Opvoeden
Allereerste schooldag
Hoe bereid ik mijn peuter voor op de eerste schooldag? Enkele tips om hiermee om te gaan vind je in ons artikel.
Lees meer
Waar woon je?
Je kan achteraf steeds je keuze wijzigen.
Je eerste trimester is net afgelopen, dus beland je in het tweede trimester. Je bent weldra in de helft van jouw zwangerschap. Hoog tijd dus om de balans op te maken van de ontwikkeling van je baby en je algehele gezondheidstoestand.
We hebben je verlaten aan het einde van de derde maand van je zwangerschap en we spraken over een mogelijke pauzering van zwangerschapskwaaltjes. Dat is zo voor de meeste vrouwen. De kleine (soms grote) ongemakken zullen plaatsmaken voor wat we "de roze wolk" noemen. Je batterijen worden opgeladen en je kan overlopen van energie, wat handig is bij de voorbereidingen voor de komst van jouw baby. Een klein overzicht van wat je de komende 3 maanden staat te wachten.
Je baby blijft evolueren, van de grootte van een nectarine groeit het tot de grootte van een paprika.
Jouw baby is flink gegroeid! Hij begint zijn armen en benen te buigen en zijn vuisten te balanceren. Tot dusver is de huid van de foetus erg dun, het lijkt zelfs transparant. De komende weken zal die verdikken. Laatste nieuwtje? Je baby kan nu zijn speeksel inslikken. Deze reflex, zeg maar slikken, stelt hem in staat om later goed en makkelijk te eten.
Je baby hoort sinds de afgelopen week omgevingsgeluiden. De uitgelezen kans om hem je stem te laten ontdekken, die van zijn vader of zijn meemoeder, maar misschien ook om jouw muzikale smaak te delen… Wil je meer weten over wat een baby hoort in je baarmoeder? We vertellen je er hier meer in dit artikel.
Heb je de indruk dat je de eerste schoppen voelt? Dat kan! De spieren zijn gevormd, waardoor je baby wil bewegen en zich wil uitrekken. Hij begint zijn hoofd, armen en benen te bewegen en zijn lichaam te strekken. Geen paniek als je nog niets voelt. Deze bewegingen zijn voelbaar tussen de zestiende en de twintigste week. Nieuwtje, vingerafdrukken beginnen zich te vormen op de vingertopjes!
Zoals vermeld in ons artikel over het eerste trimester betekent het tweede trimester meestal het einde van de ochtendmisselijkheid. Je keek wellicht uit naar dit heugelijke moment. En misschien wil je je nu wel op eten storten… Geniet ervan en zorg ervoor dat je een uitgebalanceerd dieet volgt, zodat jij en jouw baby alle noodzakelijke voedingstoffen binnenkrijgen. En maak je geen zorgen als de misselijkheid blijft, dat kan. Je borsten zijn de afgelopen weken gezwollen en gevoeliger geworden. Vanaf nu zal je ook af en toe voor verrassingen komen te staan. Zo produceren je borsten colostrum. Deze ietwat dikke, geelachtige vloeistof dient om je baby tijdens de eerste dagen te voeden voordat er moedermelk wordt geproduceerd. Daardoor kunnen je borsten plots lekken. Tijdens deze maand kan je ook geconstipeerd zijn. Om dit te verhelpen, eet je best veel vezels. Als het zomert in dit stadium van je zwangerschap, vergeet dan niet jezelf goed te beschermen tegen de zon tot op het einde van de zwangerschap om het beruchte "zwangerschapsmasker" te vermijden.
Het peertje dat zich in je buik heeft genesteld, verandert eind deze maand in een prachtige artisjok. Genoeg om te beseffen dat je baby op volle snelheid groeit. Het moment om het geslacht van je kindje te ontdekken, komt dichterbij (vaak rond de twintigste week van de zwangerschap). Of je het nu al weet of weldra pas, het zal binnenkort tijd zijn om te beslissen welke kleur de kinderkamer zal krijgen en hoe je die gaat inrichten. Besloot je om het geslacht niet te weten en je te laten verrassen? Vergeet dan niet je gynaecoloog te waarschuwen zodat hij het niet verklapt.
Ook al is de smaakzin bij je kleintje al aanwezig sinds de derde maand van je zwangerschap, het ontwikkelt zich deze week nog meer. De smaakpapillen zullen nu hun rol kunnen vervullen. Je baby zal een onderscheid kunnen maken tussen zoete en zoute voeding en ook tussen bitter en zuur.
