 4000 Vlaamse pleeggezinnen klaar voor kwetsbare kinderen en jongeren of volwassenen met een beperking of een psychiatrische problematiek. Vaak omdat hun ouders voor korte of lange tijd niet voor hen kunnen zorgen.

Opvoeden

Groter nest

Groter nest, grotere zorgen? Wanneer je met twee naar het ziekenhuis vertrekt maar met z’n drieën terugkomt… dan heb je best alles al klaarliggen. Van papflessen tot pampers.