Zwangerschap
Wanneer doe je een echo tijdens je zwangerschap?
Leer alles over het verloop van echo's tijdens je zwangerschap, en de mogelijke extra echo's voor een gedetailleerde monitoring in dit artikel.
Lees meer
Waar woon je?
Je kan achteraf steeds je keuze wijzigen.
Je bent al enkele weken zwanger en je baby zit nog lekker warm in je buik. Je hebt je ongetwijfeld al afgevraagd hoe je zwangerschap zal verlopen, op welke manier je baby evolueert of hoe je ten volle kan genieten van deze momenten met z’n twee. Maar nu is het tijd om je vragen te stellen over de bevalling zelf. Dat “beruchte” moment waarop je een nieuw leven gaat schenken. Hoe kan je je voorbereiden op deze gebeurtenis? Hoe houd je het hoofd koel met alle informatie die zich overal rondom jou bevindt in dit digitale tijdperk? Wij verzamelden de belangrijkste tips & tricks voor jou!
Als je zwanger bent van je eerste kind, is de bevalling waarschijnlijk één groot vraagstuk voor jou. Ofwel is het een moment dat je hebt geromantiseerd ofwel is het een moment dat je immense angst inboezemt. In ieder geval zal je je goed moeten voorbereiden, zodat je weet waaraan je je kan verwachten. Doorheen dit grote avontuur kan je steeds terecht bij je gynaecoloog of je vroedvrouw. Stel hen alle vragen die bij je opkomen, blijf niet zitten met vragen die je angst kunnen inboezemen voor D-day.
Je kan ook een voorbereidende cursus volgen voor je bevalling. Je kan deze lessenreeks volgen bij een kinesist, zodat je je lichaam beter leert begrijpen en zodat je over de juiste kennis beschikt om je te ontspannen en zodat je weet hoe je goed kan ademen en persen op D-day.
Extra goed voorbereid
Voor een vlotte bevalling reken je in de eerste plaats op je arts of vroedvrouw. Maar een aantal zaken kan je ook zelf ondernemen.
Nog meer tipsAls je er behoefte aan hebt en als je een fervente lezer bent, kan je ook boeken over de bevalling lezen. Op die manier kan je meer informatie verzamelen en ben je beter op de hoogte van alle opties waarover je beschikt om deze belangrijke gebeurtenis zo goed mogelijk voor te bereiden en te beleven.
Onthoud dat je op deze manier wel goed bent voorbereid op de bevalling en weet hoe je moet persen, enz. Maar je ook verder zoeken naar informatie over een minder klassieke manier van bevallen. Daarom is het goed om zoveel mogelijk informatie te zoeken, zodat je volledig op de hoogte bent van alle opties waarover je beschikt.
Wist je dat er talrijke mogelijkheden bestaan? Sommige opties zijn vrijwel onbekend. Nochtans kan het een zeer interessante en verrijkende ervaring zijn. Het is dan ook belangrijk om voldoende informatie in te winnen als je niet wilt kiezen voor een klassieke bevalling op je rug in het ziekenhuis.
Onze belangrijkste tip: maak je keuze op basis van je gevoel. We kunnen het niet genoeg benadrukken, maar luister naar je lichaam en het kleine stemmetje dat tijdens je volledige zwangerschapsduur tot je spreekt.
Als je al eerder een kind hebt gekregen, is het mogelijk dat je het een volgende keer anders wilt aanpakken en dat je op zoek gaat naar een andere ervaring voor de geboorte van je volgende kind.
Een ander belangrijk element dat je keuze kan beïnvloeden is de keuze van het ziekenhuis waar je zal bevallen. Stel je voor dat je hebt gekozen voor een onderwaterbevalling... Dan is het een goed idee om te controleren of het ziekenhuis van je keuze deze optie ook effectief aanbiedt.
Het is tevens belangrijk om je keuze te bespreken met je gynaecoloog. Bij sommige gynaecologen is er namelijk geen keuze mogelijk. En als je tot een specifieke risicogroep behoort, is het misschien niet mogelijk om buiten het ziekenhuis te bevallen, omdat je steeds onder medisch toezicht moet staan. Of (misschien) moet je wel bevallen via een keizersnede (we vertellen je hier later meer over).
Het is echter, jammer genoeg (of niet!), ook mogelijk dat je niet zelf mag beslissen op welke manier waarop je zal bevallen. Allereerst moet je de keuze van je gynaecoloog die een keizersnede voorstelt vanaf het begin van je zwangerschap of verderop in je zwangerschap, steeds proberen te relativeren. Deze beslissing wordt gemaakt voor je eigen goed, maar ook dat van jouw baby(‘s)!
Om welke redenen zou men een keizersnede kunnen aanbevelen?