Je baby is tot nu toe blijven evolueren. Deze groei kostte veel energie. Daarom slaapt je baby ongeveer 16 tot 20 uur per dag. Je baby zal zich blijven ontwikkelen, maar voortaan in een langzamer tempo. Weet ook dat de hersenontwikkeling van dit kleine wezen start. Dus aarzel niet om regelmatig met hem/haar te praten of raak je buik aan om je baby te voelen. De huid is nog niet zo dik als die bij de geboorte zal zijn, maar je baby herkent het gevoel van "aanraking". En weet je wat? Je baby kan nu aan zijn duim zuigen en er kunnen zelfs kleine haartjes groeien!
Voel je je soms duizelig? Dat is normaal, je hebt een groter bloedvolume waardoor je bloeddruk kan dalen. Als je vooroverbuigt, sta dan voorzichtig op om duizeligheid te voorkomen. Heb je rugpijn? Niet verwonderlijk, de zwangerschapskilo’s kunnen beginnen te wegen. De rug is het lichaamsdeel dat deze verandering het eerst ondergaat. Bovendien stoort je buikje je wellicht om de ideale slaaphouding te vinden. Je kan ook sneller kortademig worden. Geen paniek! Dat is een terugkerend fenomeen bij zwangere vrouwen. Je bekken zal ook geleidelijk aan verwijden zodat de baby er, in de toekomst, makkelijk uit kan.
De maiskolf die goed ligt in jouw warmte groeit deze maand uit tot een mooie broccoli. Voor jou start nu de zesde maand van je zwangerschap! Je kan jouw aanvraag voor een geboortepremie dus nu indienen bij een kinderbijslagfonds. Wist je dat Infino het nodige kan doen voor jou?
De longen van je baby beginnen zich nu te vormen. Hij blijft veel bewegen. Als je tot nu toe de schoppen nog niet kon voelen, zal het niet meer lang duren gezien alle drukte in je buik. De huid blijft zich vormen om klaar te zijn tegen de geboorte.
De hersenontwikkeling van je baby gaat door. Hij kan nu zijn bewegingen coördineren. Hij profiteert ook van de laatste weken waarin hij nog ruimte heeft om te bewegen. Binnenkort zal hij te groot zijn om salto's te maken in je buik.
Let voortaan op ijzertekorten, want je baby zal binnenkort zijn eigen rode bloedcellen aanmaken. Je kan je weer moe voelen, dus vergeet niet goed te rusten. Over een paar weken heb je waarschijnlijk minder tijd om van slaap te genieten. Je rug zal zeker meer te lijden krijgen en je zou zware benen kunnen hebben. Heb je steeds meer slaapproblemen? Waarom geen voedingskussen bestellen om je beter te voelen als je gaat liggen?
Hoera, je bent slechts een trimester verwijderd van de grote ontmoeting met diegene die je leven op zijn kop zal zetten! Gaat het om je eerste kindje? Profiteer samen van de laatste momenten, verwen je partner en laat jezelf ook verwennen. Breidt je familie uit? Breng iets meer tijd door dan normaal met jouw kind(eren). Over een paar weken heb je daar zeker iets minder tijd voor. Vergeet ook niet om je kroost voor te bereiden op de komst van deze nieuwe baby in het gezin. Hoe dan ook, blijf sereen en geniet van de momenten alleen met je baby.
Niet vergeten!
Omdat zwangerschapsdementie geen fabeltje is, helpen we je graag onthouden wat je administratief nog in orde moet brengen. Vinkte je deze punten al af van je lijstje?
Opvoeden
Hoe bereid ik mijn peuter voor op de eerste schooldag? Enkele tips om hiermee om te gaan vind je in ons artikel.
Lees meer
Opvoeden
Elke dag opnieuw staan meer dan 4000 Vlaamse pleeggezinnen klaar voor kwetsbare kinderen en jongeren of volwassenen met een beperking of een psychiatrische problematiek. Vaak omdat hun ouders voor korte of lange tijd niet voor hen kunnen zorgen.
Lees meer
Opvoeden
Groter nest, grotere zorgen? Wanneer je met twee naar het ziekenhuis vertrekt maar met z’n drieën terugkomt… dan heb je best alles al klaarliggen. Van papflessen tot pampers.
Lees meer
We sturen je maximaal één keer per maand een nieuwsbrief met wijzigingen in bedragen, nuttige tips, inspiratie over opvoeding en ander nieuws.