YouTube thumbnail

Welkom bij Infino. Gezinsbijslagen verschillen per regio van je kind(eren).

Waar woon je?

  • Vlaanderen
  • Brussel
  • Wallonie
Je kan achteraf steeds je keuze wijzigen.

Blog Vakantie en vrije tijd

Ik verveel mij! Tien tips voor ouders

10 alternatieven voor “schermtijd”

Hoe hard je kind ook naar de vakantie heeft uitgekeken, het kan gebeuren dat het zich toch gaat vervelen. En niets zo irritant voor jou als ouder om dan gezeur te horen over ‘ik weet niet wat te doen’ als je zelf aan het werk bent of ook van enkele vrije dagen wil genieten. Je krijgt hieronder tien manieren om ervoor te zorgen dat je kind zich niet verveelt tijdens vakantiedagen.

Hoe merk je dat je kind zich verveelt?

Elk kind is anders en zal op een andere manier aangeven dat ze geen idee hebben wat ze kunnen doen om zich te amuseren.

Dit zijn bij de meeste kinderen signalen dat ze zich vervelen:

  • uitspraken als ‘ik verveel me’, ‘ik weet niet wat te doen’
  • vragen als ‘wat kan ik doen?’, ‘wat gaan we vandaag doen?’
  • rondhangen, lang in bed liggen, …
  • veel langer dan afgesproken naar televisie kijken, op een computer of smartphone zitten, …
  • zeuren, snel boos worden
  • ongelukkig kijken
  • regelmatig om koek, snoep of eten komen vragen
  • meer conflicten dan anders met broers of zussen hebben

Er zijn natuurlijk nog andere signalen: jij als ouder zal het beste kunnen inschatten of je kind zich verveelt.

Kun je verveling altijd oplossen?

De valkuil van veel ouders is om bij elk signaal van verveling, direct zelf te willen ingrijpen en activiteiten voor hun kind te gaan bedenken.

Nochtans is verveling ook goed. Als je kind niet weet wat te doen, wordt zijn natuurlijk verlangen naar spel gestimuleerd. Door zich af en toe stierlijk te vervelen worden nieuwe spelletjes ontdekt, en gebruikt je kind uiteindelijk zijn of haar creativiteit om toch maar iets te verzinnen.

Maar laat ons ook eerlijk zijn: als ouder wil je af en toe natuurlijk wel gewoon dat de verveling bij je kind stopt. Of dat ze er niemand mee lastig vallen door te zeuren, te kibbelen, anderen te irriteren…

Hieronder krijg je 10 ideeën om de verveling bij je kind tegen te gaan

10 manieren om ervoor te zorgen dat je kind zich niet verveelt tijdens vakantiedagen

1. Samen plannen

Verveling komt soms voort uit het feit dat je kind geen zicht heeft op de gezinsplanning en zo ook de eigen activiteiten niet kan plannen. Het durft dan niet beginnen aan een spel omdat het denkt dat snel weer te moeten afbreken.

Het is zinvol om aan het begin van de vakantie en zelfs aan het begin van elke week (en zelfs elke dag) samen met je kind een planning op te stellen. Wanneer werk je, wanneer ben je vrij? Wanneer worden er boodschappen gedaan, familiebezoekjes afgelegd, wanneer doen jullie uitstappen of zijn er activiteiten waar je naartoe gaat?

Zeker bij jonge kinderen helpt het om die planning ook visueel te maken: een uitgetekende kalender die in de keuken hangt bijvoorbeeld. Op die manier krijgt de vakantie meer structuur. Het wordt direct duidelijk wanneer er ‘vrije ruimte’ is die je kind zelf moet invullen, maar het weet ook dat daar een einde aan komt.

2. Je kind laten meehelpen

Als je kind zich verveelt als jij vakantie hebt, of thuis werkt, kan het een goede oplossing zijn om ze te laten meehelpen bij een klusje.

Ga je koken? Laat ze meedoen. Recepten kiezen kun je vooraf samen doen. Kleuters kun je (onder toezicht!) laten roeren, groenten wassen, ‘proeven’, … Oudere kinderen kunnen helpen ingrediënten in stukjes te snijden, roeren in kookpotten, …

Of wat dacht je van de was helpen ophangen of opplooien?

Ook met poetsen, opruimen, in de tuin werken, kunnen zowel jonge als oudere kinderen helpen. Vaak vinden ze het fijn om bij jou in de buurt te zijn en voelen ze zich fier als je hen een complimentje geeft voor hun hulp.

3. Een boodschap laten doen

Ook helpen met boodschappen valt strikt genomen onder ‘meehelpen’. Je kunt je kind meenemen op je boodschappenronde maar ‘zelf doen’ is veel spannender.

Afhankelijk van de leeftijd kun je je kind zelf een boodschapje laten doen. Voorzie wel steeds toezicht aangepast aan de mogelijkheden van je kind. Een kleuter laat je bijvoorbeeld nooit alleen een drukke straat oversteken. Maar die 5 of 6-jarige kan prima iets bij de buren brengen, of een brood halen bij de bakker enkele huizen verderop. Is je kind ouder, kan het misschien wel naar de buurtwinkel, of naar de dorpswinkel of -supermarkt.

Zorg er altijd voor dat je duidelijke afspraken maakt met je kind, dat je bijvoorbeeld een eerste keer zelf meegaat.

4. Creatief aan de slag

Er is heel wat kosteloos materiaal waar kinderen mee kunnen knutselen.

