Infino logo

Welkom bij Infino. Gezinsbijslagen verschillen per regio van je kind(eren).

Waar woon je?

  • Vlaanderen
  • Brussel
  • Wallonie
Je kan achteraf steeds je keuze wijzigen.

Blog Vakantie en vrije tijd

Hoe vind ik zomeropvang voor mijn kind uit de lagere school?

Twee maanden zomervakantie! Kinderen kijken er naar uit, ouders vragen zich af hoe ze het georganiseerd krijgen. Hieronder krijg je 8 tips voor een ontspannende vakantie voor jou en je kind.

Juli en augustus zijn voor velen maanden waarin het allemaal wat rustiger mag en kan. Genieten, ontspannen met de mensen die je graag hebt… Voor ouders die buitenshuis werken is het meestal een uitdaging om je kind een toffe zomervakantie te bieden en tegelijk te weten dat ze in goede handen zijn.

De meeste ouders nemen zelf vakantie maar doorgaans lost dat maar een deel van je ‘opvangprobleem’ op.

Er blijven dan een aantal weken over waarvoor je een oplossing moet regelen. Met de 8 tips hieronder lukt het zeker!

Begin vroeg op het jaar met de zomer te organiseren

Ja, natuurlijk staat je hoofd in januari nog niet naar de zomer. Toch is het begin van het jaar een goede periode om al na te denken over hoe je de opvang voor je kinderen gaat regelen in juli en augustus.

Plannen jullie ook een vakantie in binnen- of buitenland met het gezin? Veel mensen leggen in deze periode hun vakantieverblijf vast. Van zodra je jouw eigen vakantieperiode kent, weet je ook welke periodes je nog opvang moet vinden voor je kind.

Het grote voordeel van vroeg nadenken over de invulling van de zomer, is dat je minder voor verrassingen komt te staan.

Bovendien heb je ook nog ruim de tijd om afspraken te maken, plaatsen te reserveren, contacten te leggen…

Betrek je kind erbij

Hoe ouder kinderen worden, hoe meer ze graag een eigen inbreng willen doen in hun activiteiten.

Hou zeker rekening met hun persoonlijkheid: een kind dat niet zo sportief is, voelt zich meestal niet in zijn sas tijdens een sportactiviteit.

Veel oudere kinderen willen graag wat meer uitdaging. Praat met je kind wat het verwacht van de zomervakantie, waar het behoefte aan heeft.

Zorg dat je voor de vakantie een overzicht maakt, eventueel met locaties erbij, zodat je kind weet wat het mag verwachten.

Organiseert je werkgever kinderopvang?

Steeds meer bedrijven beseffen dat ouders zich veel beter voelen (en ook beter presteren) als ze met een gerust hart hun kind kunnen achterlaten.

Sommige werkgevers organiseren kinderopvang voor schoolgaande kinderen tot 12 jaar in de eigen bedrijfsgebouwen. Meestal doen ze daarvoor beroep op externe partners.

Andere bedrijven kiezen ervoor om de kinderopvang op een andere locatie te laten doorgaan, soms samen met andere bedrijven.

TIP: wil je graag dat jouw bedrijf kinderopvang voorziet? Stuur dan zeker deze link door naar je personeelsverantwoordelijke.

Spreek af met ouders van vriendjes

Wees maar zeker dat andere ouders dezelfde zorgen hebben als jij. Iedereen met kinderen tussen 10 en 12 heeft extra uitdagingen om zijn of haar kind een leuke vakantie met genoeg afwisseling te bezorgen.

Door met andere ouders af te spreken geef je niet alleen je eigen kind de kans om met vrienden samen te zijn. Je krijgt ook een aantal extra mogelijkheden om een leuke vakantie-invulling te voorzien.

Dit zijn een paar mogelijkheden:

  • afspreken welke periodes de kinderen naar de vakantie-opvang gaan (vooral voor kinderen tussen 10 en 12 is het fijn als er kinderen van dezelfde leeftijd bij zijn!)
  • afspreken om beurtelings een dag op elkaars kinderen op te passen (dit is ideaal voor snipperdagen waarop er geen andere opvangmogelijkheden zijn).
  • afspreken om het vervoer van- en naar opvang of kampjes te doen

Themakampen

Door een aantal organisaties worden thema-kampen aangeboden, meestal gedurende een week. Er zijn kampen waarop kinderen kunnen blijven slapen, andere die enkel overdag doorgaan.

