Opvoeden
Allereerste schooldag
Hoe bereid ik mijn peuter voor op de eerste schooldag? Enkele tips om hiermee om te gaan vind je in ons artikel.
Lees meer
Waar woon je?
Je kan achteraf steeds je keuze wijzigen.
Financiële en praktische steun in Vlaanderen voor ouders van kinderen met autisme: ontdek de extra’s in het Groeipakket en andere hulpmiddelen voor de beste zorg.
Het proces van het stellen van een diagnose autisme bij een kind begint vaak met observaties door ouders en leerkrachten. Als er zorgen zijn over het gedrag of de ontwikkeling van het kind, kan een huisarts of kinderarts een doorverwijzing geven naar een specialist. Dit kan een kinderpsychiater, een klinisch psycholoog of een multidisciplinair team zijn. De diagnose wordt gesteld op basis van een combinatie van gedragsobservaties, ontwikkelingsgeschiedenis en gestandaardiseerde tests zoals de ADOS (Autism Diagnostic Observation Schedule) en de ADI-R (Autism Diagnostic Interview-Revised).
Ouders van een kind met autisme in Vlaanderen kunnen aanspraak maken op verschillende vormen van financiële steun:
Naast financiële steun zijn er ook andere vormen van ondersteuning beschikbaar voor ouders van een kind met autisme:
Psycho-educatie en ondersteuning: Organisaties zoals vzw KIDS bieden ondersteuning bij opvoedingsvragen en helpen bij het creëren van voorspelbaarheid in het dagelijks leven. Ze bieden ook trainingen en workshops aan voor ouders om hen te helpen beter om te gaan met de uitdagingen van het opvoeden van een kind met autisme.
Onderwijssteun: Het nieuwe decreet Leersteun, dat sinds 1 september 2023 van kracht is, bevordert inclusief onderwijs en biedt ondersteuning aan leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften. Leersteuncentra werken samen met reguliere scholen om ervoor te zorgen dat kinderen met autisme de nodige ondersteuning krijgen om succesvol te zijn in hun onderwijsomgeving.
Vlaamse Vereniging Autisme (VVA): Deze vereniging biedt informatie, steun en activiteiten voor ouders en personen met autisme. Ze organiseren cursussen, bijeenkomsten en lotgenotengroepen waar ouders ervaringen kunnen delen en steun kunnen vinden bij elkaar.
Om in aanmerking te komen voor een extra toeslag binnen het Groeipakket, moet je een aanvraag indienen bij de uitbetalingsactor van het Groeipakket. Hierbij zijn de volgende documenten en stappen nodig:
Het is belangrijk om alle benodigde documenten zorgvuldig in te vullen en tijdig in te dienen om vertragingen in de verwerking te voorkomen. Het kan ook nuttig zijn om contact op te nemen met een maatschappelijk werker of een andere professional die ervaring heeft met het aanvragen van deze toeslagen om ervoor te zorgen dat je alle benodigde stappen correct doorloopt.
Er is een vereenvoudigde procedure voor het onderzoek naar het recht op zorgtoeslag van toepassing voor kinderen met ASS en een normale tot zwakke begaafdheid. In dat geval kun je stap 4 overslaan. De bevoegde instantie (Opgroeien/AVIQ/Iriscare of FOD Sociale Zekerheid) beslist of je deze stap moet nemen of niet.
De vereenvoudigde procedure voor zorgtoeslagAutisme kan officieel erkend worden als een handicap, wat ouders in staat stelt om toegang te krijgen tot extra vormen van ondersteuning en diensten. De erkenning van autisme als handicap kan door het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) verstrekt worden. Het VAPH biedt verschillende soorten ondersteuning aan gezinnen met een kind dat de diagnose autisme heeft gekregen.
Een belangrijke vorm van hulp die het VAPH aanbiedt, is persoonlijke-assistentiebudget (PAB). Dit budget stelt ouders in staat om een persoonlijke assistent in te schakelen die kan helpen bij de dagelijkse zorg en ondersteuning van het kind. De assistent kan bijvoorbeeld helpen bij het aanleren van sociale vaardigheden, het bieden van structuur en het begeleiden van het kind bij vrijetijdsactiviteiten.
Daarnaast biedt het VAPH hulpmiddelen en aanpassingen aan die het leven van het kind en het gezin kunnen vergemakkelijken. Dit kan variëren van communicatiemiddelen, zoals spraakcomputers, tot aanpassingen in huis, zoals een veilige en prikkelarme omgeving creëren.
Om in aanmerking te komen voor deze ondersteuning, moeten ouders een aanvraag indienen bij het VAPH. Dit proces omvat het verzamelen van de nodige medische attesten, het invullen van aanvraagformulieren en een evaluatie van de zorgbehoeften van het kind. De aanvraagprocedure kan complex zijn, maar er zijn maatschappelijk werkers beschikbaar om ouders door het proces te begeleiden en om ervoor te zorgen dat alle benodigde documenten correct en tijdig worden ingediend.
Meer info bij het VAPHOpvoeden
Hoe bereid ik mijn peuter voor op de eerste schooldag? Enkele tips om hiermee om te gaan vind je in ons artikel.
Lees meer
Opvoeden
Elke dag opnieuw staan meer dan 4000 Vlaamse pleeggezinnen klaar voor kwetsbare kinderen en jongeren of volwassenen met een beperking of een psychiatrische problematiek. Vaak omdat hun ouders voor korte of lange tijd niet voor hen kunnen zorgen.
Lees meer
Opvoeden
Groter nest, grotere zorgen? Wanneer je met twee naar het ziekenhuis vertrekt maar met z’n drieën terugkomt… dan heb je best alles al klaarliggen. Van papflessen tot pampers.
Lees meer