Bijvoorbeeld:

  • oude sieraden ‘ontmantelen’ en met de kralen aan de slag gaan
  • iets moois maken met lege wc-rolletjes, kaasdoosjes, eierdopjes, …
  • droge pastavormen gebruiken om mozaïeken te maken
  • tuinmateriaal zoals bladeren, takjes, bloemen, schors, …

Kijk voor inspiratie zeker eens bij Maison Slash. Je vindt er leuke creatieve ideeën.

5. Spelen uit de oude doos

Weet je hoe je zelf altijd speelde?

In tijden van allerlei digitaal vermaak, doen de ouderwetse spelletjes het nog steeds heel goed.

Een paar voorbeelden:

  • je verkleden met de kleding en schoenen van mama/papa/oma/opa
  • gezelschapspelen met broer/zus/vriendjes/mama/papa: mens-erger-je-niet, ganzenbord, Uno, vier-op-een-rij…
  • een poppenkast of poppenhuis maken uit een kartonnen doos, popjes van lege toiletrolletjes…
  • een kamp maken met lakens en kussens (binnen of buiten)

Misschien heb je nog ‘oud’ speelgoed staan op zolder (of bij oma en opa) waar jouw kind mee kan spelen?

6. Water en aarde = altijd leuk

Je hoeft geen reusachtige tuin te hebben om je kind te laten spelen met water en aarde. Zelfs een teiltje op het terras met wat zand, enkele lege potjes en een emmertje water kan voor uren speelplezier zorgen.  Vermijd verspilling van water door de tuinslang te gebruiken maar geef liever een emmer.

Meer voordelen van spelen in de modder >

7. Schakel vriendjes in

De kans is groot dat je kind niet alleen is met zijn of haar verveling. Het kan helpen om af te spreken met ouders van vriendjes voor samenspeelmomenten. Op die manier helpen jullie elkaar.

8. Vers speelgoed

Ook kinderen die een hele berg speelgoed hebben, kunnen hier op uitgekeken geraken.

Door te zorgen voor ‘vers’ speelgoed, krijgen ze nieuwe impulsen. Voor je naar de winkel holt om die berg speelgoed nog wat groter te maken: hier zijn een aantal manieren om het speelgoed te verversen zonder dat het geld kost.

  • speelgoed in bakken steken, en af en toe verwisselen
  • speelgoed tijdelijk ruilen met vriendjes of familie
  • misschien is er in jouw gemeente een Speel-o-theek?
  • ‘oud’ speelgoed tweedehands verkopen en er zelf ander speelgoed tweedehands voor kopen
  • in de kringwinkel rondkijken. Met wat geluk vind je er nog fijne stukken in goede staat.

9. Buitenshuis laten spelen

Voor de meeste kinderen is kinderopvang, speelpleinwerking, … geen straf, integendeel. Ze zien er schoolvriendjes terug, krijgen structuur, er worden spelletjes en knutselmomenten aangeboden, … Als je ‘last minute’ op zoek gaat naar een plekje voor je kind loop je natuurlijk het risico dat dat er niet is. Gelukkig hoeft dat niet zo te zijn. Informeer bijvoorbeeld bij Ferm of er nog plaats is in jouw gemeente. Of misschien is er wel een sportkampje waar plots een plek is vrijgekomen?

Ook oudere lagere schoolkinderen voelen zich vaak beter in de structuur van een speelplein of opvang, dan dat ze thuis zitten te niksen.

Zoek opvang voor kleuters >

Zoek opvang voor kinderen uit de lagere school >

10. Verveling vanzelf laten overgaan

Tot slot: het is niet schadelijk als je kind zich verveelt, hoogstens vervelend voor jou. Uit leegte en verveling ontstaat vaak een nieuw creatief idee. Door je kind de boodschap te geven dat het zichzelf moet bezighouden en het eventuele gezeur nadien te negeren, zal het snel ontdekken dat het zelf zijn tijd moet invullen.

Omdat kinderen van nature willen ontdekken en spelen, kan dat ervoor zorgen dat ze plots een nieuw spel uitvinden, of een nieuwe hobby leren kennen.

Tot slot

Zoals je merkt, kan verveling de perfecte aanleiding zijn om je kind dingen te laten ontdekken die het nog niet kende.  Door mogelijkheden aan te bieden en hen zelf te laten doen, stimuleer je hen om creatiever te zijn.

Enne.. af en toe mag je gerust meedoen  

Geniet van boeiende vakantiedagen!

Vond je deze blog nuttig?

Geniet je van ons advies, maar ben je nog geen lid van de Infino-familie? Je kunt nu makkelijk overstappen. Het duurt slechts enkele minuten. Bij ons is je Groeipakket / kinderbijslag in goede handen.

Ik stap nu over naar Infino

Deel deze pagina met je netwerk

Lees ook

Zwangerschap

Eerste trimester zwangerschap

Je kwam onlangs te weten dat je een kindje verwacht, de vreugde is groot omdat je een kind draagt, maar er rijzen ook vragen… Wat gebeurt er tijdens de eerste weken van de zwangerschap? Wat verandert er voor jou en voor deze baby in ontwikkeling?

Zwangerschap

Tweede trimester

Je eerste trimester is net afgelopen, dus beland je in het tweede trimester. Je bent weldra in de helft van jouw zwangerschap. Hoog tijd dus om de balans op te maken van de ontwikkeling van je baby en je algehele gezondheidstoestand.

Zwangerschap

Jezelf én je kindje beschermen tegen de griep

Iedereen weet hoe ellendig je je kan voelen met griep. Dat wens je niemand toe, zeker niet een toekomstige mama. Want dat kleine wezentje in haar buik heeft alle kracht nodig om te groeien.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

We sturen je maximaal één keer per maand een nieuwsbrief met wijzigingen in bedragen, nuttige tips, inspiratie over opvoeding en ander nieuws.