We moeten eerlijk zijn: voor veel ouders is het financieel niet haalbaar om op deze manier een hele zomervakantie te overbruggen. Als je jouw kleuter graag een thematisch kamp wil laten volgen, dan is vroeg inschrijven vaak noodzakelijk. Je zult ook voldoende andere opvang moeten voorzien voor de resterende weken.

In sommige gemeenten is er ook een aanbod sport- en andere kampen. Raadpleeg de website van jouw gemeente om te weten hoe het bij jullie zit.

Speelpleinwerking

Sommige gemeentes organiseren speelpleinwerking. Je kind kan dan gedurende enkele weken een halve of hele dag naar het speelplein. Monitoren zorgen daar voor geschikte activiteiten zoals spelletjes, knutselen, uitstappen, … Het is fijn als je kind daar ook anderen uit de buurt vindt om mee te spelen, en al helemaal als het er vrienden van op school treft.

In sommige gemeentes kun je daarmee de hele vakantie volplannen, in andere niet. Ook de uren kunnen een belemmering zijn: er is niet altijd opvang voor- en na de speelpleinwerking voorzien.

Voordeel is dan weer dat een speelpleinwerking soms dicht in jouw buurt doorgaat, waardoor oudere kinderen er zelf naartoe kunnen.

TIP: kijk op de website van jouw gemeente of er speelpleinwerking wordt georganiseerd.

Schakel familie in

Vroeger werden heel wat kinderen opgevangen bij grootouders of andere familieleden. Tegenwoordig springen grootouders nog wel een keer in voor occasionele opvang, maar niet iedereen staat te popelen om gedurende heel wat weken een aantal kleinkinderen in huis te hebben.

Toch kan dat een prima oplossing zijn, vooropgesteld dat je goede afspraken kunt maken en dat de kinderen én de grootouders het ook naar hun zin hebben.

Buitenschoolse opvang

Op heel wat plaatsen wordt de voor- en naschoolse opvang in de schoolvakanties omgezet in vakantie-opvang. Dit heeft het voordeel van een vertrouwde locatie waar meestal ook schoolvrienden zijn. Het is betaalbaar.

De opvang in de zomermaanden is anders dan na- of voorschoolse opvang: er worden meer activiteiten georganiseerd, er kan meer buiten gespeeld worden, …

In meer dan 160 plaatsen voorziet Landelijke Kinderopvang met Stekelbees buitenschoolse opvang, vaak in samenwerking met het gemeentebestuur.

Ontdek hier of jouw gemeente daar bij is en reserveer je plaats.

 TIP: wacht niet met reserveren tot het laatste moment. Er is veel vraag naar buitenschoolse opvang en de plaatsen zijn snel bezet.

Tot slot

Het is duidelijk dat er heel veel mogelijkheden zijn om de zomervakantie voor jezelf en jouw kind leuk te maken. Begin tijdig aan de voorbereiding, maak goede afspraken en reserveer tijdig.

Een heel ontspannen zomer gewenst!

Sluit je nu aan bij Infino

  • Geen onderbreking in betaling
  • Tijdig en correcte uitbetaling
  • Persoonlijk advies
Ik sluit nu aan bij Infino

Deel deze pagina met je netwerk

Lees meer

Opvoeden

Allereerste schooldag

Hoe bereid ik mijn peuter voor op de eerste schooldag? Enkele tips om hiermee om te gaan vind je in ons artikel.

Opvoeden

Pleegzorg

Elke dag opnieuw staan meer dan 4000 Vlaamse pleeggezinnen klaar voor kwetsbare kinderen en jongeren of volwassenen met een beperking of een psychiatrische problematiek. Vaak omdat hun ouders voor korte of lange tijd niet voor hen kunnen zorgen.

Opvoeden

Groter nest

Groter nest, grotere zorgen? Wanneer je met twee naar het ziekenhuis vertrekt maar met z’n drieën terugkomt… dan heb je best alles al klaarliggen. Van papflessen tot pampers.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

We sturen je maximaal één keer per maand een nieuwsbrief met wijzigingen in bedragen, nuttige tips, inspiratie over opvoeding en ander nieuws.