Er zijn verschillende gevallen waarin een keizersnede wordt aanbevolen:
Het is ook mogelijk dat je bevalling start op de natuurlijke manier via een vaginale bevalling, maar dat je gynaecoloog tijdens de bevalling beslist om over te gaan op een keizersnede. Deze beslissing wordt vaak genomen omdat de baby vastzit en/of omdat hij het moeilijk heeft. In ieder geval wordt deze beslissing enkel genomen in het belang van het kind en de moeder.
Deze vraag werd in het verleden vaak gesteld, wordt dat momenteel nog steeds gedaan en zal ook in de toekomst nog vaak worden gesteld! Sommige vrouwen reageren erg vastberaden en willen zo snel mogelijk een ruggenprik krijgen. Andere vrouwen willen er geen en zullen, na afweging van de pijn, in een later stadium beslissen om er toch één te nemen als de pijn ondraaglijk wordt.
In ieder geval: er is geen juiste of foute keuze. Het staat iedere vrouw vrij om al dan niet te kiezen voor een epidurale verdoving. We willen graag volledig transparant zijn met jou en daarom is het belangrijk om het volgende in je achterhoofd te houden: soms kan je een ruggenprik vragen en is het al te laat om er nog een te nemen, aangezien je baby op het punt staat om geboren te worden. Er zijn ook andere situaties mogelijk: je kreeg een epidurale verdoving en deze gaf je tijdelijk een enorme verlichting, maar op het moment van de arbeid is de ruggenprik al uitgewerkt.
Als de ruggenprik wordt toegediend, kan de arbeid vertragen of zelfs stilvallen. Bijgevolg is het mogelijk dat het moment voor de bevalling wordt uitgesteld. Daarom is het belangrijk om het juiste moment voor de arbeid te kiezen om de ruggenprik toe te dienen.
Van zodra de epidurale verdoving wordt toegediend, moet je blijven liggen, aangezien je benen je gewicht niet langer kunnen dragen. Dat geldt ook voor je weeën: je zal ze niet langer voelen en moet vertrouwen op de arts om te weten op welk moment je moet persen.
Iedere vrouw is anders en onze tips mogen nooit het deskundig advies van artsen, vroedvrouwen of gynaecologen vervangen. Neem steeds contact op met je arts of gynaecoloog voor gepast advies dat rekening houdt met jouw persoonlijke en medische situatie.
En wat als we eindelijke korte metten zouden maken met alle misvattingen?
We gaan niet liegen, tijdens de weeën en op het moment dat de baby geboren wordt, zal je pijn ervaren. Sommige vrouwen kunnen deze pijn goed verdragen en andere niet. Alles hangt dus volledig af van jezelf. Als je kiest voor een ruggenprik, zou je geen pijn meer mogen voelen. Maar als je echter beslist om geen epidurale verdoving te nemen, zal je pijn voelen.
Hier is het antwoord eerder genuanceerd. Ja, je zal de bevalling niet op dezelfde manier beleven, want de ruggenprik heeft een impact op het moment van de bevalling, omdat je geen pijn meer zal voelen. Maar als de epidurale verdoving op een bepaalde manier wordt gedoseerd, zal je de weeën nog kunnen voelen en bijgevolg kan je ook voelen dat de baby langs je bekken passeert.
Er was inderdaad een tijd dat vrouwen op systematische manier een knip kregen tijdens de bevalling. Maar tegenwoordig wordt van geval tot geval bekeken of een knip nodig is. Het al dan niet geven van een knip is ook afhankelijk van de ene arts tot de andere. Voor je eigen gemoedsrust kan je best op voorhand jouw situatie bespreken met je arts.
Ook hiervoor geldt dat dit enkele jaren geleden het geval was. Tegenwoordig hebben vrouwen een litteken van maximum 10 cm ter hoogte van de schaamstreek. Als je een slip of bikini draagt is het litteken over het algemeen dus onzichtbaar.
Natuurlijk niet! Als je baby’s zich in de juiste positie bevinden en als er geen contra-indicaties zijn, kan je je kinderen krijgen via een vaginale bevalling.
Zwangerschap
Leer alles over het verloop van echo's tijdens je zwangerschap, en de mogelijke extra echo's voor een gedetailleerde monitoring in dit artikel.
Lees meer
Zwangerschap
Ontdek in onze handige gids hoe je eenvoudig een fantastische babyshower organiseert. We bieden tips voor het kiezen van thema's, spelletjes, cadeaus, en heerlijke hapjes en drankjes voor een perfecte babyshower.
Lees meer
Zwangerschap
Ontdek alles over de 20-weken echo tijdens de zwangerschap. Lees nu onze uitgebreide gids voor aanstaande ouders en krijg antwoorden op al je vragen over de morfologische echo.
Lees meer
We sturen je maximaal één keer per maand een nieuwsbrief met wijzigingen in bedragen, nuttige tips, inspiratie over opvoeding en ander nieuws.